20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăGDPRCel puțin un SUV se fură, în fiecare zi, în București. Cele...

Cel puțin un SUV se fură, în fiecare zi, în București. Cele mai multe mașini se fură toamna

Mulți posesori de autoturisme renunță la activarea sitemelor de alarmare după câteva luni de la achiziționarea mașinii,  de gura vecinilor dau de teamă să nu le spargă parbrizele cei deranjați de sunetul enervant. Iau această decizie mai ales dacă zona în care parchează pare liniștită, iar pe acolo nu se perindă foarte des persoane suspecte. Anul trecut aproape 500 de autoturisme au fost furate în Bucureşti, cele mai multe fiind sustrase în toamnă.

Doar jumătate din mașinile furate mai sunt găsite de poliție, celelalte ajung piese de schimb sau sunt vândute peste hotare. Cea mai bună modalitate de protecţie este alarma. Nicio maşină dotată cu un astfel de sistem nu a fost furată în acest an, informează Digi 24.

Poliţiştii spun că cel puţin un autoturism SUV se fură în fiecare zi în Bucureşti.

„Unele sunt specializate în furturi de maşini, dezmembrarea lor şi valorificarea pieselor la mâna a doua. Dar cele mai multe sunt furate pentru a fi traficate. X5, X6. Daciile Duster, Logan şi Renault Megane şi Fluence sunt furate ca să fie folosite în ţară”, spune un ofițer al Poliției Capitalei, pentru Digi 24.

Maşinile mai ieftine sunt furate din faţa blocurilor. Hoţii acţionează noaptea şi le preferă pe cele care nu au sisteme de alarmă. Autoturismele de peste 50.000 de euro sunt furate din cartiere rezidenţiale, din centrul oraşului sau din apropierea cluburilor scumpe, în zilele de weekend.

Apoi, infractorii se grăbesc să ajungă la graniţă. Din Capitală, SUV-urile ajung în Bulgaria, Turcia, Republica Moldova, Germania şi Franţa. Pentru fiecare vânzare ilegală, hoţii câştigă până la 15.000 de euro.

„O grupare, anul trecut, destructurată, de traficanţi şi hoţi de X5 şi X6 reuşeau să le treacă cu ajutorul unui vameş din Moldova. Hoţii treceau maşinile pe tura acestuia”, mai spune ofițerul de la Poliția Capitalei.

Jumătate din maşinile furate în Capitală sunt recuperate de poliţişti. Unele se întorc imediat la proprietari, altele zac şi doi ani de zile în parcări. Aşteaptă ca instanţele să dea decizii definitive în dosarele de furt.

Sunt maşinile pe care poliţiştii le numesc „sorcovă”. Adică acele autoturisme făcute din piesele altor vehicule. Seriile sunt modificate, iar proprietarii nu pot decât să îşi împartă scaunele, motorul sau caroseria. Anul trecut aproape 500 de autoturisme au fost furate în Bucureşti. 100 de hoţi au fost prinşi şi trimişi după gratii.

Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă