11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăGDPRInamicii somnului: sedentarismul și dependența de muncă

Inamicii somnului: sedentarismul și dependența de muncă

Chiar după s-au odihnit de zece ore, unele persoane se pot simți obosite și fără energie. Specialiștii au trecut în revistă posibilele cauze ale acestei situații și soluții care asigură o stare de bine a organismului.

Starea de oboseală apare de obicei sâmbătă dimineață, după un somn de zece ore, când unele persoane se trezesc la 11 și jumătate cu ochii umflați, fără energie și amețiți ca după o cină cu băuturi alcoolice din abundență. Este absolut normal ca dimineața să fie nevoie de ceva timp înaintea activității zilnice. «Este ceea ce se numește inerția somnului, perioada de tranziție între somn și starea de veghe. Corpul are nevoie de circa 30 de minute pentru a putea funcționa din nou», afirmă Jacques Taillard, cercetător la Universitatea din Bordeaux.

Mahmureală fără alcool

Se întâmplă în schimb ca unii să se trezească după nouă ore de somn complet dezorientați. Se vorbește în acest caz de beția somnului sau “sleep drunkeness”, potrivit oamenilor de știință anglofoni. “Acest comportament ține de o patologie rară — hipersomnia idiopatică—, care vizează doar 1% din populație și ale cărei cauze nu sunt explicate deocamdată”, adaugă cercetătorul.  Fenomenul cel mai comun este însă senzația neplăcută de oboseală și moleșeală după o noapte de somn lung, care are loc de obicei în weekend, potrivit Joelle Adrien, neurobiolog și cercetător. El poate fi explicat în mai multe feluri, începând cu repercusiunile epuizării din timpul săptămânii: “Circa 30% din populație este în urmă cu somnul în timpul săptămânii. Ca să reziste, oamenii își mobilizează toate resursele. De exemplu, creierul lor eliberează hormonul stresului, care îi ajută să rămână concentrați. La sfârșitul săptămânii recuperează și dorm mai mult. În plus, fără obligații profesionale, oamenii se relaxează și resimt oboseala acumulată în ultimele cinci zile”, explică specialista, citată de Agerpres.

Problema poate apărea și din cauza unui decalaj între ritmul de viață și ceasul biologic. Două mecanisme reglează durata și calitatea somnului: unul provoacă adormirea, iar celălalt, trezirea. Când sunt sincronizate, trezirea se petrece în condiții optime, iar corpul este gata să funcționeze. “Dacă oamenii continuă să doarmă când corpul este programat să se trezească devreme timp de cinci zile, se simt obosiți când se scoală fiindcă organismul a început deja să lucreze. Același principiu este valabil când corpul este forțat să intre în funcțiune când el este programat să doarmă”, afirmă Joelle Adrien. Totul depinde și de faza de somn în care are loc trezirea. În mod clasic, somnul este împărțit în patru perioade: adormirea, stadiul lent-ușor, cel lent-profund (considerat în general cel mai important, de repaos complet) și somnul paradoxal. Astfel, “inerția la trezire este mai puternică și este necesar mai mult timp pentru a ieși la suprafață, dacă omul se trezește în timpul somnului profund”, arată cercetătorul Jacques Taillard.  Un somn de zece ore, dar nu de cea mai bună calitate, face ca trezirea să fie dificilă. Se mai recomandă ca înainte de culcare să se evite expunerea ochilor la lumina “albastră” a ecranelor. “Acestea trimit un semnal contrar organismului și ne țin treji”, adaugă neurobiologul. În sfârșit, atunci când organismul are cu adevărat nevoie de odihnă, este bine să se recurgă în weekend la o perioadă prelungită de calm pentru o reală refacere. Prin urmare, nu este de neglijat o asemenea igienă a vieții la sfârșit de săptămână.

Ce este insomnia electronică?

Pe de altă parte, medicii spun că doar 20% dintre pacienţii care se plâng de oboseală cronică suferă de boli fizice identificabile. Celelalte cazuri de epuizare ar putea fi o consecinţă a “insomniei electronice” cauzate de dispozitivele electronice care ne populează viaţa, arată Mediafax. În ultimii ani, medicii raportează o adevărată epidemie de maladii cu nume exotice sau autodiagnosticate – sindromul oboselii adrenale, candidiaza, hipotiroidia etc. – al căror simptom comun îl constituie oboseala cronică. Experţi în domeniu au o explicaţie mult mai simplă pentru acest simptom – “insomnia electronică”. Trebuie să închidem smartphone-urile, laptopurile şi alte gadget-uri în timpul nopţii şi să avem condiţii corecte de somn pentru a evita dezvoltarea unor maladii grave. Mulţi pacienţi care acuză oboseală cronică tot timpul, dar cărora medicul le-a spus că nu suferă de nicio boală, apelează la internet sau studiază lumea celebrităţilor pentru a găsi o explicaţie pentru epuizarea lor.

De exemplu, actriţa Gwyneth Paltrow şi designerul Donna Karan au declarat că încearcă să crească nivelul de “alcalinitate din sânge” pentru a scăpa de boseală. Dannii Minogue pune oboseala pe seama hipotiroidiei cu care a fost diagnosticată. Medicii din Marea Britanie se confruntă cu o creştere a numărului de persoane care se autodiagnostichează cu o anumită maladie. Un editorial din British Medical Journal trage un semnal de alarmă asupra numărului în creştere de diagnostice de hipotiroidie puse greşit, pacienţii apelând frecvente la alte tratamente decât cele clasice sau la medicină alternativă. Internetul abundă în site-uri cu teste care se pot face acasă – de exemplu, candidatest.co.uk care oferă un test de depistare a sensibilităţii la candidiază. Mostrele sunt trimise la nişte laboratoare din Germania coordonate de practicanţi ai medicinei alternative. Candida, o ciupercă, este presupusă a fi responsabilă de o infecţie care provoacă oboseală, depresie şi dureri stomacale. Medicina clasică nu crede că această boală există decât în cazul unui număr extrem de mic de pacienţi cu severe probleme ale sistemului imunitar, precum cei infectaţi cu HIV.

Internetul alungă somnul

Dincolo de aceste diagnostice exotice, se pare că există o explicaţie mai simplă pentru numărul în creştere al persoanelor suferind de oboseală cronică – somnul insuficient. Însă multe persoane vor să creadă că motivul oboselii de care suferă este unul mai special decât simplul somn insuficient şi un stil de viaţă nepotrivit.

Un studiu făcut public de Organisation for Economic Co-operation and Development a scos la iveală faptul că britanicii sunt cei mai obosiţi europeni – dorm mai puţin de şase ore pe noapte, media europenilor. Deşi există un procent mic de oameni care suferă de insomnie, o boală, majoritatea oamenilor sunt ţinuţi treji de dispozitivele electronice pe care le au în casă. Astfel, un studiu realizat de cercetătorii de la Cambridge University Hospitals, la care au participat 6.000 de persoane, a stabilit că înainte de culcare, peste 70% dintre adulţi navighează pe site-urule de socializare, trimit e-mail-uri sau citesc site-urile cu ştiri despre vedete. Milioane de persoane îşi lasă deschise smartphone-urile peste noapte, potrivit unui studiu realizat de fabricantul de paturi Silentnight. Expunerea la lumina strălucitoare emisă de ecranele computerelor şi telefoanelor mobile poate induce în eroare organismul, împiedicând creierul să adoarmă.

Lectura ca remediu

Un număr de factori ce ţin de stilul de viaţă pot conduce la exacerbarea problemei – dependenţa de muncă, dieta alimentară bogată în sare, zahăr şi grăsimi, sedentarismul. Profesorul Adrian Williams, de la London Sleep Centre, spune că toate dispozitivele electronice trebuie înlăturate din dormitor, inclusiv televizoarele şi laptopurile. “Regula standard pentru igiena somnului este că dormitorul este o cameră pentru dormit şi făcut sex, nimic altceva”, a mai spus acesta. Somnul insuficient poate determina apariţia unui număr semnificativ de boli grave, precum diabetul şi maladiile cardiace. “Este o măsură demodată, dar funcţionează: citeşte înainte de culcare, te va ajuta să adormi în mod natural”, a concluzionat Williams.   

Cele mai citite

Sârbii din Kosovo participă la un referendum pentru revocarea primarilor albanezi

Etnicii sârbi din provincia Kosovo sunt chemați la un referendum în care să se pronunțe asupra revocării primarilor albanezi din mai multe localități ale...

Declarațiile lui David Popovici, după ce a cucerit patru medalii de aur la Naţionalele de la Otopeni

După ce a cucerit patru medalii de aur la Campionatele Naţionale de înot pentru seniori, tineret şi juniori de la Otopeni, David Popovici a...

Elena Lasconi are sprijinul USR la alegerile din Argeș. “Un vot pentru PNL este un vot pentru PSD”, susține Cătălin Drulă

Elena Lasconi, Ionuț Moșteanu și Emanuel Soare sunt câțiva dintre candidații USR la alegerile locale din data de 9 iunie 2024. Numele acestora a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă