17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialWeekend cultural austriac la București

Weekend cultural austriac la București

Cu ocazia Zilei Europei, delegația Comisiei Europene la București organizează pentru a doua oară evenimentul Metro Europe. 28 de stații de metrou bucureștene vor fi redenumite după numele statelor membre ale Uniunii, Austria fiind numele dat stației Ștefan cel Mare.

Tema din acest an este a 60-a ediție a concursului muzical Eurovision, care va avea loc la Viena între 18 și 23 mai. Astfel că, de Ziua Europei, vă puteți lăsa cuceriți de spiritul Eurovision-ului în stația Ștefan cel Mare.

Iar în cadrul Festivalului Filmului European, puteți vedea în acest weekend două filme austriece. ”Fisuri în beton” de Umut Dag este programat sâmbătă, 9 mai, la ora 18.45, la Cinema Elvira Popescu.

Al doilea lungmetraj al regizo­rului de origine kurdo-austriacă Umut Dag, elev al lui Michael Haneke, este o puternică dramă socială, o călătorie necruțătoare în lumea tinerilor vienezi de origine străină care riscă adesea să devină delincvenți. Ertan, care tocmai a fost eliberat după zece ani de închisoare, vrea să lase în urmă trecutul. Mikhail, care are 15 ani și tocmai a întrerupt școala, vinde droguri în cluburi pentru a-și finanța producția unui album rap. Când Ertan îl întâlnește pe Mikhail, se recunoaște la vârsta acestuia și încearcă orice pentru a-l salva de la destinul care îl așteaptă.

Iar duminică, 10 mai, de la ora 19.30, tot la Cinema El­vira Popescu, puteți vedea copro­­ducția austriaco-moldo­venească ”Baronul Țiganilor” de Michaela Ronzoni, Oliver Indra, Anthony Jacobson. Fil­mul prezintă viața unui grup de romi sedentari din Soroca, un oraș din Republica Moldova la granița cu Ucraina. Filmul urmărește pe Artur Cherari, baronul rom și lider al romilor din Soroca și întreaga Republică Moldova, precum și pe tânărul Vali, care dorește să devină la rândul său ”baron”. Filmul prezintă tradițiile, obi­ceiurile și viața de zi cu zi a comu­nității rome.

Regizorii Michaela Ronzoni și Anthony Jacobson, precum și producătorul moldovean Oleg Diordiev vor prezenta filmul de la București.

» Pe 9 mai, de Ziua Europei, 28 de stații de metrou bucureștene vor fi redenumite după numele statelor membre ale Uniunii Europene.

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă