10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăGDPRCafeaua este un antidot pentru ochii obosiţi

Cafeaua este un antidot pentru ochii obosiţi

Exerciţiile fizice pot obosi ochii la fel de mult ca şi muşchii, dar o ceaşcă de cafea îi poate revigora, conform unui studiu internaţional, informează agenţia de presă Xinhua, citată de Agerpres

    O echipă de oameni de ştiinţă din patru ţări a descoperit primele dovezi ştiinţifice că mişcările oculare rapide îşi încetinesc frecvenţa atunci când organismul este obosit. 

    “Aceste rezultate sunt importante, deoarece ochii noştri trebuie să se mişte rapid pentru a capta informaţii noi”, a spus coordonatorul acestui studiu, dr. Nicholas Gant, de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă. 

    “Dar există speranţă pentru băutorii de cafea, deoarece aceste tulburări vizuale pot fi prevenite prin consumul de cofeina”, a mai spus el. În cadrul studiului, au fost efectuate în laborator exerciţii pe bicicletă timp de trei ore, după care controlul cerebral al sistemului vizual a fost testat cu ajutorul camerelor specializate în urmărirea ochilor. 

    “Este remarcabil faptul că oboseala picioarelor încetineşte mişcarea ochilor. Acest lucru ar putea foarte bine să fie motivul pentru care biciclistul obosit nu vede niciodată autobuzul care vine”, a opinat specialistul. 

Citeşte şi 10 remedii de la bunica, extrem de eficiente şi astăzi

    Un dezechilibru neurochimic cauzat de efort fizic intens pare să se răspândească în sistemele de control ale creierului. Dar, o doză modestă de cofeină ar putea restabili echilibrul chimic, ajutând semnalele de la creier să ajungă la ochi. 

    “Cantitatea de cofeina pe care am administrat-o în timpul exerciţiului a fost echivalentul a două ceşti de cafea. Nu am observat nici un fel de efect cu o băutură placebo decafeinizată “, a mai precizat Gant. 

    “Interesant este că zonele creierului care procesează informaţii vizuale sunt rezistente la oboseală. Ele sunt căile care controlează mişcările ochilor ce par a fi veriga noastră cea mai slabă”, a adăugat el. 

    Echipa a investigat efectele pe care le au asupra fenomenului medicamentele psihiatrice utilizate pentru tratarea pacienţilor cu niveluri anormale ale acestor neurotransmiţători, mai notează agenţia de presă Xinhua. 

 

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă