13.4 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialWhiskey de la producător

Whiskey de la producător

Pentru cei care și-ar dori să încerce să fabrice acasă o licoare tare, Discovery Channel prezintă în fiecare marți, de la ora 20.00, un nou sezon al seriei ”Whiskey în afara legii”, relatând poveștile celor care pregătesc pe ascuns această băutură în păduri și-n alte locuri ascunse, folosind tot felul de instalații atent camuflate, ­încercând totuși să nu-și ridice în cap autoritățile locale.

Sezonul de distilat whiskey ilegal abia începe în Appalachia, în Carolina de Nord, iar Jeff și Mark, doi “producători” de whiskey, plănuiesc să atace piața într-o operațiune extinsă la scară mare cu ajutorul unei distilerii uriașe, cu o capacitate de aproape 1.900 de litri.

În Carolina de Sud, afacerile ilegale cu whiskey ale lui Josh și Bill intră într-o nouă fază când cei doi primesc niște căpșuni din care se gândesc să prepare o băutură tare și aromată. Pe de altă parte, Tim Smith, un veteran al branșei, va face o mișcare care îi va schimba viața, iar Tickle e obligat ­să-și dea seama că epoca lui în această industrie abia începe.

Credeați că alambicurile de distilat whiskey instalate prin păduri, contrabandiștii și tăria fabricată clandestin ar fi ceva de domeniul trecutului? Nici vorbă! Fenomenul a căpătat proporții, devenind o industrie prosperă, de mai multe milioane de dolari, deși este în continuare o afacere secretă și, evident, ilegală.

 

“Pălincari” made in USA

 

Dar să-i cunoaștem mai bine pe eroii distileriilor clandestine ale Americii.Tim este descendentul a trei generații de contrabandiști și producători de whiskey în afara legii, Tim a făcut și el același lucru, toată viața lui. Una dintre primele lui amintiri este că își ajuta tatăl să depoziteze băutura în diverse ascunzători secrete din jurul fermei familiei. Tim este șeful departamentului local de pompieri și locuiește în sud-vestul Virginiei, cu soția și fiul lui.

Tickle e mâna dreaptă a lui Tim. Ca și Tim, Tickle e de fel din sud-vestul Virginiei. E un ajutor de nădejde la distilerie și îi place ceea ce face, dar adevăratul geniu și-l demonstrează în bucătărie. Când nu prepară whiskey ilegal, Tickle gătește diverse feluri de mâncare și creează noi rețete pe bază de whiskey.

Cunoscut drept ultimul om adevărat de munte, Mark a crescut atât de departe de civilizație încât abia după ce împlinise 14 ani a văzut pentru prima dată cum arată banii. Copilăria și-a petrecut-o împreună cu ai lui, într-o cabană pierdută în munții din vestul Carolinei de Nord, foarte departe de orice oraș. Familia trăia din ceea ce cultiva, vâna sau creștea. Mark și-a petrecut ultimii 30 de ani făcând ce îi place cel mai mult, căci a lucrat ca ghid de vânătoare și a distilat whiskey ilegal.

Jeff și-a petrecut cea mai mare parte a vieții lui de muncitor ca tăietor de lemne și operator de buldozer. Deși e descendentul a șapte generații care au tot fabricat whiskey ilegal, Jeff nu și-a dorit niciodată să îmbrățișeze aceeași meserie. A fost nevoit să recurgă totuși la această soluție după ce criza economică a afectat branșa în care lucrase. Acum lucrează împreună cu Mark la distilerie, iar whiskey-ul lor e cunoscut în mai multe ținuturi drept cel mai bun care se găsește de cumpărat.

Jim Tom e un povestitor talentat și una dintre puținele legende vii ale branșei whiskey-ului distilat ilegal. A fost motociclist, pilot, operator radio și cântăreț, dar în tot acest timp a făcut și a băut tărie din boabe de porumb. De 60 de ani tot produce whiskey și încă e în putere. A făcut whiskey chiar și în perioada cât a stat în închisoare.

Când nu se ceartă cu Josh și nu face whiskey, Bill cântă la vioară cu câteva trupe locale de muzică country. E cunoscut drept un scripcar pe cinste, dar știe să cânte și la chitară, la banjo și la tobe. Bill a crescut în Carolina de Nord, însă acum se simte ca acasă în Carolina de Sud.

Tăietor de lemne, motociclist, producător de whiskey ilegal și nebun de legat, Josh își împarte timpul între Carolina de Nord și de Sud. Cu mult timp înainte să se apuce de distilat whiskey, a făcut carieră ca motociclist profesionist, la curse, însă acum se mai urcă pe motor doar când pleacă la drum cu câinele lui, Cutie Pie, care întotdeauna călătorește în față, pe ghidon. Josh a deprins meșteșugul de a face whiskey lucrând cu Barney, un om de munte și o adevărată legendă în branșă. Împreună au construit o distilerie subterană, iar când Barney s-a stins din viață, în 2011, fără să ­apuce să-și vadă proiectul terminat, Josh a rămas să se ocupe mai departe de acest vis al lui.

Mike s-a născut și a crescut în Carolina de Nord. S-a împrietenit cu Jeff încă din copilărie și de atunci au rămas foarte apropiați. A lucrat în cea mai mare parte a vieții lui de muncitor ca mecanic de echipamente grele. A învățat să facă whiskey ilegal de la tatăl lui, probabil unul dintre cei mai pricepuți producători din branșă. Cunoștințele lui Mike în domeniu nu sunt întrecute decât de umorul lui excelent.

Tweedy s-a născut în Louisiana, unde și-a petrecut toată copilăria. După ce tatăl lui, care era militar, a fost lăsat la vatră, familia s-a întors acasă, pe dealurile din sud-vestul Virginiei. Acolo, Tweedy a trăit două experiențe care l-au marcat: și-a cunoscut bunicul și l-a tot urmărit distilând whiskey. Restul, după cum se spune, este istorie. Tweedy i-a cunoscut mai apoi pe Jeff, Mark și Mike, într-o tabără a vânătorilor din Virginia.

Fire tenace și dură, Darlene este până în fibra ființei ei o adevărată producătoare de whiskey ilegal. Călăreață experimentată și concurentă de temut în cursele speciale cu obstacole făcute din butoaie, dar și dresoare de cai, Darlene își dorește să devină și crescătoare de cai. Familia ei a fost lovită de o tragedie, în urma căreia i-a mai rămas alături doar fiul ei. Acum vrea să se ridice la înălțimea standardelor din branșa producătorilor clandestini de whiskey și să intre în competiție cu băieții. Țelul ei este să dea lovitura cea mare cu whiskey-ul ei aromat, de bună calitate, pe care îl produce pe toată durata circuitul de curse speciale. Cu stilul ei dur, dintr-o bucată, are stofă de crescător de vite și e gata să se ia la harță cu oricine s-ar încumeta să întrebe dacă fetele sunt bune de ceva atunci când vine vorba de distilerii ilegale.

Acest băiat bun, cu strămoși libanezi, intră în echipa Distileriei Limestone, dovedind acel spirit de camaraderie cu care Tim s-a obișnuit atât de mult în pădurile de nepătruns din Virginia. Există însă multe ispite în jur, iar pasiunea lui Chico pentru whiskey-ul produs clandestin și trecutul lui oarecum tulbure îl fac totuși un prieten periculos.

Shot și-a petrecut mai toată viața în Mississippi, ca fermier. A trăit printre mlaștini timp de 72 de ani și nu are deloc intenția să plece de aici. Fiindcă subvențiile pentru culturile de porumb s-au sistat prin anii 1970, Shot și-a suplimentat veniturile din cultura porumbului pătrunzând în zona whiskey-ului produs ilegal. Nu e foarte încântat să fie partenerul lui Mike în această branșă, dar, pe de ­altă parte, are prea mult porumb și prea puține opțiuni.  

Cele mai citite

Dinamo și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League

Dinamo Bucureşti și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League. Astfel, conform tragerii la sorți de vineri, „Dulăii” se vor lupta pentru un loc...

Dinamo și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League

Dinamo Bucureşti și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League. Astfel, conform tragerii la sorți de vineri, „Dulăii” se vor lupta pentru un loc...

Reporteri fără Frontiere: Peisajul mediatic din România, lipsa transparenței și trusturi media care propagă dezinformări

România se mândrește cu un peisaj mediatic divers și relativ pluralist, oferind un teren fertil pentru investigații de interes public puternice. Cu toate acestea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă