4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialHoria Mihail, solist şi dirijor în premieră, în cadrul turneului Pianul Călător

Horia Mihail, solist şi dirijor în premieră, în cadrul turneului Pianul Călător

Un turneu al premierelor s-ar putea numi Turneul Pianul Călător, ajuns în 2014 la cea a IV-a ediţie. La invitaţia Radio România, Horia Mihail a poposit deja în şase oraşe, plecând pe 21 martie de la Tulcea şi urmând ca, până pe 14 mai 2014 să fi străbătut în total 13 oraşe din România, dar să ajungă şi la New York şi Chişinău. Turneul este organizat de centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo şi Radio România Cultural.

Anul acesta, pentru prima dată, pianul care a fost lăsat în folosinţa comunităţii locale din Mediaş, în 2011, a pornit spre o altă destinaţie. El a ajuns la Roman, oraşul natal al lui Sergiu Celibidache, unde a fost primit cu o sală arhiplină şi un entuziasm debordant, bună dovadă că ideea acestui turneu este una generoasă dar în acelaşi timp necesară, spectatorii din oraşele ce nu au piane de concert fiind avizi de a asculta un astfel de instrument şi pe îndrăgitul pianist. De altfel, pianul se va afla în anii ce urmează în custodia Şcolii de arte Sergiu Celibidache din Roman unde mulţi tineri pianişti vor avea ocazia să cânte la pianul călător în următorii doi ani.

„Impresionant. Într-un oraş modest de provincie fără filarmonică, fără teatru profesionist, fără cinema, o asemenea manifestare culturală lasă urme. O sală plină ochi, chiar dacă publicul a fost eterogen, cu sau fără studii muzicale. Spectacolul a fost de excepţie. În două ore mi-am retrăit întraga viaţă. A fost magnific”, spune un spectator de la Roman.

Tot pentru prima dată, Mozart, compozitorul ce şi-a petrecut cei mai mulţi ani din viaţă în turneu, este muza călătoriei muzicale, repertoriul ales fiind integral al acestui compozitor. În recitaluri, Horia Mihail interpretează două rondouri, două fantezii şi două sonate din creaţia mozartiană, iar în concertele cu orchestra se va afla pentru prima oară în postura de dirijor şi solist în trei celebre opusuri concertante mozartiene pentru pian şi orchestră.

Astfel, din nou în premieră, la Piteşti, pe 3 aprilie, la Casa de Cultură, Horia Mihail va fi solist şi dirijor interpretând împreună cu orchestra: Concertul nr. 12 în la major pentru pian şi orchestră, Concertul nr. 20 în re minor pentru pian şi orchestră şi Concertul nr. 23 în la major pentru pian şi orchestră.

„Nu am mai facut aşa ceva. Abia aştept să văd cum va fi. Este o premieră şi pentru mine. Va fi desigur o experienţă importantă şi sper să reuşesc să aduc această muzică mai aproape de sufletul publicului care va fi in sală. Am emoţii…”, a declarat Horia Mihail.

Această experienţă va fi repetată şi la Braşov, Oradea şi Bucureşti

Traseul turneului poate fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

Eveniment recomandat de Radio România

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural şi Accendo

Coproducatori: TVR 2 si Radio România Regional

Sponsori: JTI, Sense, Senia Music

Partener principal: ARCUB

Parteneri: Chez Marie, Societatea de Muzică Veche, Orchestrele si Corurile Radio, Continental Hotels

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primaria din Tulcea, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Direcţia Municipală de Cultură Mediaş, Teatrul de Artă din Deva, Muzeul Mixt Tecuci , Casa de Cultură Tecuci , Primaria Municipiului Tecuci, Casa de cultură din Roman, Primaria Municipiului Roman, Scoala de muzică Sergiu Celibidache din Roman, Filarmonica de stat din Piteşti, Filarmonica de stat din Sibiu , Filarmonica de stat din Braşov, Filarmonica de stat din Tg. Mureş, Filarmonica de stat din Oradea, Asociaţia culturală Pro Bartok din Sânnicolau Mare, Primăria din Sânnicolau Mare, Sala cu orgă din Chişinău, ICR New York.

Itinerar Pianul Călător 2014

Tulcea, 21 MARTIE, Teatrul Jean Bart, Recital Pianul călător

Bârlad, 22 MARTIE, Pavilionul Marcel Guguianu, Recital Pianul călător

Mediaş, 25 MARTIE, Sala Traube, Recital Pianul călător

Deva, 26 MARTIE, Teatrul de Artă, Recital Pianul călător

Tecuci, 28 MARTIE, Casa de Cultură, Recital Pianul călător

Roman, 29 MARTIE, Casa de Cultură, Recital Pianul călător

Piteşti, 3 APRILIE, Casa de Cultură, Concert cu orchestra

Sibiu ,4 APRILIE, Sala Thalia, Recital

Braşov, 5 APRILIE, Sala Patria, Recital

Braşov, 10 APRILIE, Sala Patria, Concert cu orchestra

Târgu Mureş, 14 APRILIE, Palatul Culturii, Recital

Oradea, 17 APRILIE, Sala Filarmonicii, Concert cu orchestra

Bucureşti, 23 APRILIE, Sala Radio, Recital

Bucureşti ,25 APRILIE, Sala Radio, Concert cu orchestra

Sânnicolau Mare, 26 APRILIE, Castelul Nako, Recital Pianul călător

New York , 4 mai, Klavierhaus, Recital

Bucureşti , 10 MAI, Parcul Herăstrău, Recital Pianul călător

Bucureşti, 11 MAI, Parcul Cişmigiu, Recital Pianul călător

Chişinău ,14 MAI, Sala cu orgă, Recital

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă