10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăGDPRBecurile ecologice vă salvează factura la curent

Becurile ecologice vă salvează factura la curent

Acestea utilizează cu până la 80% mai puţină energie şi au o durată de viaţă mai lungă decât becurile incandescente.

Uniunea Europeană a cerut eliminarea treptată a becurilor incandescente şi înlocuirea lor cu produse ecologice. Acestea utilizează cu până la 80% mai puţină energie şi au o durată de viaţă mai lungă decât becurile incandescente. Datorită becurilor ecologice, factura la electricitate plătită de o familie se va reduce, în medie, cu 166 de euro, într-un singur an, la nivelul UE.

Ambalaje cu informaţii complexe

Procesul de eliminare a becurilor incandescente a început în 2009 şi continuă şi anul acesta, iar pentru a-i ajuta pe consumatori să facă alegeri corecte, legislaţia prevede ca ambalajele acestor pro-duse să conţină informaţii complexe.

Producătorii vor fi obligaţi să menţioneze durata de viaţă a becului, temperatura luminii, timpul de încălzire şi dacă lampa suportă sau nu variaţii de tensiune. Pentru a veni in ajutorul consumatorului român, APC-România a realizat un test comparativ pentru becurile economice.

În prezent sunt disponibile mai multe tipuri de becuri: becuri cu LED, lămpi fluorescente compac-te (CFL) şi becuri incandescente îmbunătăţite pe halogen. Una din caracteristicile acestor noi tipuri de becuri este că sunt foarte economice. CFL-urile, de exemplu, consumă cu 65% până la 80% mai puţină energie decât becurile incandescente con-venţionale.

Becurile incandescente îmbunătăţite folosesc tehnologie pe halogen şi consumă cu 20% până la 45% mai puţină energie pentru a furniza aceeaşi cantitate de lumină, în comparaţie cu becurile incandescente convenţionale.

Click pe tabel pentru a mări                                                                                                      2011/06/19//186399-tabelmare.jpg

Lumeni sau waţi?

Măsurarea eficienţei luminoase în waţi (W) poate induce în eroare, deoarece diversele tipuri de becuri existente necesită diferite niveluri de putere pentru a produce aceeaşi cantitate de lumină. Din acest motiv, este mai uşor să se măsoare eficienţa unui bec în termeni de flux luminos: lumeni (lm). De exemplu, 1.300-1.400 lm este echivalentul unui bec vechi cu incandescenţă de 100 W.

Ambalajul becului va menţiona cantitatea de lumină prin intermediul unei pictograme care indică numărul de lumeni produşi de becul respectiv.

O pictogramă referitoare la varierea tensiunii imprimată pe ambalajul fiecărui bec vă va indica dacă respectivul bec funcţionează sau nu cu variator de tensiune. Ar trebui întotdeauna să verificaţi această pictogramă în cazul CFL-urilor şi al LED-urilor. În tabel regăsiţi rezultatele cu privire la fluxul luminos pentru fiecare model.

Indicele de redare a culorilor

Reprezintă capacitatea unei surse de lumină de a restitui diferitele culori ale obiectelor iluminate. El variază între 0 şi un maxim de 100 ce corespunde luminii albe de zi şi care conţine toate radiaţiile spectrului vizibil.

Lumină caldă acasă, rece la locul de muncă

Alegerea becului corespunzător pentru locurile unde vă petreceţi cea mai mare parte a timpului este foarte importantă. Nimeni nu vrea să fie stresat acasă sau să se simtă adormit la locul de muncă. Din acest motiv trebuie să acordaţi atenţie pictogramei referitoare la culoarea luminii.

În tabelul cu rezultate această valoare se regăseşte la criteriul de testare „Temperatura de culoare”. Măsurată în grade Kelvin (K), temperatura (culoarea) luminii poate varia de la rece la caldă. O valoare Kelvin mică proiectează o lumină mai caldă, care este mai potrivită pentru camera de zi. Cu cât este mai mare valoarea Kelvin a becului, cu atât lumina produsă este mai rece. Lumina rece este preferată la locul de muncă.

Durata de viaţa şi clasa energetică

Este esenţial să achiziţionaţi becurile cu o durată lungă de viaţă pentru locurile în care petreceţi mult timp. Asta înseamnă în primul rând reducerea consumului de energie. Dacă acestea rezistă în timp, veţi avea mai puţină bătaie de cap cu schimbatul lor.

Mai mult, pe ambalajul tuturor becurilor există o etichetă ce indică mai multe clase energetice (de la A la G), care vă ajută să identificaţi cele mai eficiente becuri. În prezentul test, laboratorul a verificat dacă ceea ce pretinde producătorul despre clasa energetică este real. Pentru a furniza aceeaşi cantitate de lumină, o lampă fluorescentă compactă (clasa A) va avea nevoie doar de o treime din cantitatea de curent electric utilizată de un bec incandescent îmbunătăţit (clasa C).

Performanţe

Temperatura ambiantă a locului unde vor fi folosite becurile constituie un factor important care trebuie avut în vedere. Becurile incandescente îmbunătăţite, de exemplu, sunt mai rezistente la temperaturi extreme, în comparaţie cu CFL-urile sau cu LED-urile.

Prin urmare, va trebui să vă asiguraţi întotdeauna de existenţa unei pictograme referitoare la temperatura de funcţionare, atunci când cumpăraţi becuri care vor fi utilizate în exterior şi expuse la schimbări de temperatură. Testele efectuate în laborator studiază comportamentul modelului testat la diferite temperaturi de utilizare.

Durabilitatea

Majoritatea CFL-urilor sunt foarte economice, dar permit un număr minim de comutări până la defectare. Prin urmare, CFL-urile standard (3.000-6.000 de comutări) nu trebuie utilizate în spaţii în care este nevoie să fie aprinse şi stinse des. De exemplu în toalete sau pe coridoarele cu senzori de mişcare. Totuşi, există CFL-uri concepute să reziste la comutări frecvente. Din acest motiv, înainte de a achiziţiona orice bec, trebuie să găsiţi pictograma relevantă care indică numărul de comutări aprins/stins până la defectare.

Siguranţa

Trebuie să ştiţi că CFL-urile conţin mai puţin de 5 mg de mercur. În cazul în care se sparg, trebuie să aerisiţi camera înainte de a curăţa lampa cu o cârpă umedă. Se va evita contactul cu cioburile şi nu se va folosi aspiratorul.

O modalitate prin care se poate rezolva problema scurgerii mercurului, în cazul spargerii accidentale a becului, constă în achiziţionarea de CFL-uri cu înveliş incasabil. Laboratorul verifică şi riscurile de electrocutare în momentul manipulării becului. Rezultatul total la siguranţă îl regăsiţi în tabel.

Modele recomandate

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor vă sugerează să alegeţi: SYLVANIA ToLEDo GLS A60, IKEA 28W, PHILIPS Tornado 20W, OSRAM Parathom Classic B 25 şi OSRAM Parathom Classic A 40.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă