14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialTurismul mondial a adus venituri de 1400 de miliarde de dolari în...

Turismul mondial a adus venituri de 1400 de miliarde de dolari în anul 2015. Cine sunt marii beneficiari

Serviciile turistice au adus, în întreaga lume, venituri totale de 1400 miliarde de dolari în anul 2015, informează AFP citată de Agerpres.

Clasamentul mondial al veniturilor din turism, publicat vineri de Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO), confirmă poziţia de lider a SUA, precum şi ascensiunea Chinei, care a devansat Spania ocupând a doua poziţie în clasamentul mondial.

Potrivit datelor preliminare privind veniturile din turism realizate în 2015, SUA (178 miliarde de dolari), China (114 miliarde de dolari), Spania (57 miliarde de dolari) şi Franţa (46 miliarde de dolari) sunt principalele destinaţii turistice ale lumii, atât în ceea ce priveşte veniturile din turismul internaţional. 

Veniturile generate din turism la nivel mondial au crescut cu 3,6% în 2015, până la 1.400 miliarde de dolari (1.200 miliarde de euro), sau o medie de patru miliarde de dolari pe zi. Aceasta în condiţiile în care sosirile de turişti au crescut cu 4,4% în 2015, până la un record de 1,184 miliarde. 

UNWTO subliniază că pentru al patrulea an consecutiv, turismul internaţional a crescut mai rapid decât comerţul mondial cu bunuri, astfel că ponderea turismului în exporturile mondiale a ajuns la 7% în 2015. 

“Turismul este astăzi o categorie importantă a comerţului internaţional cu servicii. În pofida unei relansări economice slabe, cheltuielile cu turismul internaţional au crescut semnificativ în 2015, ceea ce scoate în evidenţă relevanţa acestui sector în stimularea creşterii economice, impulsionarea exporturilor şi crearea de locuri de muncă pentru un număr crescut de economii din întreaga lume” a declarat secretarul general al UNWTO, Taleb Rifai. 

În prezent turismul internaţional reprezintă 7% din exporturile mondiale totale şi 30% din exporturile de servicii. Ponderea turismului în exporturile totale de bunuri şi servicii a crescut de la 6% la 7%. În topul categoriilor mondiale de exporturi, turismul se situează pe poziţia a treia, după combustibili şi produse chimice, devansând produsele alimentare şi automobilele.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă