3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăGDPRO casă curată ca paharul: începeţi curăţenia de primăvară cu exteriorul, iar...

O casă curată ca paharul: începeţi curăţenia de primăvară cu exteriorul, iar apoi îndreptaţi-vă atenţia către fiecare suprafaţă din interior

Sărbătorile pascale trebuie întâmpinate cu o casă curată ca paharul. De aceea, perioada următoare trebuie dedicată unei curăţenii generale a casei. Curăţenia trebuie începută cu exteriorul (curtea, grădina, ferestrele) şi continuată la interior. Atenţia trebuie îndreptată către fiecare suprafaţă (parchet, plăci ceramice, geamuri, oglinzi, metal etc.) întrucât acestea necesită soluţii diferite

O atenţie specială va fi îndreptată spre baie şi mai cu seamă bucătărie, întrucât aici se vor desfăşura multe activităţi legate de sărbători. Cu siguranță, timpul este foarte important pentru fiecare dintre noi. De aceea, trebuie să știţi încă de la început că, dacă veţi apela la ajutorul celor dragi pentru a face curățenie, operațiunea ar putea dura chiar și o săptămână. În schimb, dacă solicitați serviciile unei firme specializate în curățenie, timpul se poate reduce la o zi.

În cazul în care doriţi să mergeţi pe a doua variantă este bine să ştiţi că pentru geamuri se solicită 2,5-3 lei/mp în timp ce pentru covoare, tapițerii 3-5 lei/mp). Spațiile verzi și aleile din jurul casei trebuie să fie curățate. Un spălător cu înaltă presiune este extrem de folositor în aceste situaţii şi îl puteţi folosi la curăţarea porţilor, uşilor, pereţilor exteriori şi a geamurilor, mai ales în situaţia în care casa prezintă deschideri vitrate mari. Tot pentru curățenia din curte și de pe alei se recomandă folosirea unui aspirator cu tocător, iar resturile tocate pot fi folosite la fabricarea compostului, un îngrășământ natural pe care deja puteţi să îl folosiţi.

Curăţenia post-renovare

Deseori renovările se fac astfel încât casa sau apartamentul să fie gata înainte de sărbători. În acest caz, însă, mai aveţi de trecut un hop: curățenia post-șantier, mai cu seamă că este foarte probabil ca după plecarea muncitorilor să aveţi în casă saci cu moloz, resturi de materiale de construcție, mult praf. Pentru rezultate bune este necesar să renunțaţi la soluțiile de uz general în favoarea celor specializate. În funcție de tipul suprafeței și al murdăriei, găsiţi pe piață produse profesionale pentru plăci ceramice, parchet, lemn, suprafețe din sticlă, inox etc.

Nu în ultimul rând, este necesar să respectaţi o anumită ordine în procesul de curățare a diverselor suprafețe, pentru a nu munci de două ori. Începeţi curățenia de sus în jos, și nu invers. De exemplu, curățaţi urmele de vopsea de pe tâmplărie și apoi de pe parchet. O curățenie completă de acest fel presupune parcurgerea următoarelor etape: eliminarea reziduurilor de materiale de construcții (ciment, var, vopsea, chit, adezivi etc.), curățarea caloriferelor, prizelor, întrerupătoarelor, aspirarea și curățarea pardoselilor, spălarea covoarelor, mochetelor și a tapițeriei (canapelelor, scaunelor, fotoliilor), texturi diverse (sticlă, inox, lemn sau ceramică).

Dacă apelaţi la o firmă specializată trebuie să ştiţi că această curățenie costă în medie 4-6 lei/mp, însă prețul se poate percepe și în funcție de tipul suprafeței.

 

TIPS&TRICKS: Idei pentru o curăţenie ecologică

Monica Popescu, specialist în curăţenie

www.hbpeko.ro       monica.popescu@hbpeko.ro

Pe toţi a început să ne preocupe grija mai mare faţă de mediu, iar pregătirile pentru Paşte oferă o premiză excepţională pentru a ne înconjura de lucruri şi locuri  frumoase, pentru o curăţire sufletească.  Pentru a avea o casă curată folosim detergenţi, iar pentru ca aceştia să fie eficienţi au în componenţă şi produse chimice.

Trebuie ştiut însă că nu toate produsele cu componenţi chimici sunt  nocive cum este posibil şi invers, produse exclusiv organice  care nu sunt automat sigure. De exemplu, Botulinum, toxina produsă de bacteria care se dezvoltă în miere este de 1,3 bilioane de ori mai toxică decât orice produs chimic, motiv pentru care sugarii niciodată nu trebuie să mănânce miere, în timp ce  seminţele de măr conţin destul de multe cyanide pentru a ucide un adult.

Problema care se pune este, deci, ce soluţii putem să alegem astfel încât să realizăm o curăţenie ecologică a casei. Iată câteva idei pe care le puteţi folosi drept criterii pentru alegerea detergenţilor pe care să îi folosiţi. Astfel este bine să alegeţi un detergent care realizează curăţarea pratic a tuturor suprafeţelor care se regăsesc într-o casă: ştergerea geamurilor, vitrinelor, suprafeţelor din lemn, plastic, ceramică, PVC, piele, precum şi îndepărtarea cu uşurinţă a amprentelor digitale, petele de funingine, a urmelor de grăsimi, etc.

Nu mai puţin important este ca detergentul ales să nu conţină amoniac sau substanţe alergene, să fie plăcut parfumat. Folosirea unui singur detergent va reprezenta desigur o economie de substanţă folosită, mai puţine recipiente din plastic şi mai mult timp pentru alte activităţi. Idealul este ca detergentul să aibă nu numai multiple aplicaţii, ci să fie superconcentrat, astfel încât un singur flacon să fie folosit un timp îndelungat.

O economie suplimentară de apă şi timp se poate realiza de asemenea  când detergentul ales nu are ingrediente care generează spumă pe suprafaţa de curăţat, iar soluţia de curăţat utilizată să nu necesite clătire.

O altă problemă este cea a depozitării deşeurilor menajere, precum şi a celor provenite în urma unei eventuale renovări, acestea din urmă fiind extrem de neomogene (lemn, metale, sticlă, plastic etc.).

Soluţia ecologică este, în acest caz, optarea  pentru o manevrare eficientă a deşeurilor prin colectarea selectivă a acestora.  În această privinţă există soluţii practice, economice (dimensiunile variabile ale sacilor), igienice (sacii sunt înlocuiţi şi sigilaţi din exterior) şi prietenoase cu mediul.  Sacii Longopac, realizaţi din plastic biodegradabil certificat şi cu consum redus de materiale, vă ajută la diminuarea cantităţii de deşeuri menajere, ceea ce înseamnă costuri mai mici pentru fiecare dintre noi, iar un deşeu de hârtie, plastic sau sticlă, dacă este curat, se poate reutiliza sau  valorifica. Pentru o sortare mai uşoară a deşeurilor se recomandă alegerea sacilor de culori diferite.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă