12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăGDPRUită de resemnare: Află cum să pui oamenii la punct

Uită de resemnare: Află cum să pui oamenii la punct

Sunt situații în care oamenii preferă să se resemneze și să își ascundă opiniile, în favoarea altor persoane. Iată cinci modalități prin care te poți apăra în timpul unei discuții în contradictoriu, conform The Guardian:

1. Ascultă cu atenție

Data viitoare când cineva pornește o ceartă, nu te retrage. Ascultă cu atenție ce are de spus și pune-i întrebări de lămurire, fără să ridici tonul. ”Ascultarea îți dă mai multă informație pe baza căreia să îți construiești argumentele”, explică antropologul Gill Hasson.

2. Exersează minunatul cuvânt ”nu”

Psihologul Jacqui Marson spune că mulți oameni evită să spună ”nu”, pentru că nu vor să fie catalogați drept oameni răi sau egoiști.

”Oamenii confundă pronunțarea cuvântului <<nu>> cu negativitatea sau cu egoismul. Ei nu înțeleg că dacă nu sunt în stare să refuze, atunci aprobarea lor își pierde orice valoare. A refuza înseamnă să îți respecți principiile și rațiunea de a fi”, explică psihologul.

3. Evită să cazi în extreme

Discuțiile în contradictoriu pot duce la atingerea unui nivel foarte ridicat de stres. Acesta este motivul pentru care multe persoane fie se complac, fie devin sfidătoare.

”Este bine să știi spre care dintre cele două extreme tinzi în situațiile tensionate. Persoanele care se complac nu sunt atât de apreciate de manageri pe cât se crede. Oamenii care se încadrează în cealaltă extremă, a sfidătorilor, sunt percepuți drept excesiv de defensivi și incapabili să lucreze în echipă”, explică psihologul Sarah Rozenthuler.

4. Identifică amenințările din mediul social

Amenințările din mediul social pot determina oamenii să se simtă la fel de vulnerabili ca în mediile care îi expun la pericole fizice.

Punctele sensibile la amenințările sociale sunt statutul, siguranța, autonomia, apartenența la un grup și recunoașterea. Este important să știi care este cel mai sensibil punct pentru tine, ca să îți poți controla reacțiile.

5. Alege-ți cu grijă luptele

Există și situații în care nu merită să începi o ceartă. Încearcă să tolerezi micile incidente care îți displac. Păstrează refuzul pentru situațiile care sunt cu adevărat deranjante pentru tine.

6. Nu spune nimic

Majoritatea oamenilor tind să fie de acord cu membrii grupurilor din care fac parte, atunci când opiniile personale sunt în minoritate. Dacă nu ai curajul să îți expui propriile opinii, nu spune nimic. Până la urmă, ”și tăcerea este un răspuns”.

”Uneori, să nu spui nimic este cea mai bună metodă de a te împotrivi”, explică psihologul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă