16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăGDPRCum recondiţionăm uşile vechi

Cum recondiţionăm uşile vechi

Recondiţionarea uşi­lor se face atunci când valoarea lor este greu de compensat cu alte produse similare existente în comerţ. Trebuie precizat că inves­tiţiile în recondiţionare ajung uneori să depăşească preţul unei uşi noi, e drept, de calitate îndoielnică. Din acest motiv, în cazul în care aveţi o uşă de calitate care are însă nevoie de un nou aspect, alegeţi soluţii de recondiţionare cât mai practice şi, cât mai puţin costisitoare. O problemă deosebită o ridică tocurile uşilor. De obicei, uşile vechi au tocuri cu multiple profiluri semirotunde. Curăţarea acestora de vechile straturi de vopsea, fără ca lemnul să fie afectat, este o operaţie migăloasă, care cere multă răbdare. În asemenea cazuri, este recomandat să se renunţe la şmirgheluit, deoarece hârtia abrazivă poate afecta lemnul.

Sfatul specialistului
Aspectul determinant în recondiţionarea uşilor este alegerea materialelor. Umplerea crăpăturilor, spre exemplu, trebuie să se facă folosindu-se un amestec de chit special pe bază de răşină şi un întăritor. Produsele pentru recondiţionarea lemnului sunt testate şi fabricate din substanţe care nu îşi schimbă forma şi nu se dilată. Dacă se încearcă un compromis de tipul introducerii în fisuri a unui chit obişnuit, pot apărea probleme. Chitul absoarbe apa şi reacţionează la oscilaţiile de temperatură, dilatarea acestuia putând determina curbarea suprafeţelor sau apariţia mucegaiului.  

1.Eliminarea stratului de vopsea
Este de preferat ca vechile straturi de vopsea să fie înlăturate cu o lampă specială, care înmoaie stratul de vopsea, fără să afecteze lemnul. Vopseaua este îndepărtată cu un şpaclu.  

2.Şlefuirea suprafeţei din lemn
Suprafaţa curăţată de vopsea este şlefuită. Se foloseşte glaspapir cu granulaţie mică. Cu ajutorul acestuia, sunt eliminate şi particulele minuscule de vopsea, fără ca lemnul să fie afectat.

3.Chituirea neregularităţilor
Amestecul din chit şi întăritor se prepară în cantităţi mici, deoarece are o perioadă de ­lucru mică. Acestea se aplică cu ajutorul unui şpaclu pe fisurile şi pe neregularităţile din uşă şi toc.  

4.Şlefuirea chitului
După ce expiră perioada de timp indicată de producător pentru uscarea chitului, se trece la şlefuire. Operaţia are rolul de a uniformiza suprafeţele chituite şi de a elimina discrepanţele dintre ele şi suprafaţa din lemn.

5.Grunduirea
Pe suprafaţa astfel pregătită, se aplică un strat de grund special care se poate şlefui. Acesta are funcţia să protejeze lemnul, dar funcţionează şi ca amorsă pentru stratul de vopsea care urmează să fie aplicat.  

6.Vopsirea
După uscarea grundului se trece la ultima etapă a lucrării: vopsirea. Se foloseşte vopsea  specială pentru suprafeţele din lemn care trebuie aplicată în cel puţin două straturi. 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...
Ultima oră
Pe aceeași temă