21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialUn document important din istoria The Beatles a fost scos la licitație....

Un document important din istoria The Beatles a fost scos la licitație. Cât valorează

Primul contract semnat cu o casă de discuri de membrii trupei The Beatles, estimat la peste 150.000 de dolari, va fi pus în vânzare într-o licitaţie, în New York, informează Mediafax.

Contractul, redactat în limba germană şi semnat în anul 1961 de Paul McCartney, John Lennon, George Harrison şi Peter Best, toboşarul de atunci al grupului, face parte dintr-o colecţie de 300 de obiecte care au legătură cu trupa The Beatles şi care au făcut parte din colecţia lui Uwe Blaschke, un renumit producător muzical din Germania.

Dean Harmeyer, directorul de achiziţii al casei Heritage Auctions, organizatoarea licitaţiei, consideră că acest contract reprezintă “probabil cel mai important document din punct de vedere istoric semnat de trupa The Beatles care va fi scos vreodată la licitaţie”.

Colecţia producătorului muzical Uwe Blaschke include fotografii, documente şi autografe din perioada în care trupa The Beatles s-a aflat în Germania, la începutul anilor 1960, înainte de a deveni cunoscută şi apreciată în lumea întreagă.

Contractul din 1961 a vizat un album care nu a purtat însă pe copertă numele trupei The Beatles. Documentul a fost semnat pentru o versiune mai rapidă a unui cântec tradiţional german pentru copii, “My Bonnie”, iar în dreptul autorilor au fost trecuţi Tony Sheridan & The Beat Brothers, deoarece casa de discuri producătoare a considerat că numele “Beatles” nu era potrivit pentru piaţa muzicală din Germania, afirmă organizatorii licitaţiei.

“Fără acest contract, care i-a ajutat să colaborezeze apoi în mod direct cu managerul Brian Epstein, este posibil ca membrii The Beatles să nu fi avut parte de succesul care a urmat, în calitate de trupă rock. Iar în acel moment, au trecut o piatră de hotar în cariera lor – au semnat în sfârşit un contract cu o casă de discuri, iar acesta era un lucru la care doar visau înainte de «My Bonnie»”, a declarat Dean Harmeyer.

Printre celelalte obiecte ce vor fi scoase la licitaţie se află o copie a primului single de succes al trupei, “Love Me Do”, cu autografele membrilor formaţiei, estimată la 10.000 de dolari, dar şi o fotografie ce îl prezintă pe tânărul George Harrison, pe atunci în vârstă de 17 ani, în timp ce proba o jachetă din piele. Realizată în 1960, în Hamburg, această fotografie este estimată la aproximativ 3.000 de dolari.

Obiectele şi suvenirele asociate trupei The Beatles se află la mare căutare în rândul colecţionarilor.

O chitară la care George Harrison a cântat în 1963 a fost vândută cu 485.000 de dolari la New York, în luna mai, iar mai multe manuscrise şi desene pe care John Lennon le-a scris pentru două cărţi la jumătatea anilor 1960 s-au vândut cu 2,9 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s în 2014.

Grupul The Beatles s-a destrămat în 1970. John Lennon a fost împuşcat mortal la New York în 1980 la vârsta de 40 de ani. George Harrison a murit de cancer în 2001.

Licitaţia va fi organizată de casa Heritage Auctions la New York pe 19 septembrie, după ce obiectele ce vor fi propuse la vânzare vor fi în prealabil expuse în Los Angeles şi Dallas.

John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr şi George Harrison au format trupa The Beatles, în anii 1960, unul dintre cele mai faimoase şi de succes grupuri din istoria muzicii rock, având la activ peste 1,1 miliarde de discuri vândute în lumea întreagă.

Cele mai citite

Ecuație rezolvată în Liga 1! CFR Cluj, vicecampioană, Universitatea Craiova termină pe locul 3

CFR Cluj e noua vicecampioană a României, în timp ce Universitatea Craiova a terminat pe ultima poziție a podiumului Ligii 1, după rezultatele înregistrate...

Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte

Traian Băsescu a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022. Astfel, acum va încasa doar pensie de europarlamentar. Fostul președinte liberal nu mai...

Iga Swiatek, campioană la Foro Italico. Poloneza a realizat „dubla” Madrid – Roma

Poloneza Iga Swiatek, liderul clasamentului mondial feminin, și-a adjudecat al 21-lea titlu al carierei, după ce s-a impus în finala turneului WTA de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă