12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăGDPRCând, cum și în ce cantitate să consumăm apa

Când, cum și în ce cantitate să consumăm apa

 

Apa a ocupat și ocupă un loc central în credințe și obiceiuri, fie că sunt religioase sau populare, fie că e vorba despre cercetări științifice. Așa cum este ea, inodoră, incoloră sau fără gust, rămâne indispensabilă vieții.

Fără mâncare putem supraviețui în jur de opt săptămâni, dar fără apă, în condiții de căldură extremă, se poate muri în câteva ore. Apa servește ca mijloc de transport al energiei în toate părțile corpului. Cantitatea de apă este diferită în diverse țesuturi și organe: sângele are 85-90% apă, creierul – 85-90%, inima -79-80%, ficatul -75%, țesutul muscular-70%, oasele și dinții -15-20%. Deoarece creierul transmite comenzile la celelalte organe, trebuie să consumăm apă pentru a-i menține structura normală. Durerea de cap indică o deshidratare. Tratarea unei dureri de oase, musculare necesită consum de apă. Apa menține tonusul muscular, întrucât ea face posibilă contracția mușchilor. Țesuturile ”fură” unele de la altele dacă nu se bea apă, organismul funcționează o perioadă apoi apare dezechilibrul. Apa te ajută să scapi de reziduurile din organism, contribuind la detoxifiere.

Ce fel de apă să consumăm?

Sincer, mie una îmi este greu să aleg din oferta bogată de tipuri de apă. Înainte era simplu: apă de la robinet, țâșnitori și cișmele, sifon… arhaisme pentru mulți dintre noi. Acum există apă plată mai mult sau mai puțin mineralizată, apă carbogazoasă, apă de masă, apă de izvor, apă microbiologic pură, apă alcalină cu PH-ul care trebuie să fie mai mare de 7,45, apă filtrată, ionizată, osmozată invers, demineralizată complet (apa distilată), dedurizată, apă congelată și apoi dezhețată, apă fiartă și răcită, apă purificată cu busuioc, cu argint, apa Pi (asta să fie apa vie din povești?), apă Zen, apă căreia îi poți îmbunătăți structura cristalelor spunându-i cuvinte frumoase, care funcționează magic transformând-o în apă cu capacități de a reflecta gândurile, cuvintele, rugăciunile, sentimentele și muzica (experimente demonstrate științific se pare, de către japonezul Masaru Emoto), adică moleculele apei se pot schimba în funcție de un comportament civilizat și politicos cu ea sau, dimpotrivă, apa se ”supără” dacă se ”simte jignită”. Pare amuzant, însă am folosit intenționat diferitele tipuri de apă enumerate, chiar dacă unele dintre ele sunt unul și același lucru. E bine să vă informați despre apa pe care o consumați și ­scuzați-mă dacă mi-a scăpat vreun tip de apă. Ah, ba da, apa chioară, apa de ploaie, apa Sâmbetei… pardon, ­astea-s ape metafizice!

Unii specialiști recomandă apă mineralizată, însă chiar dacă ne aduce un aport de minerale – calciu, potasiu, magneziu, sodiu și cloruri -, consumată în exces acestea se pot pierde. Alții spun că ar fi mai bine să o bem fără prea multe minerale, alții recomandă apa distilată pentru detoxifiere (pe care eu nu aș încerca-o având în vedere că e potrivită pentru fierul de călcat).

Pe lângă toate acestea, când bei apă plată, de exemplu, cum să o bei? Călduță, rece, cu lămâie, fără? Să o bem în timpul mesei, înainte, după? Îmbuteliată la pet sau la sticlă de „sticlă”? Mă ia cu dureri de cap și știu că acestea se contracarează cu… apă. Dar de care???

Se spune că apa de la robinet este o apă dură, care duce la acumulare de pietre la rinichi, dar și de calciu la inimă, rigidizând mușchiul cardiac. În majoritatea orașelor este dezinfectată cu clor (clorul are o serie de dezavantaje: afectează tubul digestiv, inhibă pepsina, perturbă flora intestinală, perturbă absorbția vitaminei E și a biotinei cu rol în metabolismul colesterolului).

Dacă totuși consumați apă de la robinet, există soluții de neutralizare a clorului. O puteți pune într-un vas de sticlă neacoperit și o lăsați câteva ore, până se evaporă clorul. Sau, în acel vas cu apă, se poate pune o linguriță de plante (uscate/verzi – mușețel, busuioc, mentă) la 1 l de apă. Se ține 5 ore, se strecoară și se bea. Altă variantă ar fi recipientele cu filtre de carbon, ori, mai costisitor, atașați filtre direct la țevile de sub chiuvetă.

Dacă alegeți orice fel de apă îmbuteliată (fie că sunt cele care se găsesc la orice magazin, fie că sunt cele „speciale”, care se găsesc la plafar sau pe diferite site-uri), e bine ca, din când în când, să schimbați producătorii.

Nu toată lumea are nevoie de doi litri de apă

Anumiți specialiști ne spun să bem apă numai când ne este sete, alții să ne hidratăm frecvent, pentru a ocoli senzația de sete, alții spun că aportul de lichide (acela de doi litri pe zi, pe care ni-l recomandă spoturile) trebuie să fie numai apă, alții recomandă apă plus fructe și legume, completând din acestea necesarul de doi litri. Plus că organismul produce el singur apă prin metabolizarea proteinelor, glucidelor și a lipidelor. De cine să ascultăm, pe cine să credem? Eu cred că soluția este să ne ascultăm corpul. Nu toată lumea are nevoie de cei doi litri, pentru că acest lucru depinde de vârstă, sex, kilogramele pe care le avem, efortul fizic pe care îl depunem, starea generală de sănătate, condițiile fiziologice (o femeie gravidă are nevoie de mai multă apă decât în mod obișnuit), de anotimp etc. De exemplu, copiii, pentru că au o cantitate mai mare de apă în corp și pentru că sunt mai activi față de cei în vârstă, au nevoie de mai multă apă. Odată cu îmbătrânirea, necesarul de apă scade. Un bărbat are nevoie de mai multă apă decât o femeie. De ce? Pentru că are musculatura mai dezvoltată. Sportivii au mai multă apă în organism. Batrânii și obezii au mai puțină. Pentru cei bolnavi care suferă de febră, diaree, stări de vomă, gută, afecțiuni ale ficatului, rinichilor, se impune creșterea consumului de lichide. Când mâncăm mai dulce, mai sărat, mai multe proteine, este nevoie de mai multă apă în organism.

În general, pentru adulți sunt recomandați 30 ml/kg corp/zi. Trebuie să ținem cont de faptul că organismul ia apă și prin piele la duș, putând, în funcție de timpul pe care îl petrecem acolo, să absoarbă și un litru. Apa e bine să fie consumată cu o jumătate de oră înainte de masă, ajutând astfel sângele în procesul de digestie (plasma are 80-90% apă). Nu se bea apă în timpul mesei deoarece perturbă acest proces. După ce ați luat masa, se bea apă după două ore, iar dacă masa a fost hiperproteică – la trei ore (dacă sucul gastric e diluat, digestia nu se face corect).

Pentru alimentele sau băuturile care au efect diuretic cum ar fi băuturile de tip cola, cafea, ceai negru, sucurile acidulate/neacidulate din comerț, se suplimentează consumul de apă. La fel procedăm și cu băuturile alcoolice. La un pahar de vin sau de bere – se bea un pahar de apă.

Apa plată cu lămâie, o fiță? Nu. Lămâia, în afară de aportul de vitamina C, odată ingerată devine alcalină, iar apa călduță cu lămâie băută dimineața pe stomacul gol, elimină toxinele ce s-au acumulat peste noapte. În țările asiatice există obiceiul de a bea apă caldă, pentru că aceasta funcționează și ca pansament gastric.

Citește și: Bem apă când ne este sete. Ce spun specialiştii români despre studiul britanic care ne sfătuieşte să nu bem 2 litri de apă pe zi

Paradoxuri ale deshidratării

Setea este un semnal al organismului prin care se mențin constante funcțiile mecanismelor de reglare. Se manifestă prin uscăciunea gurii și senzație de constricție faringiană. Apare când există o pierdere de apă din organism de 1%. Dacă se trece peste acest prag, adică se ajunge la 2%, se întâmplă un paradox – dispare senzația de sete! Apar durerile de cap, randamentul intelectual nu mai este același, reflexele sunt întârziate. Pe măsură ce pierderea de apă se accentuează, simptomatologia va fi mai bogată: se poate ajunge la convulsii, halucinații, comă.

Alt paradox. Atunci când corpul reține apă înseamnă că e deshidratat. Din cauza unei alimentații grase sau bogate în sodiu (sării îi trebuie multă apă pentru a putea fi diluată) se produce o hiperhidratare a celulelor, iar spațiul dintre ele nu are apă, nefiind utilizat adecvat. Dacă organismul primește mai puțină apă decât are nevoie, atunci el percepe această situație ca pe o amenințare, așa că va începe să își facă “provizii”, determinând umflarea picioarelor și a brațelor. Cel mai bun mod de a combate și de a preveni retenția de apă este să te hidratezi corect, la intervale scurte de timp, puțin câte puțin. Din acel moment, apa depozitată va fi încet ,încet eliberată. Dacă bem apă repede când ne este sete, la fel de repede se elimină, alt paradox care semnalează deshidratarea. Pentru ca apa să poată fi asimilată trebuie băută înghițitură cu înghițitură.

Cum poți să îți dai seama că ești deshidratat? O metodă simplă este să îți ciupești ușor mâna și să vezi dacă pielea își revine rapid. Dacă rămân urme, atunci trebuie să mărești cantitatea de apă băută.

Atenție însă, nu exagerați! Există și intoxicația cu apă! Este una dintre cele mai rare intoxicații, dar care demonstrează că, și în cazul hidratării, ce e prea mult strică! Consumată în exces, apa tulbură echilibrul hidro-electric al organismului, producând hiponatremie, adică se vor elimina o dată cu apa cantități mari de sodiu. Acest lucru se produce dacă consumi într-un timp scurt o mare cantitate de apă (de exemplu litri în câteva ore).

Setea, la extreme

Am auzit adeseori că unele persoane se plâng că nu pot să bea apă. Această tulburare se numește oligodipsie și se manifestă prin nevoia scăzută de a bea lichide, care poate fi consecința unor leziuni hipotalamice sau a hiperhidratării celulare. Altele, că beau foarte multă apă – polidipsia este nevoia exagerată de a bea lichide și poate apărea în mod normal în stări de deshidratare prin care organismul a pierdut cantități mari de apă pe cale digestivă, vărsături, diaree sau pe cale renală, poliuria la diabetul zaharat.

Potomania este caracterizată prin nevoia exagerată de a bea lichide în cantitate mare, deși senzația de sete lipsește. Aceasta poate fi consecința unor tulburări organice (leziuni hipotalamice) sau stări nevrotice (tulburările isterice), tratamentul necesar fiind de ordin psihoterapeutic.

Dacă toate aspectele de mai sus nu v-au dat de gândit în sensul în care e bine să vă hidratați, apelez la ”narcisismul” din voi oferindu-vă câteva argumente de ordin estetic. Pentru că cine nu vrea să se simtă bine în pielea lui? Da, apa ajută la un aspect al pielii mai tânăr, reduce celulita, ridurile sunt mai puține. Iar după dietele de slăbire ca să preveniți apariția pielii “lăsate” (consecință a scăderii rapide în greutate), apelați cu încredere tot la… apă! Însă, cu măsură pentru că, după cum ați văzut, consecințele pot fi grave!

Oricare ar fi motivele pentru care alegeți să vă hidratați corect (cu riscul de a mă repeta!), cert este că dacă bem apă avem parte de vitalitate, energie și de viață lungă. Fiți cumpătați!

Monica Micleușanu este consilier nutriționist, masterand în Psihanaliză

Cele mai citite

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Lăcrămioara Perijoc boxează pentru aur la Campionatele Europene de la Belgrad

Pugilista română Lăcrămioara Perijoc va lupta pentru medalia de aur în cadrul categoriei 54 kg, la Campionatele Europene de box de la Belgrad, după...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...
Ultima oră
Pe aceeași temă