14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialHAOS în Formula 1. Ce accidente s-au produs duminică

HAOS în Formula 1. Ce accidente s-au produs duminică

Germanul Sebastian Vettel (Red Bull) s-a impus cu emoţii, duminică, la Nurburgring, în faţa propriilor suporteri, într-un Grand Prix din care au lipsit penele de cauciuc, dar nu şi incidentele, transmite Mediafax.

Marele Premiu al Germaniei a “împrumutat” puţin din desfăşurarea haotică a cursei precedente, de la Silverstone, când pneurile stânga-spate de pe patru monoposturi au explodat în timp ce piloţii rulau la viteze foarte mari. Problema pneurilor pare să fi fost rezolvată de Pirelli, dar incidentele au continuat duminică, la Nurburgring.

Mai întâi Paul Di Resta (Force India) a fost foarte apropate să intre în coliziune cu Jean-Eric-Verge (Toro-Rosso). Cei doi au evitat în ultimul moment o ciocnire pe linia boxelor.

În turul 9, Mark Webber a intrat la standuri pentru primul schimb de pneuri, când se afla la conducerea cursei. Mecanicii nu i-au strâns bine şurubul la roata dreapta-spate, iar pneul s-a desprins la scurt timp după ce pilotul a repornit. Roata desprinsă s-a îndreptat către boxele vecine. Mecanicii au apucat să se ferească, dar un cameraman aflat în zonă nu a mai putut evita contactul, fiind doborât de pneu. El a primit imediat îngrijiri medicale pe circuit şi apoi a fost transferat cu elicopterul la un spital din apropiere.

Cel mai comic moment, dar care de asemenea s-ar fi putut transforma într-o tragedie, s-a petrecut în turul 24. Francezul Jules Bianchi (Marussia) şi-a parcat monopostul în flăcări în afara pistei şi s-a grăbit să iasă din maşină. La scurt timp, monopostul s-a pus în mişcare singur, a traversat pista cu spatele şi s-a oprit într-un panou publicitar aflat pe partea opusă a circuitului. Din fericire, niciun alt concurent nu s-a aflat în zona incidentului în timp ce maşina traversa singură pista, dar comisarii FIA au decis să neutralizeze cursa cu Saftey Car-ul.

Vettel a obţinut a patra victorie în acest sezon, după o cursă în care a avut destule emoţii. Germanul a plecat de pe locul doi al grilei, în urma lui Lewis Hamilton de la Mercedes, dar înaintea coechipierului său, Mark Webber, şi a piloţilor Lotus-Renault, Kimi Raikkonen şi Romain Grosjean.

Hamilton nu a rezistat atacului în haită declanşat de Red Bull după start. Înaintea primului viraj, britanicul a încercat să-l blocheze pe Vettel, dar a fost depăşit atât de campionul mondial en-titre, cât şi de colegul lui, Mark Webber. Cei doi coechipieri s-au înstalat la conducere şi s-au menţinut până ce germanul a efectuat primul schimb, în turul opt. Un tur mai târziu, s-a produs incidentul în care australianul a rămas pe trei roţi. După ce Webber a oprit pe linia boxelor, mecanicii au împins monopostul Red Bull înapoi la boxe, i-am montat roata lipsă şi Webber a reluat cursa. Întârzierea sa a fost foarte mare, Webbed fiind depăşit cu un tur de majoritatea piloţilor.

După ce piloţii au efectuat câte un schimb de pneuri, Vettel a revenit în frunte, urmat de cei doi de la Lotus, în ordinea Grosjean-Raikkonen, şi de Fernando Alonso (Ferrari), care a reuşit din nou să urce poziţii importante după ce a avut un rezultat salb în calificări (locul 8). Intarea Safety-Car-ului pe pistă, în turul 25, nu a dus la modificări în fruntea ierarhiei. Beneficiarul numărul 1 a fost Webber, care a putut, conform regulamentului, să depăşească întregul pluton de maşini dinaintea sa şi să revină pe ultima poziţie, dar în acelaşi tur cu toată lumea.

La reluarea cursei, Grosjean şi Raikkonen au exercitat o presiune puternică asupra lui Vettel, însă germanul a ţinut cu dinţii de locul întâi şi a trecut primul linia de sosire. Finlandezul, mai bine clasat în ierarhia piloţilor, şi-a depăşit startegic colegul şi a terminat al doilea, în timp ce Grosjean a completat podiumul. Alonso a fost al patrulea clasat, înaintea deţinătorului “pole-position-ului”, Lewis Hamilton, care a demonstrat încă o dată că monoposturile Mercedes sunt rapide în calificări, dar lente în cursă.

Aflat la un moment dat la mai mult de două minute de lider, Webber a terminat în puncte, pe locul 7, după Jenson Button (McLaren-Mercedes). Mexicanul Sergio Perez (McLaren-Mercedes), germanii Nico Rosberg (Mercedes) şi Nico Hulkenberg (Sauber) au ocupat în această ordine locurile 8-10. La Nurburgring, brazilianul Felipe Massa (Ferrai) a abandonat în turul 4, din cauza unor probleme mecanice.

A 30-a victorie obţinută de Vettel în carieră îl distanţează pe triplul campion mondial în clasamentul piloţilor. El a acumulat 157 de puncte, fiind urmat de Fernando Alonso, cu 123 de puncte şi de Kimi Raikkonen, cu 116 puncte.

La constructori, Red Bull conduce cu 250 de puncte. Mercedes şi Ferrari sunt pe locurile 2 şi 3, cu 183, respectiv 180 de puncte, iar Lotus-Renault ocupă poziţia a patra, cu 157 de puncte.

Următoarea etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, Marele Premiu al Ungariei, ultima înaintea pauzei de vară, va avea loc în 28 iulie, pe circuitul Hungaroring.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă