5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialFondatorul rețelei sociale Vkontakte a părăsit Rusia

Fondatorul rețelei sociale Vkontakte a părăsit Rusia

Pavel Durov, fondatorul Vkontakte, a plecat din Rusia la scurt timp după ce ar fi fost forțat să părăsească compania pe care a condus-o timp de mai bine de șapte ani, scrie Ars Technica. El susține că s-a simțit amenințat de oficialii ruși, îndepărtarea lui de la șefia companiei fiind o consecință a dorinței autorităților de la Kremlin de a controla Internetul. Vkontakte (vk.com) este cea mai mare rețea socială din Rusia, fiind cunoscută drept Facebook-ul rusesc.

Într-un comentariu publicat recent pe rețeaua Vkontakte, Pavel Durov a declarat că eliminarea sa din companie nu a fost legitimă.

Acuzând o limitare a puterilor sale în urma schimbării acționariatului companiei, Pavel Durov și-a dat demisia din funcția de director general pe 1 aprilie. După două zile și-a schimbat decizia, motivând că plecarea ar fi fost un act de trădare față de comunitatea și valorile pe care le-a apărat. Acționarii Vkontakte nu au luat în considerare răzgândirea sa și, în data de 21 aprile, au hotărât că Pavel Durov nu mai este șeful Vkontakte.

Potrivit TechCrunch, Pavel Durov a părăsit Rusia și nu mai are de gând să se întoarcă în țară, cel puțin în viitorul apropiat. Se pare că evenimentele recente din Rusia, dar și din cadrul companiei Vkontakte, l-au făcut să își schimbe intenția de a rămâne în țară, intenție pe care și-a exprimat-o într-un articol din 11 martie în care a enumerat șapte motive care fac din Rusia o țară atractivă pentru tineri. Acum, la o lună distanță, Pavel Durov are de gând să „pornească o rețea socială mobilă în străinătate, spunând că Rusia nu mai este un loc bun pentru antreprenorii din domeniul Internetului.

Vkontakte și guvernul rus

Vkontakte este, în prezent, controlată de doi dintre cei mai bogați afaceriști ruși: Igor Sechin și Alisher Usmanov. Pavel Durov a lăsat să se înțeleagă că cei doi ar fi apropiați ai lui Vladimir Putin și, ca urmare, rețeaua Vkontakte ar fi acum dirijată de stat (The Moscova Times). Mai mult, Igor Sechin și Alisher Usmanov au funcții importante în cadrul giganților care au în „arendă” o mare parte din resursele de petrol și gaze ale Rusiei.

Igor Sechin, considerat de unii drept om de încredere al lui Vladimir Putin, se află la conducerea companiei petroliere cu capital majoritar de stat Rosneft, principala firmă producătoare de petrol și produse petroliere din Rusia. În același timp, Alisher Usmanov conduce sucursala responsabilă de investiții și dezvoltare a Gazprom, numită Gazprominvestholding.

Potrivit Wall Street Journal, Mail.ru, companie al cărei coproprietar este Alisher Usmanov, are 40% din Vkontakte, iar Megafon, care ar fi controlată tot de Alisher Usmanov, a cumpărat la începutul anului de la Pavel Durov ultimele acțiuni ale acestuia, mai precis 12% din companie. Mail.ru este cel mai mare jucător pe piața rusă de Internet, iar Megafon este al doilea furnizor de telefonie mobilă din Rusia.

Despre Alisher Usmanov, cel mai bogat om din Rusia, se mai poate spune că, în afara Vkontakte, și-a manifestat interesul în afacerile din domeniul IT prin cumpărarea unor acțiuni ale unor companii ca Twitter, Groupon sau Facebook – la acesta din urmă deține 10% din acțiuni. Alisher Usmanov mai are aproape 30% din clubul de fotbal Arsenal si este președintele Federației Internaționale de Scrimă.

Conflictul dintre Pavel Durov și oficialii rusi

Una dintre cauzele conflictului dintre Pavel Durov și guvernanții ruși ar fi refuzul fostului șef al Vkontakte de a oferi statului datele personale ale celor care își exprimă opiniile politice pe rețeaua socială. Se pare că presiunea autorităților ruse în acest sens a crescut în ultima perioadă, asta după ce în decembrie 2013 Pavel Durov a anunțat într-un comentariu pe profilul personal că nu a dat curs solicitărilor de a preda informații despre comunitățiile online care susțin revendicările Euromaidanului. La acel moment, Pavel Durov și-a motivat refuzul spunând că legea rusă nu se aplică și Ucrainei și că nici nu ar fi corect față de utilizatorii ucraineni dacă el ar oferi datele lor oficialilor de la Kremlin.

Dacă pentru mulți Pavel Durov pare acum un disident care a condus o platformă web ce a permis exprimarea liberă, pentru alții el a fost șeful unuia dintre cele mai mari site-uri pirat, Vkontakte fiind cunoscută, inclusiv în România, pentru materialele video și audio piratate pe care le-a găzduit. În „apărarea” lui Pavel Durov putem spune că Vkontakte a rezolvat în ultimii ani o mare parte dintre problemele legate de încălcarea drepturilor de autor.

 

Vkontakte, Pavel Durov, Rusia. Ce urmează?

 

Va reuși Vkontakte să supraviețuiască după înlocuirea echipei de conducere? Foarte probabil, având în vedere că piața rusească nu este foarte bine înțeleasă de marii giganti IT și că, în contextul conflictului Rusiei cu puterile occidentale, guvernul de la Kremlin nu va permite "instalarea" unor rețele sociale care nu ascultă de ordinele sale. Cu toate acestea, Alsiher Usmanov este un om de afaceri priceput și își va proteja investițiile, nelăsând ca influența guvernului asupra rețelelor sociale să devină foarte vizibilă.

A doua întrebare ar fi dacă Pavel Durov, acum în vârstă de 29 de ani, va mai avea același succes în următoarea sa încercare de a construi o rețea socială, de data aceasta în afara Rusiei. Răspunsul ar putea fi tot afirmativ. Pavel Durov pare să fi lăsat în urmă afacerile și trecutul său din Rusia, după ce și-a vândut mare parte dintre proprietăți. Mai mult, Pavel Durov împreună cu fratele său dețin compania cu sediu la Berlin care a dezvoltat aplicația Telegram Messenger, una dintre cele mai de succes platforme de mesagerie din lume. Potrivit fondatorilor, Telegram este un proiect non-profit care permite utilizatorilor să se protejeze de curiozitatea crescândă a serviciilor secrete (vom vorbi mai mult despre Telegram într-un articol dedicat celor mai populare servicii de mesagerie).

Toate aceste „mișcări de trupe” au loc în timp ce în zona de est a Ucrainei cresc tensiunile dintre separatiștii susținuți de Moscova și noile autorități de la Kiev. Uniunea Europeană și Statele Unite au aplicat sancțiuni economice asupra Rusiei, despre care susțin că întreține și folosește în favoarea sa violențele din regiune. În acest adevărat război economic, lupta se duce prin intermediul companiilor de petrol și gaze, dar și prin instrumentele de informare în masă, care ar putea fi transformate în canale de propagandă.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...
Ultima oră
Pe aceeași temă