13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăGDPRYoga şi meditaţia, un mod de viaţă

Yoga şi meditaţia, un mod de viaţă

Exerciţiile de yoga, o tehnică considerată a aduce relaxare şi detaşare persoanelor care o practică, au devenit din ce în ce mai căutate şi de românii care se plâng de rutina cotidiană şi de stresul şi oboseala de la locul de muncă.

Valeria, 48 ani, inginer de meserie, după ce ani buni a lucrat în marketing, a hotărât că este cazul să se desprindă și să facă ceea ce îi place ei mai mult, produse hand made. Este pozitivă, înțelegătoare și veselă, mai ales de când a început să facă yoga. “Într-o societate în care ne plângem tot mai mult de lipsa de timp şi de rutina cotidiană, este important să ne găsim câteva momente pentru preocupările care ne fac plăcere, ne ajută să ne detensionăm şi să ne încărcăm bateriile pentru a funcţiona normal pe mai departe. Alerg în parc, particip la cursuri de pictură și fac yoga. Viața mea s-a schimbat mai ales după ce am participat la cursurile de yoga pentru începători ale Danei Frantzi. Voi continua cu celălalt modul pentru că mă ajută să mă împac cu mine însămi și cu lumea din jur“, spune Valeria.

Pentru Dana Frantzi, yoga şi meditaţia reprezintă un mod de viaţă, sunt fundalul pe care se desfăşoară toate activităţile vieţii ei, la fel cum imaginile unui film se desfăşoară pe ecranul de proiecţie. “Sunt 24 de ani de când studiez şi practic continuu diferite forme de yoga şi meditaţie şi patru ani de când predau cursuri de yoga. În acest univers fascinant pe care l-am descoperit practicând yoga, am învăţat să mă cunosc mai profund, să înţeleg cine sunt cu adevărat, să-i înţeleg mai bine pe ceilalţi şi să am relaţii mai armonioase cu ei şi am mai învăţat că, punând lucrurile în perspectiva corectă, viaţa mea este plină de bucurie, seninătate, linişte interioară şi fericire“.

Totul a pornit din vremea studenţiei, la începutul anilor ’90, când a descoperit prima carte de yoga şi a început să facă primele exerciţii. „Simţeam că nu e totul să ai o ca­rieră profesională, o familie, o casă frumoasă etc., simţeam o chemare interioară către ceva mai profund, care nu e în afara mea, ci chiar în mine însămi. Cu fiecare ședinţă de yoga sau meditaţie explorez din ce în ce mai profund universul meu interior, care este infinit de bogat şi de luminos“, completează ea.

După mulţi ani de practică, atât în România cât şi în alte ţări în care a locuit şi a lucrat, a constatat că mai urmează ceva după această descoperire de sine care o făcea să fie mai mereu fericită şi astfel s-a hotărât să împărtăşească şi cu ceilalţi descoperirea ei, cum îi place să spună, starea ei de bine, am spune noi. A început astfel în 2013 să predea cursuri de yoga pentru femei, aceasta fiind specializarea ei cea mai de suflet, în cadrul Asociaţiei Venus pentru Elevarea Femeii. Vin la aceste cursuri femei de toate vârstele, cu serviciu, familie, responsabilităţi, care practicând yoga şi meditaţia descoperă o anumită dimensiune spirituală a vieţii lor şi devin astfel din ce în ce mai detaşate, relaxate şi împlinite. “Învăţăm împreună la aceste cursuri să lăsăm deoparte bagajul emoţional şi mental care ne împovărează viaţa şi să ne vedem pe noi înșine în toată măreţia noastră interioară“, ne spune Dana.

De la Yoga la El Camino

Aici, la Dana, am cunoscut-o și pe Vera. Tot inginer, Vera, 39 ani, lucrează acum în turism. De-a lungul călătoriilor făcute, și sunt multe, inclusiv călătoria spirituală pe El Camino, călătoriile reprezentând una din pasiunile ei, Vera a participat ocazional la ședințe de yoga. I s-a părut interesant, s-a simțit bine și a hotărât că trebuie să urmeze un curs, să privească  și să înțeleagă yoga ca pe un întreg. Așa a ajuns la cursurile de yoga. „Am participat la cursurile Danei câteva luni la rând şi m-am simţit tot mai bine din punct de vedere fizic şi psihic. După fiecare curs m-am simţit profund relaxată, reconectată la corpul meu şi în acelaşi timp mai rezistentă la provocările fiecărei zile. Am apreciat foarte mult metoda Danei, în special pentru că acordă atenţie chakrelor implicate în posturile executate, oferă explicaţii despre efectul asanelor în timpul cursului, dar şi în materialul scris şi nu se concentrează numai pe corp şi execuţie.“, mi-a spus Vera.

Cursul de yoga pentru femei se deschide cu modulul de începători, care durează 12 săptămâni, cu o sedinţă săptămânală, în care se fac asane, adică exerciţii fizice ce armonizează şi flexibilizează trupul. Exerciţiile ajută la conştientizarea energiilor care circulă prin trupul nostru şi descoperirea chakrelor şi efectele dinamizării lor. Se învaţă cum să se respire corect şi prin exerciţiile de pranayama şi se face meditaţie pentru  a ne cufunda  mai intens în dimensiunea noastră interioară care este profund spirituală. Aspectele descrise mai sus sunt cele care fac diferenţa între cursurile de yoga pe care le predă Dana Frintzi şi cursurile de yoga disponibile în sălile de fitness.

Cele 12 şedinţe combină tehnici de Hatha Yoga (Posturi Corporale) cu tehnici de meditație și noțiuni teoretice despre: energie, chakre, karma (legea cauză – efect), alimentaţie, gândire pozitivă, legea rezonanţei, conştientizare, relaxare, pace şi serenitate.

Module pentru avansaţi

Pentru că majoritatea cursantelor avute la modulul de începători şi-au exprimat dorinţa de a continua împreună, Dana a dezvoltat şi module de avansaţi  2, 3 ş 4, după același model, de 12 săptămâni, dar există periodic şi modulul de începători, pentru a face aceste metode spirituale cât mai disponibile persoanelor care sunt pregătite să le înveţe şi să le practice.

Pentru că din ce în ce mai multe persoane sunt interesate de practica yoga, datorită efectelor pe care practicantele le obţin – relaxare, detaşare, raportarea la o perspectivă superioară a vieţii, îmbunătăţirea stării de sănătate, armonie în relaţia cu sine însele şi cu cei din jur – Dana a fost inspirată să creeze Comunitatea Femeilor Spirituale din România, în cadrul acestei comunități continuând să susțină aceste cursuri de yoga pentru femei, organizând Yoga retreat-uri – un weekend de practică spirituală intensivă pentru un impuls de energie, vitalitate, bunăstare şi entuziasm –, apoi cursul Yoga Antistres pentru Femei. “Considerăm acum – spune Dana – posibilitatea de a începe şi cursuri mixte, atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei, în urma solicitărilor primite de la cursantele noastre“. Pentru a vă convinge de spusele lui Pitagora, „În ce constă fericirea? În a fi în armonie cu tine însuţi“, faceţi o plimbare pe 5 şi 6 martie la Hotel Internaţional, unde are loc a doua ediţie a evenimentului organizat de Venus-Asociaţia pentru Elevarea Femeii şi Comunitatea Femeilor spirituale.   

BENEFICII

Ce poţi obţine practicând yoga

Echilibru între trup, minte și suflet

Modelarea armonioasă a trupului

Stare de armonie și sănătate fizică, mentală, emoțională

Creșterea capacității mentale și a randamentului

Dezvoltare personală, încredere în sine

Capacitatea de a trăi momentul prezent

Armonizarea relaţiilor din viaţa noastră

Regenerare, întinerire, reînnoire

Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă