13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăGDPRIazul, un accesoriu la modă pentru grădină: apelaţi la soluţii ecologice în...

Iazul, un accesoriu la modă pentru grădină: apelaţi la soluţii ecologice în amenajările exterioare

Se ştie că apa se integrează minunat în orice grădină, conferindu-i acesteia un aer aparte. Dar apa poate fi prezentă în curţi sub diferite forme: cascade, iazuri,  lacuri de dimensiuni mari şi, bineînţeles, piscine.

Specialiştii ne asigură că orice grădină poate avea un iaz, însă trebuie îndeplinite nişte condiţii. Una dintre acestea este poziţionarea iazului într-un loc potrivit, mai precis într-o zonă în care să fie umbră jumătate de zi. Explicaţia este că luciul de apă nu este indicat să fie în soare toată ziua, deoarece în acest fel se favorizează înmulţirea algelor verzi. Umbra favorizează, în schimb, apariţia unor curenţi reci, iar apa se mişcă uşor iar, în acest fel, se limitează acţiunea negativă a acestor alge, principalul inamic al iazurilor

În cazul în care grădina este expusă tot timpul acţiunii razelor soarelui, specialiştii susţin că trebuie plantaţi în jurul iazului arbori. Pe de alte parte, există şi voci care nu pledează pentru arbori, ci doar pentru plante cu frunze mari, precum nuferii. Acestea, de  asemenea, ţin umbră şi ajută în lupta împotriva înmulţirii algelor.

Forma şi soluţii constructive

După ce a fost decis locul unde va fi amplasat iazul, trebuie făcut un plan simplu al acestuia. Deoarece atât la interiorul casei, cât şi în exterior trebuie să existe o armonie între elemente, este foarte importantă forma acestuia. De asemenea, trebuie ţinut cont de locul pe unde trec conductele care alimentează casa şi curtea cu apă, de zonele unde există diferite circuite electrice.  Pentru un aspect natural, este indicat ca iazul să aibă o formă sinuoasă.

Construcţia se poate realiza în două moduri. Unul dintre acestea este foarte simplu deoarece se apelează la un bazin deja făcut. Astfel, nu este nevoie decât să fie săpată o groapă în care este aşezat acest bazin. Există în forme geometrice variate, putând fi foarte uşor de integrat în orice curte, indiferent de stilul în care a fost concepută. Aceste bazine sunt realizate din fibre de sticlă sau PVC, iar din punct de vedere al culorilor se poate opta între negru, ocru, gri, albastru sau verde. Specialiştii susţin că o culoare mai închisă va conferi iazului impresia de adâncime. Trebuie specificat faptul că aceste bazine nu sunt chiar estetice, iar marginile, chiar dacă sunt mascate cu ajutorul pietrelor sau a plantelor, sunt foarte greu de ascuns. De asemenea, nu sunt foarte adânci.

Există o altă soluţie, însă aceasta este mai scumpă şi mai greu de realizat. Este vorba de iazurile realizate cu ajutorul foliei de cauciuc. Operaţiunea este mult mai complicată decât în cazul amplasării bazinelor. Se sapă groapa, se tapetează cu nisip fin şi se pune membrana de cauciuc. Peste membrană trebuie puse lespezi. Există şi persoane care preferă betonul în locul pietrei.

 

TIPS&TRICKS: Sfaturi practice pentru piscina şi iazul naturale
Monica Popescu, specialist în ecologie, www.hbpeko.ro

Biomimetismul este un domeniu de activitate relativ nou, care se ocupă cu explorarea designului naturii pentru a formula planuri efective sustenabile de dezvoltare pentru umanitate şi a găsi soluţii  privind reconectarea la mediul inconjurator.

În categoria biomimetism se înscrie şi piscina sau iazul natural, în acest caz diverse tehnologii fiind utilizate pentru susţinerea şi îmbunătăţirea procesele naturale. Sunt înglobate, deasemenea, componente tehnice simple, uşor de implementat, fără consum de energie.

Soluţia ecologică constă în întreţinerea fără chimicale şi este bazată doar pe forţa biologică de auto-curăţare a plantelor, mecanismul natural prin care impurităţile din apă sunt folosite de plante ca nutrienţi iar bacteriile dăunatoare sunt distruse de microorganismele din apă.

Pentru construcţia unei piscine naturale este important să se respecte proporţia dintre zona de înot şi cea de regenerare în raport de 1:1, iar adancimea din zona de inot sa fie de cel putin 2 metri. Cel mai important rol îl are însă sistemul de filtrare al apei. În cazul piscinelor naturale se recomandă un sistem natural de filtrare, realizat în zona de regenerare şi bazat pe utilizarea plantelor subacvatice, microorganisme şi zooplancton (purici de apă, rotifers, parametcia), cu rol de curăţare continuă a apei.

Dimensionarea corectă se face pornind de la o suprafaţă minimă a apei de 30-40 mp. Este necesar să treacă un timp  până  când piscina îşi stabileşte echilibrul.

Dacă nu există suficient spaţiu pentru zona de regenerare din gradină cu respectarea raportului de 1:1, se recomandă utilizarea unui filtru compact biologic. Acesta se montează sub punte sau se poate proiecta ca un filtru deschis, acoperit cu plante. Apa curge prin filtru vertical dinspre partea superioară spre partea inferioară, asigurând absorbţia impurităţilor şi compuşilor organici şi astfel claritatea apei.

Este cunoscut faptul că un nivel ridicat de fosfor în apa din piscină este cauza principală a creşterii algelor în bazinele naturale.  Acesta este reglementat prin lege, însă este greu de monitorizat iar plantele nu au suficientă putere pentru a filtra singure întreaga cantitate de fosfor din apă. În cazul utilizării filtrului compact biologic, acesta reţine fosforul, apoi apa este pompată înapoi în bazin cu ajutorul unei pompe de mici dimensiuni.

 

 

 

Cele mai citite

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă