21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăGDPRCum să ne ferim de hoții din locuințe

Cum să ne ferim de hoții din locuințe

Cu toate că, potrivit rapoartelor IGPR, numărul furturilor, în special cazurile de furturi din locuinţe, este în scădere, astfel de fapte rămân principalele infracţiuni comise în România. Poliția ne dă câteva sfaturi care ne-ar putea ajuta să-i șinem pe spărgători departe de casele noastre.

Statisticile arată că 20% din furturile sesizate sunt furturile din locuinţe. Studiile arată că astfel de infracţiuni, care fac parte din grupa infracţiunilor contra patrimoniului, sunt direct influenţate de creşterea şomajului lipsa unor soluţii de reintegrare socială, degradarea mediului educaţional şi legislativ.

Citeşte şi: Casele în construcţie, preferatele hoţilor. Ce caută infractorii

La nivel de Capitală, furturile din locuinţe au scăzut cu 23% în 2013, raportat la anul 2012, fiind sesizate 2.300 de fapte.

Cum să ne ferim de spărgători

Pentru a nu deveni victima unor astfel de infracţiuni, Poliţia Capitalei vă recomandă să adoptaţi o conduită preventivă şi să nu permiteţi accesul în locuinţă persoanelor necunoscute, indiferent de motivul invocat.

Citește și: Noul Cod Penal ne împacă cu infractorii. Cum poate scăpa de puşcărie un spărgător de locuinţe

Acordaţi atenţie când la uşa dumneavoastră se prezintă persoane necunoscute care declară că vin din partea unor rude care sunt plecate în străinătate sau locuiesc din alte localităţi.

Manifestaţi atenţie atunci când la uşa dumneavoastră se prezintă persoane necunoscute care declară că fac parte din diferite instituţii sau societăţi. Solicitaţi legitimaţia de serviciu şi buletinul de identitate, şi reţineţi, pe cât posibil, numele, prenumele sau seria actului de identitate. Daca persoanele refuză să se identifice, nu continuaţi discuţia – este mai sigur pentru dvs.

Dacă aveţi cel mai mic dubiu, nu ezitaţi să contactaţi instituţiile pe care aceste persoane pretind că le reprezintă, pentru a vă convinge de veridicitatea celor ce v-au fost spuse. În acest caz, nu lăsaţi acea persoană să vă oprească să faceţi această minimă verificare, sub pretextul că s-ar grăbi. Un reprezentant al unei instituţii sau companii nu ar avea nimic împotriva acestui lucru şi va aştepta până te vei convinge de veridicitatea celor afirmate de acesta. Pe toată durata acestor verificări, nu uitaţi să păstraţi usa închisă şi asigurată, până în momentul în care aveţi garanţia că cele afirmate de persoana în cauză sunt reale.

Citeşte şi: UTIL. Moş Crăciun nu vine cu levierul. Cum să-ţi păzeşti casa de hoţi în periaoda sărbătorilor

Nu furnizaţi informaţii despre vecinii dumneavoastră unor astfel de persoane sau celor care pretind că oferă diverse servicii.

Învăţaţi copiii ca atunci când sunt singuri în casă şi sună cineva la uşă, să nu dea de înţeles că în locuinţă nu se află persoane adulte. Învatati copiii sa nu dea relatii nimanui despre locuinţă sau bunurile din aceasta şi să nu deschidă uşa nimănui în lipsa dvs.

Totodată, pentru a nu deveni victima unor astfel de infracţiuni, Poliţia Capitalei vă recomandă să nu lăsaţi niciodată o cheie de rezervă într-un loc ascuns, cum ar fi preşul de la uşă, într-un ghiveci sau în cutia poştală. Înlocuiţi imediat încuietoarea dacă aţi pierdut o cheie.

Uşile trebuie să fie solide, cu sisteme de închidere sigure. Montaţi la uşă un vizor. Întotdeauna trebuie să vedeţi din casă cine este la uşă şi să deschideţi numai după ce v-aţi convins asupra identităţii şi intenţiilor persoanelor respective.

Citește și: Cum să te ferești de tâlhari

Evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare aflate în locuinţă. Nu ţineţi sume mari de bani sau bijuteri în casă, neasigurate şi nu lăsaţi impresia că deţineţi astfel de bunuri.

Dacă părăsiţi locuinţa în timpul nopţii lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune.

Nu spuneţi când sunteţi plecaţi în vacanţă.Nu lăsaţi bilet în uşă sau mesaje pe robotul telefonic prin al căror conţinut să certifice absenţa dumneavoastră. Nu lăsaţi mesaje similare pe reţelele de socializare si nu utilizaţi noile tehnologii sau mijloace de comunicare moderne pentru a vă anunţa absenţa de la domiciliu.

În cazul caselor la curte şi a apartamentelor situate la parter este necesar să vă protejaţi ferestrele cu grilaje metalice ale căror capete de prindere să fie încastrate în zid, iar spaţiile dintre bare să fie de dimensiuni mici. Draperiile sau jaluzelele vă pot feri locuinţa de priviri indiscrete şi fac ca bunurile de valoare să nu fie vizibile din stradă. În plus, pentru cei care locuiesc la curte, Poliţia Capitalei le recomandă să nu depoziteze, la vedere, ambalajele unor obiecte de valoare.

În situaţia în care locuiţi într-un bloc, nu lăsaţi necunoscuţii să pătrundă în imobil sau nu ţineţi uşa deschisă pentru cineva care soseşte când tu ieşi din clădire. Instalarea unui interfon, montarea unei yale la uşile de acces în scara blocului şi existenţa de chei numai la cei ce locuiesc cu forme legale în imobil, vă oferă un sentiment de siguranţă şi vă protejează totodată împotriva persoanelor cu intenţii infracţionale.

Administraţia blocului trebuie să acorde o mai mare atenţie persoanelor angajate să asigure curăţenia în spaţiile comune, întrucât acestea ajung să cunoască foarte bine programul locatarilor şi pot furniza aceste informaţii unor indivizi răuvoitori.

De asemenea, pentru a reduce riscul de victimizare, Poliţia Capitalei recomandă ca la, atunci când se lasă seara, la intrarea în holul blocului dar şi pe palierele acestuia, să existe o lumină permanentă.

Becurile de iluminat interior şi exterior vor fi montate cu sisteme de asigurare pentru a nu fi sparte sau scoase din circuit cu uşurinţă. Similar, tablourile electrice şi contoarele de pe paliere sau de la parterul imobilului trebuie să fie asigurate corespunzător prin montarea unor cutii metalice.

Montarea de grilaje metalice pentru uşile de acces în subsoluri, boxe, terasă şi intrările suplimentare constituie o serie de măsuri ce cresc gradul de protecţie a bunurilor şi persoanelor din acel imobil.

Asiguraţi contragreutăţiile metalice ale ascensorului prin sudarea acestora cu ajutorul unor dispozitive metalice, astfel încât să împiedicaţi sustragerea lor.

În plus, instalarea unui dispozitiv de supraveghere video a perimetrului locuinţei împreună cu un sistem de alarmă, dar şi a unui sistem de iluminare cu senzori de mişcare în curtea imobilului, contribuie semnificativ la creşterea gradului de protecţie a bunurilor dvs. şi a persoanelor aflate în locuinţă.

Poliţia Capitalei vă recomandă să vă asiguraţi locuinţa cu sisteme de închidere sigure, dar şi cu orice alte elemente de siguranţă precum gratii, obloane, sisteme de alarmare etc., care pot spori gradul de siguranţă al bunurilor şi persoanelor aflate în imobil.

Totodată, pentru a minimiza riscul victimal, puteţi apela la unul dintre vecini pentru a supraveghea locuinţa în intervalul în care sunteţi plecat. Nu lăsaţi la vedere indicii care să ateste lipsa de la domiciliu sau existenţa anumitor bunuri în locuinţa dvs. De asemenea, este recomandabil să asiguraţi în imobil un iluminat de veghe.

Dacă, din nefericire, aţi devenit victima unui furt din locuinţă, vă sfătuim să anunţaţi Poliţia de îndată la numărul unic de urgenţă 112 şi să nu atingeţi ori să mişcaţi de la locul lor bunurile din locuinţă, întrucât aţi putea şterge urme şi să îngreunaţi astfel activitatea poliţiştilor care vor veni pentru cercetări la faţa locului.

Totodată, în această situaţie, încercaţi să oferiţi Poliţiei cât mai multe date de care aţi luat la cunoştinţă şi să apelaţi la vecinii care au observat orice detaliu ce ar putea să sprijine investigaţia poliţiştilor.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă