13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăGDPRToamna crește riscul de depresie

Toamna crește riscul de depresie

 

Schimbările pe care le aduce anotimpul rece ce implică modificarea programului de somn și a modului de desfăşurare a activităţilor, în funcţie de durata mai scurtă a luminii şi a zilei, sunt factori ce dereglează ritmul normal al organismului şi pot conduce la apariţia depresiei sezoniere.

Unii cercetători susțin că expunerea mai mică la lumină este principala cauza a apariţiei depresiei în sezonul rece. În general, cu cât corpul este expus mai mult la lumină, cu atât va produce mai multă melatonină, substanță responsabilă pentru asigurarea unui somn liniştit şi suficient de lung pentru a avea energie întreaga zi. Totodată, în perioada rece a fost identificat şi un nivel mai scăzut al serotoninei în organism, substanţa hormonală al cărei nivel scăzut poate induce activarea anxietăţii.

Primele semne ale depresiei sezoniere

Depresia sezonieră afectează mai mult femeile decât bărbaţii şi apare de obicei după vârsta de 20 de ani. Simptomele specifice încep prin dificultate la trezirea de dimineaţă, somnolență pe parcursul zilei, nevoia de a mânca mai mult în special carbohidraţi şi fast food, retragerea în sine, evitarea activităţilor amicale, sociale şi chiar familiale, dificultate în concentrarea atenţiei şi realizarea eficientă a sarcinilor zilnice, tendinţa de a dormi mai mult, dar fără creşterea nivelului de energie şi de aici lipsa motivaţiei şi tendinţa spre amânare.

Tot din acest context derivă şi simptomele mai complexe ce se agravează pe măsura creşterii stării de angoasă şi anume: anxietatea, starea permanentă de tristeţe, izolarea faţă de cei din jur, pierderea încrederii în sine sau pesimismul.

În următoarea etapă, apar schimbări la nivelul organismului, precum durerile frecvente de cap, de stomac, ameţeală, insomniile sau hipertensiunea. Toate acestea sunt semnele unei afecţiuni reale ce nu trebuie neglijate, întrucât netratarea lor poate avea efecte negative pe termen lung, inclusiv transformarea într-o depresie cronică.

Primul pas în tratarea depresiei

Fiecare caz de depresie diferă în funcţie de simptomele şi cauzele apariţiei acesteia, iar în consecinţă tratamentul este implicit distinct de la o persoană la alta. Medicul psihiatru este singurul în măsură pentru a identifica aceşti factori, astfel încât tratamentul urmat să fie unul eficient pentru tratarea depresiei. Recunoaşterea şi acceptarea depresiei, fără a vă fi ruşine să cereţi sprijinul emoţional celor dragi, contribuie de asemenea la vindecarea accelerată a depresiei. Depresia afectează la nivel mondial aproximativ 350.000 milioane de oameni, fiind o afecţiune care încă se confruntă cu prejudecăţile unei societăţi în care stigmatul bolii mentale împiedica mii de pacienţi să urmeze tratamentul corespunzător, care începe de fiecare dată cu o vizită la medic.

Platforma online www.depresiv.ro reprezintă o sursă utilă de sprijin pentru cei care suferă de depresie în anotimpul rece, oferind informaţii complexe despre această afecțiune, precum și sfaturi pentru tratarea ei de la specialişti avizaţi din domeniul psihiatriei. Puteţi consulta platforma pentru a cunoaşte mai multe detalii despre apariţia depresiei, fie atunci când vă confruntaţi personal cu aceasta sau când cei dragi prezintă simptomele specifice.  

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...
Ultima oră
Pe aceeași temă