10.7 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialTrei din cinci turiști români aleg insulele grecești

Trei din cinci turiști români aleg insulele grecești

Românii aleg această destinație pentru plajă, mâncare tradițională și shopping la prețuri decente, dar și pentru apropierea de casă. În medie, bugetul alocat este de 600 de euro de persoană.

Pornită cu mai bine de zece ani în urmă, febra vacanțelor de vară pe­trecute în Grecia nu pare să se fi domolit la români. Astfel, trei din cinci români care aleg să-și petreacă vacanța în afa­ra țării optează pentru insulele grecești.

„Creta și Zakynthos domină topul preferințelor turiștilor care și-au rezervat vacanțele în străinătate în luna august, vânzările companiei pentru pachetele disponibile în aceste destinații fiind în creștere cu 25% față de anul trecut. 60% din turiștii români care și-au rezervat vacanțe în afara țării vara aceasta au ales pachetele disponibile în Creta și Zakynthos. Cele mai multe sejururi în aceste insule, respectiv 45%, au fost cumpărate cu oferte last minute, în luna iulie“, se arată într-un studiul realizat de o agenție de turism online.

Potrivit studiului, bugetul mediu alocat de românii care și-au programat concediul în cele două insule se ridică la 600 de euro de persoană și include biletele de avion, transportul de la aeroport la hotel și retur, precum și cazarea cu demipensiune.

Printre cele mai importante puncte de atracție pentru turiștii care ajung în Creta se numără: Palatul minoic din Knossos – cel mai important sit arheologic de pe insulă, orașul Rethymno, supranumit Veneția Greciei, sau Elafonissi, cea mai frumoasă plajă din sud-vestul insulei.

„Turiștii care și-au rezervat vacanțe în Zakynthos, insula supranumită Veneția Sudului sau Floarea Levantului, pot vi­zita orașul Zakynthos – capitala insulei, plaja Navagio – una dintre cele mai apreciate din Grecia, preferată în special de cei care vor să fie izolați de restul civilizației, și grotele Keri, numite și peșterile albastre, care sunt foarte căutate de turiștii pasionați de snorke­ling“, menționează sursa citată.

Avantajele concediului la greci

Dar de ce nu s-au săturat turiștii români de Grecia, în condițiile în care în ultimii ani multe alte destinații de vacanță au devenit accesibile? „Cei care aleg Grecia vor să mănânce bine, să facă plajă, dar și să viziteze. Ai și hoteluri tradiționale, dar și hoteluri luxoase, ai și muzee, vezi și puțină istorie, și antică, și medievală. Să nu uităm nici faptul că în Grecia ai plaje curate“, a declarat pentru „România liberă“ consultantul în turism Ciprian Enea.

El nu este de acord întru totul cu rezultatele studiului, dar admite că, dacă ne referim strict la turiștii de sejur (adică eli­minându-i din ecuație pe cei care apelează la city brak-uri sau circuite) și care optează pentru vacanțe în Turcia, Bulgaria sau Grecia, majoritatea o alege pe cea din urmă.

Printre avantajele Greciei, Ciprian Enea a mai menționat faptul că turistul are la dispoziție deopotrivă zone rustice și cosmopolite și se poate face un shopping decent.

„Grecia are zone pentru orice fel de buzunar. Este și aproape de casă, poți să ajungi cu mașina, cu autocarul, cu avionul și, din vara asta și cu trenul până la Salonic. Turiștii noștri se simt mai acasă, pentru că la foarte multe terase se vorbește românește“, a mai spus Enea.

El a adăugat că Bulgaria, de exemplu, o altă destinație preferată de români, are hoteluri aproape de plajă, un bun raport calitate-preț, dar cam atât. Pe de altă parte, Turcia are cele mai luxoase hoteluri, însă nu prea ai ce face în afara resortului. 

Cu trenul la Salonic

Călătorii care au ales Grecia în această vară au la dispoziție și o legătură directă între Bucureşti Nord  și Salonic, după cum a anunțat în premieră „România liberă“. Trenul are în compunere patru vagoane (două clasa a 2-a, unul de dormit şi unul cuşetă) şi circulă săptămânal, cu plecare din Bucureşti vinerea şi întoarcere din Salonic duminică. Din Capitală, plecarea este la ora 12.50, iar sosirea în Salonic la ora 6.30, iar la întoarcere trenul pleacă din Salonic la ora 23.10 şi ajunge în Bucureşti la 17.24. Un bilet pentru o călătorie dus Bucureşti – Salonic costă aproximativ 45 de euro la vagon clasa a 2-a, 52,10 euro la vagon cuşetă de șase locuri şi 58,50 euro la vagon de dormit de trei locuri.  Trenul direct Bucureşti – Salonic va circula până pe 4 septembrie.

Cele mai citite

MAE: Unul din cele două grupuri de români blocați în Aeroportul din Dubai a ajuns acasă

Unul dintre cele două grupuri de cetăţeni români blocaţi în Aeroportul Internaţional Dubai a revenit în ţară, joi, cu o cursă care a operat...

Aproape 100 de blocuri din București rămân fără apă caldă până duminică

O veste cum nu se poate mai proastă pentru unii locuitori ai Capitalei, în contextul în care afară s-a răcit vremea. O avarie lasă...

România și-a aflat adversarele de la Campionatul European de handbal feminin. Cum arată grupa tricolorelor

Naționala de handbal feminin a României a fost repartizată în Grupa B, alături de echipele Muntenegrului, Cehiei şi Serbiei, la Campionatul European care va...
Ultima oră
Pe aceeași temă