24.7 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăGDPRCum să alegi ochelarii de soare

Cum să alegi ochelarii de soare

Indiferent de anotimp, expunerea la soare fără ochelari cu protecţie poate avea consecinţe grave asupra ochilor. În timp, poate duce la apariţia cataractei, a cancerului de pleoape sau de piele. De asemenea, la copii şi la persoanele peste 65 de ani, riscul de orbire este mult mai ridicat dacă nu îşi protejează ochii.

Nu mai sta pe gânduri şi fă-ţi un obicei din a purta tot timpul o pereche de ochelari. Însă ai grijă ce model porţi, pentru că nu toate au protecţie UV. Aşa că alege cu grijă şi nu te ghida doar după preţ şi design.

Iată câteva sfaturi pentru a găsi ochelarii potriviţi care îţi vor oferi protecţia necesară zi de zi:

Citeşte eticheta

Când cumperi o pereche de ochelari de soare, trebuie să fii atent dacă pe etichetă este menţionată protecţia împotrivă razelor UV şi cât la sută reprezintă aceasta.

Medicii recomandă ca ochelarii să aibă o protecţie de cel puţin 98% împotriva razelor UVA şi UVB. Dacă nu au etichetă sau există doar menţiunea vagă „absorbţie UV”, mai bine caută şi în altă parte până găseşti perechea potrivită.

Alege stilul potrivit

În mod ideal, ochelarii de soare ar trebui să acopere şi părţile laterale ale ochilor, pentru a împiedica lumina să intre. Lentilele tip manşetă sunt cele mai bune, dar dacă acest stil nu te reprezintă, încearcă să alegi o pereche de ochelari cu lentile cât mai late. Modelele cu lentile mici sunt de evitat, iar lentilele întunecate sau colorate nu sunt echivalentul unei protecţii UV mai bune. „Pentru o denaturare cât mai scăzută a culorii, alege lentile gri”, spune dr. Lee Duffner, oftalmolog la Hollywood. Persoanele care petrec mult timp în aer liber ar trebui să îşi achiziţioneze o pereche de ochelari de soare cu lentile policarbonat. Acest tip de lentile sunt de 10 ori mai durabile decât lentilele din plastic sau sticlă.

Nu cumpăra de la vânzătorii ambulanţi

Dacă cumperi o pereche de ochelari Chanel fără protecţie UV de la vânzătorii de pe stradă vei arăta bine, dar ochii tăi vor avea de suferit. Lentilele acestor modele de ochelari permit relaxarea pupilei, iar o cantitate mai mare de radiaţii va pătrunde şi îţi va afecta retina. Pentru a nu avea probleme, mai bine fă-ţi cumpărăturile de la magazine specializate sau din mall-uri.

Nu uita de copii

Înlocuieşte ochelarii de jucărie ai celor mici cu o pereche de ochelari de soare care oferă o protecţie UV ridicată. Copiii cu ochii deschişi la culoare sunt mult mai vulnerabili la efectele dăunătoare ale razelor UV.

Dacă copii tăi fac sport, ar trebui să le cumperi şi o pereche de ochelari de soare potriviţi pentru acea activitate. Nu uita că leziunile oculare sunt cauza principală a orbirii la copii şi majoritatea problemelor apar în timpul partidelor de baschet, fotbal, tenis sau alte sporturi. Specialiştii spun că o pereche de ochelari cu protecţie ridicată poate preveni 90% din leziunile oculare cauzate de practicarea unui sport în aer liber.

Testează-ţi vechii ochelari

Nu vrei să renunţi la perechea favorită de ochelari de soare, dar ai vrea să ştii dacă ei îţi protejează ochii? Atunci ar fi bine să mergi la un oftalmolog. Cu ajutorul unui dispozitiv, medicul poate determina ce protecţie au ochelarii, astfel încât să decizi dacă este timpul pentru a cumpăra o altă pereche sau nu.

Chiar şi persoanele care poartă lentile de contact cu protecţie UV trebuie să îşi achiziţioneze ochelari de soare cu protecţie. Lentilele de contact nu protejează tot ochiul, aşa că o să ai nevoie de o protecţie suplimentară.

Cele mai citite

Accident pe autostrada Transilvania. Un bărbat a murit

Un bărbat în vârstă de 30 de ani a pierit sâmbătă, 25 mai 2024, într-un tragic accident rutier petrecut pe autostrada Transilvania. Bărbatul a fost...

Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei îndeamnă băncile italiene să plece din Rusia

Băncile italiene trebuie să pună punct afacerilor pe care le derulează în Rusia, pentru că rămânerea în această ţară creează o "problemă de reputaţie",...

Colegiul Medicilor se contrazice cu Rafila în privința poliței de asigurare

Colegiul Medicilor a transmis, sâmbătă, o reacție la declarațiile ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, privind noua lege a malpraxisului, conform g4media.ro. Ministrul Rafila a declarat vineri...
Ultima oră
Pe aceeași temă