16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDaţi o nouă viaţă lemnului din casă

Daţi o nouă viaţă lemnului din casă

De multe ori, soluţia recondiţionării elementelor din lemn existe în locuinţă se aplică în cazul în care valoarea lor este greu de compensat cu alte produse similare existente în comerţ. O problemă aparte ridicată de tâmplăria veche, cu valoare estetică deosebită, este cea a multiplelor profiluri semirotunde. Curăţarea acestora de vechile straturi de vopsea, fără ca lemnul să fie afectat, este o operaţie migăloasă, care cere multă răbdare, dacă ea este făcută tradiţional. Dacă însă veţi folosi unelte inteligent proiectate în acest scop, nu numai că munca va fi substanţial uşurată, dar şi calitatea lucrării va creşte semnificativ.

Din gamă diversă de unelte pentru lucru acasă, două sunt absolut necesarepentru ca lucrările de recondiţionare a tâmplăriei să aibă succesul garantat. Este vorba de suflanta cu aer cald şi de maşină de şlefuit multifuncţională. În multe cazuri, vechile straturi de vopsea au o rigiditate atât de mare, încât este imposibil ca ele să fie eliminate prin metodele tradiţionale. Suflanta cu aer cald rezolvă simplu şi fără efort situaţia, prin înmuierea stratului de vopsea, fără să afecteze lemnul. Operaţiile de curăţare şi de pregătire a suprafeţelor pentru vopsire sunt definitivate cu ajutorul uneltei de şlefuit multifuncţionale care, datorită flexibilităţii în operare, poate să “scoată faţă” şi celor mai complicate profiluri ale tâmplăriei. În cazul de faţă a fost folosită o unealtă Bosch, şi anume, modelul AMF 190 E care, datorită dimensiunilor mici şi a tălpii în formă triunghiulară, a permis şlefuirea şi în părţi mai înguste, precum şi colţuri.

Pentru exemplificarea acestor operaţiuni am ales recondiţionarea scărilor din lemn dintr-o casă interbelică. De-a lungul timpului, singura măsură de intreţinere a scărilor a fost vopsirea. Multiplele straturi de vopsea s-au acumulat în timp, soluţia de a da scărilor o faţă nouă a rămas numai eliminarea lor şi aplicarea unui nou strat protector. La sugestia proprietarului, meşterul a eliminat parţial straturile de vopsea pentru a obţine un aspect antichizatal treptelor din lemn.

Etape de lucru:

1. Eliminarea stratului de vopsea. Vechile straturi de vopsea se înmoaie cu ajutorul suflantei cu aer cald. Vopseaua înmuiată este îndepărtată cu un şpaclu sau cu o uneală similară.

2. Şlefuirea cu şmirghel. Suprafaţa curăţată de vopsea este şlefuită mai întâi cu hârtie abrazivă. Se foloseşte o granulaţie mare, de 40, pentru uniformizarea primară a suprafeţei.

3. Şlefuirea mecanică. Pentru definitivarea operaţiunii se foloseşte maşina de şlefuit. Pe vârful ei Delta se montează un accesoriu prevăzut cu hârtie de şlefuit cu granulaţie mică, de 120.

4. Finisarea. Pe suprafaţa astfel pregătită se aplică stratul de finisaj. În cazul de faţă, s-a folosit un lac de lemn, rezistent la trafic. Lacul a fost aplicat în două straturi.

Cele mai citite

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă