16.3 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialJocurile minţii. Aplicaţiile de mobil care ne-ar putea face mai deştepţi

Jocurile minţii. Aplicaţiile de mobil care ne-ar putea face mai deştepţi

Pierdem vremea cu voluptate, ca apoi să ne simţim vinovaţi. Pe bună dreptate, viaţa este scurtă şi nu am vrea să o petrecem între două integrame sau, mai nou, jocuri de mobil. Şi dacă, totuşi, ne-am putea convinge că aceste jocuri ne fac mai inteligenţi?

Jocurile care ne antrenează memoria

Memoria nu este acelaşi lucru cu deşteptăciunea, motiv pentru care s-a inventat de către leneşi termenul de tocilar. Dar, în secret, toţi am visat la o memorie mai bună. Următoarele trei jocuri promit să vă antreneze memoria, dacă reuşiţi, desigur, să treceţi de primele niveluri.

Music Game: improve your memory (iOS)

Music Game vă pune la lucru atât memoria vizuală cât şi cea auditivă. Pe un fundal cu aspect clasic sunt afişateşase butoane colorate. Butoanele sunt luminate pe rând, unul câte unul, şi de fiecare dată se aude un sunet. Sarcina jucătorului este de a ţine minte o secvenţă cât mai lungă de sunete pe care să o reproducă apăsând butoanele. Deşi jocul pare simplu, cei de la Huffington Post susţin că el te captivează cu uşurinţă.

Memory Trainer (Android)

Memory Trainer testează şi antrenează memoria cu ajutorul unei metode numite N-Back, care presupune identificarea unor elemente similare dintr-o serie mai lungă de stimuli.

Memory Power (Windows Phone)

Şi pentru ca posesorii de telefoane cu sistem Windows Phone să nu se simtă discriminaţi, avem şi pentru ei o recomandare: Memory Power. Jocul are un aspect plăcut şi o “mecanică” inteligentă, motive pentru care a primit recenzii pozitive de la cei care l-au încercat. Memory Power are la bază teste de recunoaştere a modelelor desenate pe carduri.

Oamenii deştepţi joacă jocuri deştepte

Din parcul Cişmigiu până la terasele din Kadikoy, pitorescul cartier asiatic al oraşului Istanbul, tablele de şah adună la un loc oameni gânditori. Nu trebuie să vă puneţi reputaţia la bătaie pentru a avea o expresie inteligentă, este suficient să vă descărcaţi unul dintre jocurile următoare: Chess Free (iOS). DroidFish Chess (Android), Chess By Post Free (Windows Phone), iar dacă sunteţi nemulţumiţi de propunerile acestea, puteţi găsi cu uşurinţă zeci de alte variante.

Dacă mintea v-a fost stimulată de aplicaţiile de mai sus, v-aţi putea trezi în situaţia în care şahul vă pare prea simplu. Este momentul să încercaţi jocul de GO. Are mai puţine reguli, dar este atât de complex încât nu există programe de calculator care să-l joace la fel de bine ca un jucător profesionist. Şi avem şi trei recomandări, câte una pentru fiecare dintre cele mai populare sisteme de operare pentru telefoane mobile: Go Game – Life And Death (iOS), Go Free (Android), ThinkGo (Windows Phone).

Alte jocuri care ar putea să ne antreneze mintea

TrainBrain (Windows Phone). Train Brain ne aduce aminte de jocurile cu numere din cărţile de matematică recreativă. Adunări, scăderi, multiplicări – lucruri simple, dar care îţi pot provoca totuşi abilităţile matematice. Jocul este gratuit.

Candy Crush Saga, bomboane complicate. Candy Crush Saga este unul dintre cele mai populare jocuri ale momentului, în ciuda faptului că eşecul listării la bursa a companiei care îl produce a fost una dintre ştirile săptămânii trecute. O călătorie cu autobuzul la o oră de vârf îţi poate demonstra acest lucru. Uitaţi-vă în jur şi observaţi mulţimea de bomboane roşii, verzi şi portocalii care se prăbuşesc pe ecranele telefoanelor din jur. Jucătorii încearcă să alinieze minim trei bomboane de acelaşi fel, iar dacă reuşesc acest lucru, bomboanele dispar şi scorul afişat creşte.

De ce nişte oameni normali îşi consumă energia astfel în loc să se concentreze pe ceva mai important, cum ar fi găsirea unui scaun liber? Potrivit New Scientist, un cercetător australian a modelat matematic acţiunea jocului Candy CrushSaga şi a ajuns la concluzia că acesta se încadrează în categoria jocurilor cu complexitate foarte ridicată, în ciudat designului copilăresc, acesta fiind şi motivul pentru care jocul ne cucereşte. (Android, iOS, Windows Phone)

Talentul de a-ţi pierde timpul într-un mod plăcut se învaţă greu, cu fiecare temă nefăcută şi cu fiecare termen amânat, până când mintea se afundă într-o serioasă nepăsare. Salvarea ar putea veni de la jocurile menţionate anterior, o posibilă centură de siguranţă pentru mintea leneşilor. 

Cele mai citite

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

CNAIR va prelua de la Primăria Lugoj construirea unui nou rutier pe centura orașului

CNAIR va construi cu fonduri europene un nod rutier pe DN 6 Centura Lugoj la intersecția cu DJ 680 (lângă producătorul de piese auto...

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă