11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO Specialist: Cum alegi camera, mobilierul şi accesoriile pentru adolescenţi

FOTO Specialist: Cum alegi camera, mobilierul şi accesoriile pentru adolescenţi

Când ai un copil adolescent, totul trece de la minune la tragedie în doar 5 minute. Astăzi ne place Miley Cyrus, mâine Justin Bieber, iar poimâine prin cine ştie ce influenţa magică, Paraziţii.

Transformările sufleteşti şi emoţionale sunt complicate, viaţa şcolară se schimbă din clasa a V-a şi sunt presiuni şi aşteptări din ce în ce mai mari de la an la an. Pe lângă teme, urmează teze şi examene şi capacitatea. Cum să faci faţă când eşti adolescent? D’apăi când eşti părinte de adolescent?!

Problema cu modificările de preferinţe şi stare poate fi rezolvată uşor dacă în amenajare anumite accesorii vor fi flexibile, uşor de modificat. De exemplu, o zonă de postere/tablouri este un element util într-o asemenea cameră, lucru uşor de modificat pe gusturile copilului.

Biroul trebuie să aibă spaţiu suficient pentru rechizite, cărţi dar şi pentru calculator sau laptop, imprimantă. Oricât încearcă părinţii să contorizeze timpul petrecut pe calculator de către micuţi şi să îl limiteze din cauza jocurilor şi programelor de chat şi socializare online, totuşi tot acesta este şi un important obiect de studiu, de căutare, de redactare şi prin urmare este necesar.

Adesea am văzut copii care, din cauză că nu au birou sau pentru că nu le place zona de birou din camera lor, scriu pe canapea sau pe podea, în poziţii care pe termen lung le pot afecta sănătatea.

Este foarte important ca această zonă de lucru să fie practică, cu lumina bună, cu un scaun de foarte bună calitate, bine proiectată ca iluminat, depozitare şi funcţionalitate astfel încât cel mic să o folosească corect şi să nu aibă mai târziu probleme de coloana vertebrală sau de vedere.

Recomand ca pentru un apartament de 3 camere, o familie soţ, soţie, copil, cum este în majoritatea cazurilor, să aleagă pentru şcolar camera mai mare, urmând ca dormitorul matrimonial să fie amenajat în camera mai mică.

Aceasta deoarece spre deosebire de părinţi, care folosesc dormitorul în principal numai pentru funcţia sa de bază, camera copilului va fi atât pentru odihnă cât şi pentru studiu, joc şi socializare, având nevoie aici şi de birou şi de jucării precum şi de alte accesorii.

Pentru proprietarii de case, unde spaţiul este mai generos, uneori se alege mansarda sau demisolul, spaţii care vor oferi un maxim de independenţă adolescentului, transformându-se într-o “garsonieră proprie” în care să îşi găsească loc şi un mic loc de socializare pentru prietenii veniţi în vizită, sau chiar o chicinetă

Ca materiale pentru amenajarea camerei şcolarului recomand parchetul laminat în favoarea celui stratificat, linoleum, stick-uri pentru pereţi, eventual pe tematicile îndrăgite de copil, vopsele pe care se poate scrie sau desena, pat canapea extensibilă sau pat rabatabil pentru băieţi şi pat ceva mai mare (eventual dublu) pentru fete (le plac „petrecerile” în pijama), iar pentru depozitare mobilier cu sertare.

Pentru fete se pot aborda decoruri romantice, chiar retro sau vintage, de exemplu pat cu mic baldachin.

Alegerea paletei de culori se face în funcţie de subiect, fiecare având o personalitate distinctă, precum şi de context.

Pentru adolescenţii mai îndrăzneţi şi avantgardişti combinaţiile de culori fresh sunt foarte indicate, pentru cei activi, dinamici se pot folosi culorile mai puternice, în timp ce combinaţiile în nuanţe discrete, romantice, plecând de la pasteluri şi rozuri pot fi o soluţie pentru adolescentele mai visătoare.

Copii deja sunt emancipaţi şi independenţi încă de când intră în adolescenţă. Trebuie să fie lăsaţi să se descurce, să se simtă bine singuri, iar noua cameră amenajată conform noului lor statut le va permite să evolueze în ritmul lor.

Nu trebuie să vă fie teamă: oferindu-le o cameră proprie şi respectându-le intimitatea proprie acestei vârste dificile le veţi permite să se desprindă puţin de cuib, avându-i în continuare aproape.

          

 

 

Cele mai citite

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă