13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăGDPRTrafic inteligent pe străzile Galațiului

Trafic inteligent pe străzile Galațiului

Peste un an și trei luni, la Galați va fi pus în funcțiune un sistem inteligent de monitorizare a traficului rutier, care va coordona circulația pe patru axe principale de traversare a cartierelor orașului, sistemul incluzând 35 de intersecţii sincrone-adaptiv şi 26 de treceri de pietoni semaforizate sincron-adaptiv, 690 de semafoare şi 39 de camere de supraveghere video.

Prin sincronizarea semafoarelor din cele 61 de zone sincrone – adaptativ, prin intermediul unui sistem automatizat care include semafoare inteligente, care utilizează tehnologia ”led” și senzori montaţi în carosabil sau aerieni, în cazul în care pe artera respectivă există și cale de rulare a tramvaiului, pe cele patru artere va fi realizată „unda verde”, care va elimina sau diminua timpii de așteptare a autovehicolelor la semafor. Întregul sistem va fi monitorizat şi coordonat de la Centrul de Comandă şi Control Unic, care va fi legat şi cu Poliţia Rutieră, Poliţia Locală şi dispeceratul SMURD.

Potrivit primarului Galațiului, Marius Stan, introducerea unui astfel de sistem era una dintre prioritățile municipalității: „Acest proiect legat de managementul traficului este unul extrem de important, un proiect pe care, cu toată sinceritatea, ni l-am propus încă de la începutul mandatului şi în special acea parte, care se referă la centrul de comandă şi supraveghere unitar pe care Galaţiul trebuie să-l aibă, pentru a putea integra toate instituţiile care au un rol în acest sens. Timpul de punere în aplicare a acestui proiect este unul extrem de scurt şi sper ca toate procedurile care urmează şi mă refer în special la procedurile legate de licitaţie, să nu ne producă surprizele cu care ne-am obişnuit din nefericire, astfel încât timpul, şi-aşa scurt, să poată fi suficient pentru a-l implementa, pentru a nu suferi corecţii tehnice”, a spus primarul.

Viteza medie de deplasare va crește de la 28 la 32 km/h

Sistemul va fi realizat în cadrul Proiectului ”Sisteme inteligente pentru managementul traficului în vederea creșterii fluenței și siguranței în circulație și a prevenirii criminalității” – SIMT, al cărui buget este 19,2 milioane lei, din care 18,8 milioane lei este finanțarea europeană asigurată prin POR 2007-2013, Axa Prioritară 1, Domeniul ”Planuri de Dezvoltare Urbană” (PIDU), subdomeniul ”Poli de Dezvoltare Urbană”. Contribuția Primăriei Galați este de 384.000 lei. Termenul de finalizare a proiectului este data de 31 decembrie 2015. Autorităţile estimează că timpul de traversare a orașului se va diminua de la 38 de minute la 24, iar viteza medie de deplasare va creşte de la 28 la 32 km/h.

Bonus: supraveghere video în zonele cu probleme

Cele 4 axe vizate de proiect sunt: 1. str Brăilei – bd. George Coşbuc; 2. bd. Siderurgiştilor – bd. 1 Decembrie 1918 – str Traian Vuia – str Henri Coandă; 3. str. Brăilei, la est de intersecţia cu bd. Coşbuc – str. Domnească – str. Prundului – str. Traian, spre nord; 4. str. Basarabiei, la est de intersecţia cu bd.Siderurgiştilor şi la vest de intersecţia cu str. Domnească – str. Tecuci – bd. George Coşbuc – str. Traian – str. Domnească. ”Mă bucur că acest proiect se implementează pe cele patru axe care cuprind practic cele mai importante artere de circulaţie pe care le are Galaţiul, Brăilei, Domnească, Traian şi Coşbuc. Aici vom implementa şi sistemul de supraveghere nu numai pentru siguranţa circulaţiei, ci şi pentru a putea supraveghea zonele care sunt mai periculoase şi cu grad de infracţionalitate mai mare. Acest proiect, corelat cu implementarea proiectelor de supraveghere în şi în jurul şcolilor, cred eu că va aduce cetăţenilor Galaţiului un grad de siguranţă mult sporit”, a adăugat primarul Marius Stan. Se estimează o reducere a ratei criminalităţii din zonele supravegheate video cu minimum 10% în următorii 3 ani. 

 

Cele mai citite

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...
Ultima oră
Pe aceeași temă