15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăGDPRCinci legume care aduc mai multe beneficii asupra sănătății dacă sunt gătite

Cinci legume care aduc mai multe beneficii asupra sănătății dacă sunt gătite

Nutriționiștii au spus, de-a lungul timpului, că legumele aduc mai multe beneficii asupra sănătății organismului dacă sunt consumate crude, pentru că, în acest fel, ele conțin mai multe substanțe nutritive decât cele care au fost expuse la căldură. Însă, există și legume ale căror substanțe nutritive se absorb mai bine în organism, după ce au fost gătite, informează Daily Mail.

Citește și: 10 alimente care te feresc de răceala de PRIMĂVARĂ

Roșiile, spanacul, morcovii, sparanghelul și ciupercile sunt mult mai sănătoase dacă sunt consumate gătite, conform expertul în nutriție, Mei Wkeman.

„Multe dintre substanțele nutritive care se găsesc în plante se absorb mai greu în organism decât cele din produsele de natură animală”, a spus Wkeman.

Nutriționistul a explicat că fibrele care se găsesc în plante se fixează pe substanțele minerale și scad puterea organismului de a le absorbi. Însă, această problemă poate fi rezolvată prin încălzirea legumelor.

Conform specialistului, încălzirea roșiilor crește nivelurile de licopen, substanță care previne cancerul de prostată. Totuși, nutriționistul a recunoscut că încălzirea roșiilor duce și la distrugerea altor vitamine, între care și vitamina C. Prin urmare, soluția potrivită ar fi consumul de roșii crude și roșii gătite amestecate.

Spanacul este bogat în oxalați, care se fixează pe substanțe cum sunt fierul și calciul, ceea ce face aceste două substanțe să se absoarbă mai greu în organism. Prin urmare, spanacul aduce cele mai multe beneficii asupra sănătății dacă este ușor gătit, dar nu fiert.

Morcovii conțin carotenoizi, substanțele care le dau culoarea portocalie. Încălzirea lor duce la creșterea nivelului de carotenoizi și antioxidanți și, totodată, a beneficiilor lor asupra sănătății.

Citește și: Sfatul nutriționistului: Ce înseamnă alimentația corectă în timpul POSTULUI

De asemenea, încălzirea sparanghelului ajută la creșterea bioactivității substanțelor nutritive și a nivelului de polifenol conținut de legumă.

„Polifenolii, care se mai găsesc și în ceai, vin roșu și ciocolată, sunt foarte buni antioxidanți și reduc riscul de dezvoltare a unor boli de inimă sau a unor tipuri de cancer”, a explicat specialistul.

Tot astfel, ciupercile conțin vitamine și minerale, ale căror beneficii asupra sănătății organismului cresc dacă ciupercile sunt încălzite.

„Foarte multe substanțe nutritive care se găsesc în fructe și legume sunt blocate în pereții celulelor. Gătirea acestora ajută la eliberarea lor și la creșterea bioactivității și a absorbției în organism”, a clarificat specialistul în nutriție, Rui Hai Liu.

Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă