23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDatele personale ale românilor ar putea fi în pericol, din 8...

Datele personale ale românilor ar putea fi în pericol, din 8 aprilie. Microsoft nu mai asigură, din aprilie, întreţinere pentru Windows XP. Sistemul informatic al instituţiilor statului ar putea pica

Din aprilie, Microsoft va abandona sistemul Windows XP. Specialiştii în telecomunicaţii avertizează că instituţiile din România care au calculatoare pe care este instalat sistemul de operare Windows XP, ar putea avea probleme cu sistemul informatic, informează Digi 24.ro.

Mai grav este că Microsoft nu va mai asigura nici întreţinerea şi nici soluţii antivirus în pas cu noile ameninţări. Magnitudinea deciziei Microsoft va fi majoră, susţin oficialii STS, pentru că statul român, deşi avertizat, nu s-a pregătit pentru acest moment.

Data exactă când Microsoft va abandona sistemul Windows XP, este 8 aprilie 2014. Experţii STS atrag atenţia că există inclusiv pericolul ca datele personale a milioane de români, care interacţionează zilnic cu instituţii ale statului, să ajungă pe mâna hackerilor.

Citeşte şi: Windows 8.1: Când vine, ce aduce?

„Riscul este ca în situaţia în care sistemul de operare prezintă o slăbiciune de securitate, aceasta nu mai este reparată de microsoft în condiţiile în care ei nu ai sigură mentenanţa sistemului iar sistemul devine vulnerabil al atacuri din exterior. Adică cineva poate să profite de acea slăbiciune a sistemului de operare şi să intre pe calculatorul pe care seală instalată acel sistem de operare, sau să extragă date de acolo”, a explicat Radu Gramatovici, prodecan la Facultatea de Informatică pentru Digi 24.

Specialiştii STS spun că abandonarea Windows XP de către Microsoft nu este o surpriză pentru lumea IT, iar statul român nu are nici o scuză să nu se fi pregătit.

Peste 75 la sută din instituţiile publice folosesc pe propriile calculatoare acelaşi sistem de operare, adică windows xp. acesta nu poate fi updatat, computerele sunt vechi şi nu ar suporta un format nou. e o problemă, nu se pot face achiziţii, acest lucru este interzis.

De-a lungul vremii statul a plătit milioane de dolari pentru licenţe. Până în 2009, toate tranzacţiile au fost realizate printr-un intermediar – Fujitsu Siemens Austria.

Ulterior, locul firmei a fost luat de alte cinci societăţi comerciale, cu care statul a încheiat contracte în valoare de 100 de milioane de euro.

Ultimul act adiţional încheiat, potrivit datelor publice, este din decembrie 2012.

Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă