14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăGDPRLumina roşie te ajută să dormi mai bine

Lumina roşie te ajută să dormi mai bine

Dacă ai probleme cu somnul, dar nu suferi de insomnie cronică, e posibil ca soluţia să fie pur şi simplu lumina din cameră. Specialiştii consultaţi de publicaţia franceză Terra Femina spun că trebuie să te odihneşti într-o încăpere luminată într-o culoare care stimulează producţia de melatonină.

Zgomotele neplăcute şi culoarea luminii de la veioză sunt printre principalii factori care perturbă somnul. Dar nu toate luminile sunt nefaste. Potrivit psihologului Michael Breus, specialist în tulburări de somn, o lumină de culoare roşie favorizează producţia de melatonină, hormonul somnului. Melatonina este un hormon produs natural şi numai în timpul nopţii, de către glanda pineală – o regiune a creierului. Această secreţie influenţează ritmul biologic în funcţie de luminozitate şi acţionează, deci, ca un somnifer natural asupra organismului.

Specialistul a ţinut să precizeze că şi lumina mai roz sau mai portocalie poate face la fe de bine. Contează doar spectrul culorii şi nu aspectul ei „fizic”.

Şi dacă ai deja probleme cu somnul, e bine să ştii ce culori trebuie să eviţi la veiozele din jur. Cea mai nocivă pentru somn este lumina albastră. Aceasta este emanată de soare, dar şi de surse artificiale, ca becurile cu leaduri sau ecranele aparatelor electronice. Această lumină este stimulantă. Datorită ei, devii mai productiv în timpul zilei. Dar seara, lumina albastră trimite un semnal greşit creierului: îl face să creadă că este încă zi. Astfel, senzaţia de somn întârzie să apară şi-ţi va fi mult mai greu să adormi după ce stingi lumina. Şi fii atent că reducerea intensităţii acestei lumini nu ajută, aşa că nu foloseşte la nimic să modifici luminozitatea telefonului tău inteligent. Lumina va fi tot albastră, indiferent de intensitate, iar rezultatul va fi tot o insomnie.

Neurologul american George Brainard susţinea, într-un articol publicat în New York Times, chiar că „lumina acţionează ca un drog”. Aşadar, ar fi bine să o tratezi ca atare şi s-o interzici atunci când vine seara. Există soluţii simple pentru asta şi nu e nevoie să ţii toată ziua aprins un bec roşu. Sunt acum în comerţ, lămpi cărora le poţi schimba culoarea după cum doreşti.

Iar pentru a-ţi ameliora calitatea somnului, toţi specialiştii recomandă închiderea oricăror ecrane luminoase cu măcar două-trei ore înainte de a merge la culcare. Nu-ţi mai citi ultimele noutăţi de pe reţelele de socializare sau emailurile, după ce te decizi să te bagi în pat. Şi ar ajuta să-ţi pui în dormitor câteva plante verzi. Acestea vor oxigena aerul şi vor contribui la un somn de calitate.

 

 

Cele mai citite

Firmele de păcănele preferă să funcționeze acolo unde legea le interzicea acest lucru

Cu multe firme chinuindu-se să constituie, după caz, garanția de 500.000, 800.000 sau de 1.000.000 de euro, restricționarea funcționării aparatelor la sate și în...

Percheziții ale Parchetului European în Capitală, pentru fraude cu echipamente medicale în timpul pandemiei

Parchetul European anunţă că a efectuat, astăzi, cinci percheziţii în Bucureşti, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 8 milioane de euro care...

SUA avertizează Raiffeisen Bank că îi taie accesul la sistemul financiar american din cauza legăturilor cu Rusia

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International a fost avertizat, în scris, de Trezoreria SUA că accesul său la sistemul financiar american ar putea fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă