12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUn sport nobil într-un loc nobil: Karpatia Horse Trials, competiție ecvestră pe...

Un sport nobil într-un loc nobil: Karpatia Horse Trials, competiție ecvestră pe domeniul Cantacuzino din Florești

Karpatia Horse Trials este un eveniment hipic internațional aflat la prima ediție, care se va desfășura în perioada 10-12 octombrie, pe celebrul domeniu al familiei Cantacuzino din Florești, județul Prahova. Pentru prima oară în România, sportul nobil prin excelență este organizat într-un loc de o mare încărcătură istorică, ce păstrează vocea vremurilor de prestigiu din România. Timp de trei zile, Domeniul Cantacuzino va redeveni un spaţiu plin de viaţă, elegant şi autentic, destinat pasionaților de călărie, dar şi iubitorilor istoriei nobiliare din România.

Istoria mereu fascinantă a vremurilor aristocratice, cu prinți şi prințese, cu poveşti de iubire intense şi adesea tragice, cu caleşti elegante şi parfum de poezie, este încă vie şi poate fi descoperită în plină contemporaneitate. La doar 80 de kilometri distanță de București, există un domeniu care stă mărturie pentru una dintre cele mai frumoase epoci ale istoriei României, epoca nobiliară a începutului de secol XX. Este vorba despre Domeniul Cantacuzino din Floreşti, având în centru ceea ce la, început de secol XX, era considerat o bijuterie arhitecturală, palatul Micul Trianon. Spiritul și farmecul acestei clădiri concepute de arhitectul I.D. Berindei s-au păstrat chiar și după un secol plin de evenimente zguduitoare. Recuperat de către Maria Ioana Cantacuzino, clădirea a ajuns în prezent în posesia Fundației Cantacuzino Florești care dorește să-i redea strălucirea de altădată şi să-l transforme într-un spaţiu care să găzduiască evenimente speciale, unice în România.

Renaşterea, concretă şi simbolică a Domeniului Cantacuzino, se va face printr-un eveniment demn de spaţiul său nobil – Karpatia Horse Trials, competiţie ecvestră internațională, împărțită pe trei categorii de participanți și compusă din probele de dresaj, obstacole şi cross-country. Programul celor trei zile mai cuprinde un concurs demonstrativ de atelaje cu doi și patru cai, demonstrații ecvestre și o demonstrație de leadership asistat de cai. Atmosfera aristocrată dată de eleganța echitației va fi îmbogățită printr-o paradă de ogari, precum și prin expoziții de fotografie, pictură și obiecte realizate manual. Pe domeniul de 130 de hectare de pășuni, alei de castani și platani centenari care întregesc aerul Belle Époque conferit de palatul Micul Trianon, publicul va avea și posibilitatea unei imersiuni în istoria fascinantă a locului, putând să cunoască întreg domeniul prin plimbări cu trăsura.

Competiţiile din cadrul primei ediții Karpatia Horse Trials sunt organizate în colaborare cu Asociația Sportivă Hipohouse, cu implicarea și participarea directă a Federației Ecvestre Române (FER) și a Federației Ecvestre Internaționale (FEI).

Informaţii despre eveniment găsiti şi pe http://www.karpatiahorse.ro/ sau pe pagina oficială de Facebook, https://www.facebook.com/karpatiahorse.

Preţul participării la eveniment este de 10 lei pe zi iar biletele biletele pot fi achizitionate de la intrare. Incasările obţinute vor ajunge în fondul destinat restaurării întregului Domeniu.

 

Micul Trianon – o istorie tumultoasă de peste 100 de ani

Istoria palatului Micul Trianon coboară până în 1911 când prinţul Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832-1913), unul dintre cei mai bogați oameni ai epocii sale, cunoscut şi sub numele de Nababul, descendent al lui Constantin Brâncoveanu şi de două ori prim-ministru al României, începe construcţia acestuia pe locul vechiului conac (construit între 1840 și 1842 de către vornicul Grigore Cantacuzino). Aspirând să-i confere un aspect la fel de spectaculos precum cel al palatului Trianon de la Versailles, palatul a fost construit pe trei niveluri inegale (demisol, parter și etaj), faţada conţinând zece coloane neoclasice. Domeniul cuprindea grădini de agrement și terenuri de vânătoare și echitație, iar în partea de sud un parc imens cu arbuşti rari în jurul unor copaci bătrâni, care a fost completat de către arhitectul Emile Pinard cu o grădină à la française. Criza economică şi izbucnirea Primului Război Mondial, precum și moartea Nababului în 1913 au împiedicat finalizarea proiectului. Nici după al Doilea Război Mondial lucrările de restaurare și utilizarea palatului nu au fost posibile, pentru că Micul Trianon a împărtășit soarta a aproape tuturor reședințelor de țară din România, fiind preluat de către stat.

Martor la cele mai negre momente ale istoriei României, Domeniul Cantacuzino din Florești are acum șansa să-și recâștige locul şi imaginea binemeritate, datorită Fundaţiei Cantacuzino Florești, al cărei scop este restaurarea întregului domeniu, inclusiv a Micului Trianon, și promovarea lui la nivel național și internațional și introducerea lui în circuitul public.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă