22.4 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialStudiu: 94% dintre oameni au simptome de tulburare obsesiv-compulsivă

Studiu: 94% dintre oameni au simptome de tulburare obsesiv-compulsivă

Aproape toți avem gânduri nedorite, atitudinea față de ele ne diferențiază. Este concluzia unui studiu despre răspândirea simptomelor tipice comportamentului obsesiv-compulsiv. Înainte de a continua, precizăm că acest articol prezintă părerea unor cercetători și nu ține loc de tratament de specialitate sau de diagnostic (Sursă articol: Medical Daily)

Asistăm zilnic la manifestări ale micilor obsesii, fie că ne aparțin, fie că sunt ale cunoștințelor noastre. Multe dintre ele sunt ușor de recunoscut, fiind oglindite în ritualuri zilnice: verificarea repetată a aragazurilor, spălatul pe mâini mai mult decât este necesar sau încercarea nesfârșită a încuietorilor de la ușă. Dincolo de acest fel de manifestări, multe dintre simptome sunt mai puțin evidente, petrecându-se în mintea noastră, atunci când ne apar tot felul de gânduri supărătoare și nedorite.

Ceea ce au descoperit cercetătorii de la Concordia University, conduși de psihologul Adam Radomsky, este că 94% dintre oameni au astfel de gânduri, ele nefiind un pericol. Ceea ce ii apropie pe unii oameni de diagnosticul de tulburare compulsiv-obsesivă este modul în care aceștia reacționează la gândurile deranjate. Practic, observă cercetătorii, nimeni nu este ferit de gânduri „rele”, ca frica de a sări de la înălțime sau de a nu face rău altor persoane, doar că, în timp ce mulți trec peste aceste temeri, alții nu le pot depăși cu ușurință.

Cercetătorii au testat 777 de studenți din 13 țări, aflate pe șase continente. Subiecții au fost întrebați dacă au avut gânduri supărătoare în ultimele trei luni, indiferent dacă aceste gânduri reprezentau îngrijorări, frica de incendiu sau gânduri agresive. Concluzia sondajului: gândurile negative sunt foarte comune și, de obicei, nu prezintă un pericol pentru sănătatea mintală a oamenilor, mai grave fiind sentimentele de vinovăție, frică sau izolare pe care le putem avea în urma lor.

Savanții spun că oamenii cu tulburări obsesiv-compulsive ar trebui să știe că nu sunt nici pe departe atât de diferiți și că gândurile negre sunt un lucru foarte comun. Astfel, ei vor fi eliberați de o parte din povara pe care o resimt și calitatea vieții lor ar putea fi îmbunătățită.

Adam Radmosky a dat și un exemplu, ispita de a sări de la înălțime. Acesta este un gând extrem de întâlnit, dar o persoană cu tulburări obsesiv-compulsive va avea tendința să exagereze și se va teme, în mod pripit, că suferă de tendințe suicidare. Concluzia psihologului este una optimistă: suntem mult mai asemănători unii cu alții decât credem.

Cele mai citite

Consilier PSD sub control judiciar pentru fraudă cu fonduri europene

În dimineața zilei de vineri, în jurul orei 04:00, procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Buzău, sprijiniți de trupele speciale ale IPJ Buzău, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă