23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăGDPRLocul în care bucuria valorează 8 lei

Locul în care bucuria valorează 8 lei

În centrul Capitalei, chiar în apropierea kilometrului 0, a fost deschisă de câteva luni o ceainărie, care, pe lângă faptul că a asigurat locuri de muncă pentru persoane defavorizate, a devenit locul unde bucuriile au preţ fix, de 8 lei, iar oamenii fără posibilităţi le primesc gratis.

Fitoceainăria Santhe, deschisă de câteva luni de Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB), a apărut din dorinţa de a asigura locuri de muncă pentru persoane cărora nu li se mai dădeau şanse prea mari pe piaţa muncii, scrie Mediafax. Şi-a atins rapid acest scop, pentru că oricine intră acolo este servit cu amabilitate, exact cum prevăd manualele, de cele două doamne trecute de 45 de ani pe care toţi angajatorii evitau să le angajeze, de femeia care îşi creşte singură cei doi copii mici şi care nu poate lucra decât în prima parte a zilei, de tânărul care şi-a petrecut copilăria într-un centru social sau de un altul care are mici dizabilităţi.

Dincolo de faptul că ceainăria poate concura fără probleme cu orice local de profil din Bucureşti, toate produsele achiziţionate au acelaşi preţ, respectiv 8 lei, indiferent că vrei să bei un ceai, o cafea sau o limonadă, sau dacă vrei să încerci torturile şi prăjiturile făcute de alte persoane defavorizate, în cadrul unei alte afaceri de economie socială, firma de catering şi de cofetărie 292 Catering, denumită astfel după Legea 292 a asistenţei sociale.

De o săptămână, Fitoceainăria Santhe a preluat conceptul „cafea în aşteptare“.

Ideea i-a venit directorului DGASMB, Cosmina Simiean-Nicolescu, după ce angajaţii din ceainărie s-au confruntat de mai multe ori cu persoane vârstnice sau oameni ai străzii care deschideau uşa şi se opreau în prag, pentru că nu aveau bani să comande ceva.

„«Cafea în aşteptare» este un program care a început în România de câţiva ani. El, iniţial, a plecat din Italia, din Napoli, unde a fost inventat un sistem prin care atunci când îţi comanzi într-un local public o cafea, o limonadă, un suc sau o apă, poţi să plăteşti încă un produs de acelaşi fel, menţionând că produsul tău va rămâne în aşteptare. Acest lucru înseamnă că orice persoană care intră în localul respectiv poate să beneficieze gratuit de acel produs pe care tu l-ai plătit. Cel mai probabil, nu vei cunoaşte niciodată persoana care consumă cafeaua pe care tu ai plătit-o, însă este un gest drăguţ pe care îl poţi face pentru seamănul tău. Nu este vorba aici despre faptul că acea cafea poate fi băută de, să zicem, persoane defavorizate. Oricăruia dintre noi i se poate întâmpla în anumite momente ale existenţei să rămână fără bani de o cafea. Ea nu este un produs de strictă necesitate, dar totuşi ne face plăcere să o bem şi atunci putem încerca în multe localuri din Bucureşti, inclusiv în ceainăria Santhe, să întrebăm dacă există o cafea în aşteptare, care să fi fost plătită de altcineva şi care îşi aşteaptă băutorul. Noi încercăm să afişăm şi să facem public în fiecare zi numărul de cafele pe care le avem în aşteptare. Cafeaua este termenul generic, fie că este vorba de o limonadă, de o prăjiturică sau de un alt produs de tip cafenea“, a explicat directorul DGASMB, încurajând oamenii să intre şi să ceară dacă sunt în imposibilitatea de a-şi achiziţiona singuri.

Ea a precizat că în prima săptămână cei care s-au bucurat de cafelele în aşteptare, plătite de clienţi, au fost foşti oameni ai străzii din centrele municipalităţii sau persoane care treceau prin zonă şi au intrat să întrebe ce este cafeaua în aşteptare.  

Cele mai citite

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...

Defecțiune la metrou, ce afectează intervalul de timp la care sosesc trenurile

Circulaţia trenurilor de metrou pe Magistrala 2 Berceni - Tudor Arghezi se desfăşoară momentan la un interval de 6 minute, din cauza unor defecţiuni...

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă