14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialTuriștii vor putea vizita cetatea dacică de la Cârlomănești

Turiștii vor putea vizita cetatea dacică de la Cârlomănești

Turiștii pot vizita, sâmbătă, șantierul arheologic de la Cârlomănești, fostă cetate dacică, relatează Agerpres.

Potrivit directorului Muzeului Județean Buzău, Sebastian Matei, turiștii vor fi arheologi pentru o zi la situl Cârlomănești din comuna Vernești.

Vizitatorii vor putea vedea un cuptor dacic și o locuință, reconstituite de o echipă formată din arhitecți, istorici și arheologi.

'Va fi o manifestare complexă cuprinzând inițierea elevilor în tainele arheologiei, vizitarea sitului arheologic și a primelor piese care vor compune Muzeul satului preistoric, dar și o expoziție în aer liber cuprinzând vasele și obiectele descoperite în actuala campanie arheologică', a declarat directorul Muzeului Județean Buzău, Sebastian Matei.

Săpăturile sistematice întreprinse în ultimele patru decenii (1967-2006) în situl 'Cetățuia' de la Cârlomănești, situată pe raza satului Mierea, comuna Vernești, localizată la 4 km nord-vest de municipiul Buzău, au prilejuit descoperiri de o remarcabilă valoare științifică și muzeistică, făcând ca această stațiune să capete un loc astăzi bine definit în sistemul de cunoștințe privind arheologia și numismatica epocii geto-dace clasice, nu numai pe plan local sau regional, ci și pe ansamblul întregului spațiu cultural al Daciei preromane. Abundența obiectelor descoperite, ca și contextele lor de descoperire, arată că ele nu erau doar folosite, ci și produse pe scară largă în 'dava' de la Cârlomănești.

În plus, cetatea adăpostește bogate vestigii ale culturii Monteoru din epoca bronzului și ale civilizației fierului din prima epocă, Hallstatt. Din perioada dacică au fost cercetate trei sanctuare și numeroase construcții civile, a fost descoperit un tezaur de monede din argint și celebrele statuete din lut, cunoscute astăzi în toată lumea drept 'plastica de la Cârlomănești', dintre care se detașează 'Lupul', piesă de tezaur.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă