11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăGDPRCe presupune implantul mamar cu silicon

Ce presupune implantul mamar cu silicon

Femeile care-şi măresc sânii în clinicile de chirurgie plastică spun că au mai multă încredere în ele.

Măriuca era com­plexată demult de sânii ei mici şi uşor asi­me­trici, aşa că a vrut să-şi facă implant mamar de la 23 de ani. „De ce să-ţi măreşti sânii? Toate femeile din familia noastră îi au mici", încerca s-o facă să se răzgândească bunica ei. A mai aşteptat încă cinci ani, timp în care s-a interesat pe la diverse clinici de chirurgie estetică ce presupune intervenţia chirur­gicală, iar anul trecut s-a hotărât să facă pasul care i-a schimbat profund încrederea de sine. Tânăra din Bucureşti a făcut operaţia în martie, iar de ziua ei, în aprilie, se putea bucura pe deplin de cadoul mult visat.

Medicii recomandă ca inter­venţia chirurgicală să se facă după vârsta de 19 ani, pentru ca sânul să aiba timp să se dezvolte. Implanturile mamare sunt contraindicate per­soanelor cu tulburări psihice, cu neoplasm în evoluţie, celor care fac tratament cu imunosupresoare, persoanelor cu afecţiuni cardiace ori respiratorii majore.

Analize de sânge, EKG, radiografie pulmonară

Pentru a hotărî care este cea mai bună formă şi mărime de implant mamar pentru fiecare pacientă, este nevoie de o serie de măsurători precum circum­ferinţa toracelui, diametrul aureolei, distanţa de la claviculă la mamelon şi lăţimea umerilor. „Multe femei care vor să facă implant mamar doresc sâni foarte mari. Nu tuturor li se potriveşte însă. În plus, protezele au o anumită greutate şi, în timp, vor apăsa pe coloană. Fiecare caz trebuie gândit şi din punct de vedere medical, nu doar estetic", explică Ingrid Carantino, medic specialist în chirurgie plastică la Clinica Medical Stil Estet din Bucureşti, cea care a operat-o pe Măriuca.

În cazul Măriucăi, dimen­siunea maximă a protezei acceptabilă pentru constituţia ei era de 300 cm cubi. A ales să se oprească la o proteză de 250 de cm cubi pentru un sân şi 225, pentru celălalt sân, pentru a le masca totodată şi asimetria. Următorul pas sunt analizele uzuale de sânge, electro­car­dio­grama şi  radiografia pulmonară, ecografia mamară. Operaţia se face sub anestezie generală. Se face o incizie sub sân, în şanţul submamar şi se disecă ţesuturile pentru a face loc protezei din silicon. Aceasta se poate pune sub glanda mamară sau sub muşchiul pectoral. „Dacă se pune sub muşchiul pectoral, proteza nu vine în contact cu glanda mamară şi orice risc, pur ipotetic, de a face cancer mamar este exclus. Un alt avantaj atunci când se pune implantul sub muşchi este că se formează un „sutien" intern din muşchi ce împiedică implantul să se mişte. Al treilea avantaj ar fi că marginile implantului nu se văd şi nici nu se simt la palpare pentru că sunt protejate de muşchi", explică Ingrid Carantino.

Bustiera de după operaţie

După operaţie, pacientele trebuie să poarte timp de o lună şi jumătate o bustieră care menţine sânii în poziţia corectă. „Imediat după operaţie, am avut dureri înfiorătoare de muşchi. După şase zile, puteam deja să conduc maşina, chiar dacă mai simţeam dureri uşoare când schimbam vitezele", spune Măriuca. Două-trei săptămâni, a dormit numai pe spate, iar până şi-a scos firele nu a avut voie să ude zona operată, astfel încât se ştergea mai mult cu şerveţele umede. „În primele două luni, când mergeam la sala de fitness nu aveam voie să fac exerciţii care să antreneze partea superioară a corpului", adaugă Măriuca. O lună după operaţie, sânii pot rămâne umflaţi în partea superioară, dezumflându-se pe rând, ceea ce poate face ca în această perioadă să pară inegali. Tânăra este acum mulţumită de sânii ei. Poartă sutien rar şi nu se mai jenează să se îmbrace cu maiouri sau rochiţe decol­tate. Rezultatul a încântat-o chiar şi pe bunica Măriucăi. „După operaţie, i-a văzut, i-a palpat şi a zis că-s faini şi mai tari decât ai ei", se amuză tânăra care şi-a cumpărat increderea de sine cu 2.500 de euro.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă