16.3 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialMinivacantele de Paste si 1 Mai au crescut vanzarile de GPS-uri cu...

Minivacantele de Paste si 1 Mai au crescut vanzarile de GPS-uri cu 30%

Minivacantele de Paste si 1 Mai, precum si dorinta romanilor de a calatori au impulsionat vanzarile de dispozitive de navigatie prin satelit. GPS-urile au fost cumparate nu numai de automobilisti sau motociclisti, ci si de biciclisti si pietoni.

in romania, in 2007 s-au vandut circa 25.000 de sisteme GPS, valoarea totala a acestei piete ridicandu-se la 6,5-7 milioane de euro. Pentru acest an comerciantii estimeaza o dublare a vanzarilor.
Perioadele premergatoare concediilor sunt cele mai bune pentru magazine, dar si cele de sarbatori, pentru ca GPS-ul a devenit in zilele noastre dintr-un sistem de uz exclusiv militar un cadou cat se poate de trendy. "Vanzarile noastre au crescut in luna aprilie cu circa 30% fata de luna anterioara", a declarat Bogdan Condurateanu, director tehnic Sheba Distribution, firma care distribuie sistemele de navigatie Garmin in Romania.
Pretul celui mai simplu sistem de navigare porneste de la sub 100 de euro si poate ajunge pana la 450 de euro, uneori si peste. Astfel, cererea creste continuu, mai ales ca utilitatea sistemului de navigare prin satelit a fost descoperita si de posesorii vehiculelor pe doua roti, cu sau fara motorizare, dar si de simplii pietoni. Lansarea unor harti digitale ale Romaniei tot mai performante si actualizarea lor cu informatii despre ultimele schimbari aparute in trafic sau cu cele mai noi puncte de interes sunt si acestea o explicatie a succesului tot mai mare de care se bucura GPS-urile in randul consumatorilor romani. "GPS-ul  este un «must have» nu doar pentru cei care vor sa iasa din oras, ci si pentru  aceia care nu vor batai de cap cu multele stradute intortocheate din oras, a explicat Dan Calugareanu, CEO magazinultau.ro. Preferintele  clientilor sunt corelate direct cu functionalitatea dispozitivelor comercializate. Unii si-au dorit ca GPS-ul pe care urmeaza sa il foloseasca sa  aiba integrat si modulul de telefonie GSM deoarece oricand il vor  putea folosi ca telefon (primar sau de backup). Altii sunt mai interesati de  dimensiunile ecranului tactil LCD – cu cat mai mare, cu atat mai bine. Pentru altii tipul de soft integrat a fost mai important."

Informatii despre relief
pentru biciclisti

Este adevarat, foarte bine se vand sistemele standard care au incluse hartile Romaniei si Europei. Dar si cele mai speciale au cautare. Este vorba, in primul rand, de GPS-urile construite pentru biciclisti. Acestea includ, pe langa cartografierea profesionista si navigarea rutiera, informatii despre profilurile de relief, urcare si coborare, altitudine, viteza, distanta si timp. Modele precum Garmin Edge afiseaza pe ecran si alte detalii cum ar fi ritmul inimii sau tempoul. Acestea din urma sunt preluate cu ajutorul tehnologiei ATN±Sport, prin conectara wireless la diverse dispozitive de monitorizare. Cand este insotit de un dispozitiv optional de calculare a puterii, acest tip de GPS poate masura si puterea, cuplul si ritmul piciorului care apasa pedala, constituindu-se intr-un reper al unei curse eficiente. Toate aceste date sunt inregistrate simultan si pot fi descarcate in PC, pentru a se putea pastra astfel un istoric pe toata perioada antrenamentelor, care va va ajuta sa comparati timpii si performantele de la un antrenament la altul. In plus, dispune de un receptor GPS de inalta senzitivitate pentru o mai buna receptie sub copaci sau intre cladirile inalte.

Sisteme cu sonar pentru pescari
O alta versiune interesanta a fost descoperita de cei care vizeaza pentru vacanta locuri precum Delta Dunarii. Acestia s-au dotat cu GPS cu sonar, care poate ilustra clar, pe langa contururile de relief, si pestii pe care proprietarul unui asemenea GPS intentioneaza sa-i prinda in ape dulci sau in larg.
Un aparat de genul GPSMAP 525s ofera o perspectiva 3D a marinarului, a pestelui si a informatiilor de harta, atat deasupra, cat si sub linia de plutire. Iar tehnologia de ghidare automata cauta prin toate hartile relevante pentru a crea un traseu ce evita obstacole, apele putin adanci, balizele si alte elemente ce ar putea obstructiona navigarea.

PREFERINTE
» Pietonii aleg GPS-urile din celulare

Daca in cazul posesorilor de automobile necesitatea unui sistem de navigare prin satelit standard este justificata, in cazul pietonilor nu este o solutie tocmai comoda. Neajunsul a fost insa rezolvat de producatorii de telefoane mobile de a incorpora pur si simplu in ele sisteme GPS (Global Positioning Sistem). "Navigarea prin satelit pe telefoanele mobile va fi la fel de importanta pentru industrie cum au fost si serviciile de voce in urma cu 20 de ani", crede Olli-Pekka Kallasvuo, presedintele si directorul executiv al celui mai mare producator de telefoane mobile din lume, Nokia.

Cele mai citite

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...

Bărbatul acuzat de tentativă de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico a fost plasat în arest preventiv

Un tribunal slovac a decis sâmbătă plasarea în arest preventiv a bărbatului acuzat de tentativă de asasinat împotriva prim-ministrului Robert Fico, a declarat purtătoarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă