10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCum reduceţi facturile la încălzire şi energie

Cum reduceţi facturile la încălzire şi energie

Vremea rece s-a instalat iar  şi poate nu aţi avut până acum timp, energie şi bani să luaţi măsuri radicale pentru confortul termic din locuinţe, de exemplu să schimbaţi sistemul de încălzire cu unul mai potrivit şi mai performant sau să investiţi într-o instalaţie care foloseşte  energie neconvenţională. Ce este de făcut?

Răcirea zonelor interioare se poate produce atât prin pătrunderea aerului rece de la exterior la interior, cât şi prin scurgerea aerului cald de la interior spre exterior, efectul fiind fenomenul de condens, mucegai şi umidificare necontrolată. Noi vă oferim peste 50 idei şi ponturi, unele destul de simple şi, în orice caz care nu implică mulţi bani, cu care vă veţi putea reduce facturile la încălzire şi energie. Desigur, unele dintre acestea, mai ales cele care ţin de stilul de viaţă asigură (doar) o foarte mică economie. Dar adunate, toate aceste măsuri pot conduce la economii substanţiale.

 Cea mai eficientă metodă pentru a realiza economii la facturile de încălzire este izolarea. Astfel, izolaţi pereţii exteriori, mai ales dacă aveţi camere pe colţ. Pentru realizarea termosistemului, polistirenul este cea mai comodă şi simplă soluţie, însă pentru a avea efectul scontat şi să respecte standardul, la exterior grosimea stratului trebuie să fie de min. 10 cm şi preferabil să aibă densitate mai mare. Dacă vreţi să realizaţi un confort sporit la interior, puteţi recurge la izolarea la exterior la soluţia plăcilor de vată bazaltică care, la aceeaşi grosime realizează un transfer termic asemănător, instalarea fiind de asemenea asemănătoare.

Avantajul major constă în faptul că se realizează ventilarea faţadei iar pereţii pot să “respire”, preţul fiind însă sensibil mai mare. La interior stratul izolator este indicat să aibă 5 cm grosime. În cazul în care locuiţi la ultimul etaj, este necesar să izolaţi şi tavanul. Pentru case izolarea acoperişului, tavanului şi podelei este deosebit de importantă, în special prin tavan realizându-se cea mai mare scurgere de căldură, întrucât se ştie că aerul cald se ridică. Accesul spre podul casei, dacă acesta nu este izolat, trebuie să aibă o izolaţie cel putin egală cu a tavanului încăperii. Pentru pod şi în special mansarde sunt la dispoziţie mai multe soluţii de termoizolare, de la polistiren şi vată minerală (de sticlă sau bazaltică), până la soluţiile ecologice, care au la bază: celuloza, cânepa sau lâna. Alegerea sau schimbarea sistemului de tâmplărie al ferestrelor cu unul de calitate din PVC, aluminiu sau lemn stratificat este de asemenea o metodă extrem de eficientă pentru reducerea facturilor cu încălzirea. Pentru cazul apartamentelor de bloc, raportul calitate/preţ este asigurat de tâmplăria din PVC.

Uşile exterioare se recomandă să aibă un strat de umplutură pentru izolare cu o grosime minimă de 8 cm iar dacă tâmplăria este din lemn, este bine să o izolaţi cu burete adeziv, care asigură o etanşare superioară. La fel puteţi proceda şi cu uşa de exterior, pentru a nu permite pătrunderea aerului rece în interior. De asemenea, nu uitaţi să înlocuiţi toate geamurile sparte sau fisurate să etanşaţi ramele de la uşi şi ferestre, să verificaţi şi apoi, în caz de necesitate, să chituiţi geamurile, dacă aveţi tâmplăria din lemn. Tot în scop de etanşare a geamului la tâmplăria din lemn, o soluţie mai elegantă şi mult mai rezistentă în timp constă în montarea unei mici baghete (plinte) din lemn în unghiul pe care îl face linia geamului cu rama ferestrei. Chitul se usucă după câţiva ani şi cade, provocându-se pierderi de căldură, geamurile nefiind etanşate. O a doua fereastră este obligatorie (fereastră dublă), stratul de aer dintre ferestre reprezentând o bună izolaţie. Burlanele între ferestre vor avea rolul de a absorbi „frigul”. Se pot confecţiona din orice material textil mai tare şi apoi umple cu lână sau resturi de fire sau materiale textile.

Schimbaţi-vă stilul de viaţă

Iată şi câteva metode care ţin mai mult de stilul dumneavoastră de viaţă: ţineţi uşile camerelor închise, ca să nu încălziţi inutil spaţiile de trecere (holurile), evitaţi să uscaţi hainele pe calorifer, deoarece veţi consuma mai multă energie pentru încălzirea camerei şi, de asemenea, să puneţi lucruri (îmbrăcăminte) sau poliţe cu rol de depozitare deasupra caloriferului. Acestea vor împiedica o circulaţie bună a aerului cald care trebuie să aibă acces uşor către zona care se doreşte a se încălzi. În plus, după cum am văzut, lucrurile, în special cele textile au calitatea de a acumula, ele însele, căldura. Tot în acelaşi sens, evitaţi să uscaţi hainele pe calorifer, deoarece veţi consuma mai multă energie pentru încălzirea camerei.

Dacă aveţi jaluzele exterioare sau obloane, lasaţi-le în jos atunci când temperaturile sunt foarte scăzute. De asemenea, lăsaţi jos rulourile, roman shade-urile şi chiar perdelele din faţa ferestrelor. Dacă în timpul zilei obloanele nu lasă să treacă lumina naturală, folosiţi acest procedeu măcar noaptea. Deşi par nişte ­paleative care aduc o (prea) mică ­economie, ­lucrurile în realitate nu stau chiar aşa. În cazul rulourilor de la ferestrele de mansardă se realizează, de exemplu, o economie de până la 34%!. Este indicat ca perdelele să nu “curgă” până jos, peste calorifer, obturând astfel circulaţia şi ­răspândirea aerului cald în încăpere. ­Puteţi alege perdele care sunt ajung până la pervazul ferestrei. Cu draperiile din faţa ­ferestrelor se poate proceda la fel. În cazul în care, totuşi, perdelele şi draperiile cad pe deasupra caloriferului, încercaţi să le prindeţi în partea de jos de sub pervaz, astfel încât să nu vină peste calorifer.

Iată şi alte măsuri pe care le puteţi lua: înlocuiţi garniturile şi armăturile defecte de pe instalaţia de apă caldă menajeră, precum şi robinetele de trecere defecte din reţeaua de distribuţie a instalaţiilor de încălzire şi cele cu dublu reglaj. Dotaţi corpurile statice de la ultimul nivel cu ventile de aerisire, spălaţi corpurile statice (prin demontare de pe poziţie) cu jet de apă sub presiune sau chimic, pentru eliminarea mâlului şi a depunerilor de nisip, înlocuiţi radiatoarele fisurate şi ţevile de distribuţie colmatate, detartraţi conductele de distribuţie prin spălare chimică, etanşaţi gurile de acces la instalaţiile sanitare, închideţi caloriferele pe toată durata aerisirii încăperilor, şi puneţi-le pe minim atunci când lipsiţi de acasă mai mult timp. Dacă aveţii centrală de apartament, ar fi bine să vă luaţi un cronotermostat. Acesta vă permite să setaţi plaje diferite de temperatură, în funcţie de programul zilnic al familiei. Astfel, nu veţi consuma mai multă energie decât este necesar. Dacă aveţi casă, procedaţi la automatizarea instalaţiei de încălzire şi utilizarea unui injector automat. Principiul este următorul: în cazul unei instalaţii care se porneşte manual, o mare cantitate de combustibil se consumă la început (ca la maşini) pentru aducerea clădirii la un nivel de încălzire normal. În cazul folosirii unui injector automat, când temperatura scade sub nivelul solicitat de consumator (la interior), senzorul comandă automat pornirea injectorului, realizându-se astfel importante economii în situaţia în care confortul este ridicat (consumatorul are în casă exact nivelul de temperatură pe care şi-l doreşte).

Folosiţi aparatele de aer condiţionat doar atunci când aveţi neapărat nevoie, pentru a evita creşteri uriaşe la facturi. Dacă le curăţaţi şi le schimbaţi filtrele o dată la 30 de zile, vor fi mult mai eficiente. Dacă aveţi încălzire prin pardoseală, evitaţi să folosiţi ca acoperire a pardoselii linoleum,  mochetă sau covoare cu inserţii de cauciuc, acestea barând ridicarea aerului cald în interiorul încăperii.

Puneţi o folie refractantă sau o oglindă în spatele caloriferului. Aceasta va reflecta şi va “împinge” căldura spre interiorul camerei, uşurând circulaţia aerului cald în încăpere. Acum există soluţia Reflectix, cu izolaţie reflectorizantă multistrat superioară, din aluminiu care reflectă ­95-97% din energia radiantă, putând aduce economii la căldură de 30%, soluţia fiind şi foarte ieftină.

Reflectix se poate aplica nu numai în spatele caloriferelor, ci şi în mansarde şi poduri (pereţi şi tavan), la încălzirea prin pardoseală, la tavanul fals şi orice spaţiu din casă care se doreşte a fi izolat, precum şi pentru izolarea conductelor şi ţevilor.

Cu ajutorul robinetelor termostatice se poate regla temperatura caloriferului şi astfel reduce consumul inutil de căldură, atunci când este cazul (vremea se încălzeşte). Încălzirea apartamentului folosind ca sursă aragazul este absolut interzisă, economiile pe care credeţi că le faceţi fiind doar iluzorii, iar eficienţa unei astfel de încălziri este cea mai mică posibilă.Gândiţi-vă ce s-ar întâmpla dacă toţi locatarii din bloc ar adopta această practică: facturile vor fi mari la toţi iar încălzirea aproape inexistentă.

La încălzirea locuinţei ţineţi seama de următoarele considerente:

Temperatura din baie trebuie să fie cu  circa 2ºC mai ridicată decât în alte părţi ale casei, în timp ce temperatura optimă din dormitor trebuie să fie în jur de ­18-20ºC. Reduceţi temperatura în încăperile utilizate mai rar, (ex. garaj, pod, cămară) precum şi în anumite momente ale zilei când cei din casă sunt plecaţi, (ex. la şcoală);

Nu lăsaţi clădirea să se răcească prea mult deoarece pentru a atinge din nou temperatura dorită va fi nevoie de mai multă energie decât atunci când menţineţi clădirea la temperatură constantă. Aerisiţi încăperile puţin, dar bine.

Contorizarea apartamentului vă va ajuta să controlaţi mai bine excesul de consum. Pentru iluminarea căilor de acces sau a holurilor din casă, folosiţi corpuri de iluminat cu senzori de mişcare. Înlocuiţi becurile incandescente cu becuri economice. O altă soluţie foarte bună o reprezintă becurile cu LED-uri, care consumă cu până la 80% mai puţină energie decât cele incandescente convenţionale. În plus, au o durată de viaţă de cel puţin 10 ani (faţă de 1-2 ani în cazul becurilor incandescente convenţionale.

Pentru iluminatul exterior apelaţi la lămpi solare inteligente. Folosiţi întrerupătoarele cu potenţiometre, care vă vor ajuta să folosiţi atâta lumină cât aveţi nevoie. Eliminaţi consumul inutil de energie prin lăsarea în priză a aparatelor electrice atât în timpul zilei, cât şi noaptea (calculator, televizor, încărcătorul telefonului mobil). Acest tip de consum poate reprezenta peste 50% din totalul energiei consumate. Scoateţi deci din priză toate aparatele electrice şi electrocasnice din locuinţă.

Folosiţi aparate electrocasnice cu clasă energetică A (A+ şi A++), acestea având un consum mai redus de energie. Chiar dacă preţul acestora este ceva mai ridicat, totuşi veţi recupera aceşti bani în timp.

Plasaţi frigiderul la distanţă de sursele de căldură (aragaz, cuptor), pentru a evita încălzirea lui. Lasaţi alimentele să se răcească înainte de a le introduce în frigider. Ţineţi uşa frigiderului cât mai puţin deschisă, altfel aerul cald va pătrunde iar aparatul va merge mai mult.

Este indicat să menţineţi frigiderul şi congelatorul pline. Mâncarea acţionează ca un izolator şi reduce timpul de răcire.

Folosiţi maşina de spălat rufe şi maşina de spălat vase doar atunci când sunt pline. Spălaţi rufele mai puţin murdare la temperaturi mai scăzute. Cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât consumul de energie este mai mare.

Notaţi că la spălatul manual al vaselor veţi consuma cu 37% mai multă apă decât dacă veţi utiliza o maşină de spălat vasele.

Această casă realizată de arh. Anca şi Adrian Iovescu, având parter, etaj şi mansardă, foloseşte numeroase soluţii moderne de încălzire şi izolare, astfel încât proprietarii se bucură de un ­confort sporit. Mai multe informaţii găsiţi în revista DOMUS pe luna decembrie.

Cele mai citite

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...
Ultima oră
Pe aceeași temă