8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăGDPRGhiozdanul prea greu deformează coloana copilului

Ghiozdanul prea greu deformează coloana copilului

 

Prea multe ore petrecute pe scaun, ghiozdane pline cu cărţi şi activități care suprasolicită coloana vertebrală. Acestea sunt câteva din cauzele durerilor de spate ale copilului. Părinții trebuie să îl ducă pe cel mic la medic de la primele simptome, pentru a nu se ajunge la afecțiuni grave.

Numărul copiilor care suferă de scolioză și cifoză este tot mai mare, iar secțiile de ortopedie sunt asaltate de părinți ce-și aduc copiii care se plâng de dureri de spate. Realitatea e că mai mult de o treime din elevi duc în spate o greutate mai mare decât ar trebui. Un studiu al specialiștilor americani a demonstrat că rucsacul trebuie să cântărească în medie 8,2 la sută din greutatea copilului. Asta ar însemna ca, în cazul unui copil care cântărește 25 de kilograme, ghiozdanul ideal ar trebui să aibă mai puțin de 2,5 kilograme. O greutate cu mult mai mare decât cea recomandată poate conduce la deformări ale coloanei.

Cele mai bune ghiozdane sunt cele care, la contactul cu spatele, se mulează pe curburile coloanei vertebrale. “Acest tip de genți de școală au un perete flexibil, din burete, dar e important să aibă o dimensiune potrivită pentru înălţimea copilului. În nici un caz nu sunt indicate cele cu spatele rigid sau servietele purtate pe un umăr”, explică doctorul Emil Mares, specialist în ortopedie la Bio Ortoclinic.

De asemenea, trebuie avut grijă ca înălțimea scaunului de la birou să-i permită copilului să atingă podeaua cu toată suprafaţa tălpilor. Dacă micuţul atinge solul doar cu vârfurile picioarelor, circulaţia sangvină din membrele inferioare va fi împiedicată. Consecinţa: plămânii şi organele din cavitatea abdominală vor fi comprimate, iar respiraţia şi circulaţia vor fi îngreunate.

“În plus, când îşi face temele, la fiecare jumătate de oră copilul trebuie să ia câte o pauză scurtă, de 5 – 10 minute, pentru a se dezmorţi. În acest timp poate face câteva mişcări de gimnastică şi de întindere”, este sfatul ortopedului.

Deformările coloanei se pot corecta

O parte dintre copii au deformaţii de coloană vertebrală din naştere. La alţii, sunt cauzate de factori precum sedentarismul sau poziţia incorectă la birou. Tratate în primele faze, afecţiunile coloanei se pot vindeca.

“Primele semne la care trebuie să fie atenţi părinţii sunt durerile de spate, dar şi creşterile rapide în înălţime ori stările de apatie şi anemie”, spune doctorul Emil Mares.

Potrivit medicului, semnele bolii apar în jurul vârstei de opt ani şi
trebuie intervenit imediat, pentru că, nedepistate la timp, afecţiunile coloanei evoluează şi, în maximum doi ani, deviaţiile devin vizibile, ajungând să arate aproape ca o cocoașă.

Din păcate, există și foarte multe cazuri în care aceste deficienţe sunt prea târziu depistate şi nu întotdeauna pot fi corectate în totalitate.

Înotul are efecte benefice pentru coloană

“Pentru copiii care au probleme cu spatele, cel mai bun sport este înotul, pentru că le lucrează toată musculatura şi are efecte terapeutice pentru persoanele cu scolioză şi cifoză”, explică ortopedul. Alte activităţi fizice recomandate sunt ciclismul, vâslitul, dar si plimbările în aer liber, care relaxează muşchii dorsali. Pentru cei care deja au probleme cu spatele, ortopedul interzice fotbalul, săriturile, tenisul sau popicele, care implică mişcări şi răsuciri bruşte şi solicită partea de jos a coloanei. Înaintea începerii unei activități sportive, părinții trebuie să meargă cu cel mic la un medic specialist pentru stabilirea cauzei și gradului de deviere a coloanei în vederea stabilirii unui diagnostic și a tratamentului corect.

Un studiu al specialiștilor americani a demonstrat că rucsacul trebuie să cântărească în medie 8,2 la sută din greutatea copilului. Asta ar însemna ca, în cazul unui copil care cântărește 25 de kilograme, ghiozdanul ideal ar trebui să aibă mai puțin de 2,5 kilograme.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă