16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăGDPRCe pericol se ascunde în refolosirea recipientelor de apă?

Ce pericol se ascunde în refolosirea recipientelor de apă?

Multă lume refoloseşte sticlele de apă, care sunt umplute de mai multe ori pe zi. Specialiştii spun, însă, că acest obicei este foarte dăunător pentru sănătate, pentru că există riscul contractării unor bacterii cu adevărat periculoase, scrie publicaţia britanică The Mirror.

Menţinerea corpului hidratat de-a lungul zilei este foarte importantă, mai ales că pierdem aproximativ trei sau patru litri în 24 de ore prin transpiraţie, urină şi respiraţie. Mulţi dintre noi cumpără o sticlă de apă, apoi o refolosesc de mai multe ori. Pare o idee bună, pentru că mediu şi pentru buzunare, nu? Dar efectele negative sunt foarte grave; specialiştii spun că este mai periculos decât dacă ai linge o jucărie de-a câinelui, foarte veche şi foarte uzată.

O echipă de specialişti de la Readmill Review a făcut un studiu pe acest subiect, trimiţând la laborator pentru analize mostre din capacele de la 12 recipiente de apă refolosite de atleţi.

Rezultatul a fost de-a dreptul înfricoşător. Sticlele refolosite sunt, în medie, gazda a peste 300.000 de colonii de bacterii pe centimetru pătrat! Iar acestea sunt absolut invizibile cu ochiul liber, deci riscul de a le ingera este foarte mare.

Numărul şi genul coloniilor de bacterii depind de tipul de sticlă refolosită, iar publicaţia britanică a făcut un top al celor mai dăunătoare astfel de recipiente.

Cele mai multe persoane care practică diverse sporturi sau fac fitness aleg recipientele cu capac care se deschide prin alunecare, pentru că sunt foarte uşor de folosit. Dar, atenţie! Acest gen de capac găzduieşte cele mai multe colonii de bacterii invizibile – 933.340 pe centimetru pătrat, potrivit studiului realizat de echipa Readmill Review.

Pe locul doi în topul celor mai nocive recipiente sunt cele pe care trebuie să le strângi cu dinţii ca să poţi bea. Acestea au 162.000 de colonii de bacterii pe centimetru pătrat şi sunt urmate la mică distanţă de sticlele cu capac care se înşurubează – 160.000 de colonii.

La polul opus al acestui top sunt cele mai „curate” şi mai sigure recipiente pe care le poţi folosi pentru a te hidrata. Acestea sunt sticlele cu pai, care conţin o cantitate mică de colonii de bacterii, doar 25 pe centimetru pătrat.

Deşi cea mai sănătoasă metodă pare a fi cumpărarea unei sticle noi de apă de fiecare dată când ţi-e sete, specialiştii Treadmill Review au mai găsit o variantă, mai igienică şi mai puţin costisitoare. Ei ne recomandă să cumpărăm un recipient din oţel, pe care să nu-l lăsăm parţial umplut pentru o perioadă prea mare de timp şi pe care să-l spălăm, cât mai des posibil, cu detergent de vase sau în maşina de spălat vase.

Cele mai citite

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...

Salome Zurabișvili, președintele Georgiei, s-ao opus prin veto legii ‘influenţei străine’

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a 'influenţei străine', care a suscitat proteste masive în această...

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă