15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăGDPRCum să-ţi alegi maşina de spălat

Cum să-ţi alegi maşina de spălat

Cumpărarea unei maşini de spălat rufe este o investiţe pe termen lung. Când faci o astfel de achiziţie, trebuie să te gândeşti nu doar la preţ, ci şi la calitatea spălării şi uscării hainelor, consumul de energie, cosumul de apă şi zgomotul pe care îl face. Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC) a testat nouă dintre modelele de maşini de spălat care se vând în prezent pe piaţă, pentru a vedea ce avantaje şi dezavantaje are fiecare dintre ele.

Pe piaţa din România se comercializează maşini de spălat cu viteze de rotaţii de până la 1400-1600 rpm, însă cele mai vândute sunt cele cu viteză de rotaţie de 1000rpm şi 1200rpm. Aceasta deoarece românii iau foarte în serios consumul de energie electrică atunci când cumpără produse electrocasnice. În plus, clima din România permite uscarea rufelor în aer liber, aşa că nu e nevoie de rotaţii prea mari pentru stoarcere.

Din cele nouă modele testate, cel mai bun scor, 62, îl are maşina de spălat Whirlpool Denver 1600. Aceasta primit scor “bun” pentru spălare, durata programelor, uscare, consum de energie, consum de apă şi costuri de folosire şi “satisfăcător” pentru clătire, zgomot, uşurinţa utilizării şi manual. Urmează modelul Lavamat 7485 de la AEG Elecrtrolux, cu un scor total de 60 de puncte. Motivul: pentru funcţia de clătire, scorul primit a fost “mediocru”.

La polul opus, maşina de spălat Candy AQUA100F are cel mai mic scor, 42, cu scor “bun” doar pentru consum de energie şi apă. Pentru funcţiile de spălare, clătire, uscare, zgomot şi pentru uşurinţa utilizării, calificativul a fost “mediocru”. Alte modele testate au fost Electrolux EWF14781W, Candy GO 166 DF, Hotpoint Ariston ARXD 149, Gorenje WA72145BK, Indesit WITL120 şi Indesit IWD 6125.

Consum redus de energie au Whirlpool, Candy GO166 DF, Gorenje şi Candy AQUA100F, iar cel mai bun scor pentru spălare l-au obţinut Whirlpool, AEG Electrolux Lavamat 7485, Electrolux EWF14781W şi Indesit WITL120.

Cel mai mic consum de apă îl are maşina de spălat Gorenje testată. Aceasta are însă şi cel mai slab scor, “rău”, pentru funcţia de clătire. Cel mai zgomotos model este IWD 6125 de la Indesit. De altfel, nici una dintre maşinile testate nu a obţimit scor “bun” la categoria zgomot.

Per total, cele mai mici costuri de folosire le au modelele Whirlpool Denver 1600, Candy GO166 DF, Gorenje WA72145BK şi Candy AQUA100F.

Cum s-a făcut testarea

Pentru toate cele nouă modele au fost testate trei programe de spălare: sintetice, bumbac program scurt şi bumbac program normal. Toate maşinile au fost încărcate la 100% şi 60% din capacitatea maximă, iar printre prosoapele spălate au fost amplasate mostre de pete de ulei mineral, carbon negru, sânge de porc, cacao şi vin roşu. Numărul mostrelor a fost direct proporţional cu cantitatea de prosoape spălate

Pentru testul de uscare, fiecare model a fost încărcat la 100% şi 60% din capacitatea maximă specificată în manualul e folosire. Rufele au fost cântărite înainte şi după stoarcere, pentru a determina cantitatea de apă scoasă în timpul stoarcerii.

În ceea ce priveşte confortul utilizării, testul a fost făcut luând în calcul folosirea maşinilor de spălat de către persoane în vârstă sau cu handicap fizic. Dacă aceste categorii de persoane reuşesc să folosească modelul testat, acea maşină de spălat va putea fi folosită fără probleme de persoanele fără handicap.

La scorul total, spălatul a avut o pondere de 55%, funcţia de uscare a reprezentat 10%, consumul de energie – 10%, consumul de apă – tot 10%. Aceeaşi pondere a avut-o şi confortul utilizării în timp ce scorul pentru zgomot a reprezentat 5% din total.

Au fost testate şi alte aspecte, de exemplu durata programelor, care nu au fost luate în considerare la scorul total, dar care te pot ajuta să găseşti maşina de spălat care ţi se potriveşte cel mai bine. Găseşti aceste date în tabelul ataşat şi pe www.apc-romania.ro.

Cele mai citite

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă