12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialAtenție! Dacă te cerți cu soția, dă-i să mănânce ceva dulce

Atenție! Dacă te cerți cu soția, dă-i să mănânce ceva dulce

Un studiu american arată că agresivitatea poate fi cauzată de concentrațiile mici de zahăr în sânge.

Concentraţiile scăzute de zahăr din sânge îi fac pe partenerii de cuplu să devină mai furioşi şi cresc riscul de agresivitate, potrivit unui studiu american publicat luni în Procee­dings of the National Academy of Sciences (PNAS). Potrivit acestui studiu, simpla senzaţie de foame, care rezultă dintr-un nivel scăzut de glucoză, poate fi un factor de ­tensiune în cupluri, poate duce la certuri şi uneori chiar la violenţă. Studiul a fost coordonat de Brad Bushman, psiholog la Universitatea de Stat din Ohio.

Studiul, efectuat pe 107 cupluri căsătorite, timp de 21 de zile, a arătat că simpla măsurare a glicemiei, la sfârşitul zilei, a permis prezicerea gradului de furie resimţit de participanţi faţă de partenerii lor de cuplu.

Pentru a cuantifica acea furie, cercetătorii americani au oferit fiecărui participant o păpuşă voodoo, care îl reprezenta pe partenerul de cuplu al acestuia, dar şi 51 de ace cu gămălie.

La sfârşitul zilei, fiecare dintre soţi a înfipt un anumit număr de ace în păpuşa primită, în funcţie de cât erau de supăraţi pe soţii lor. Voluntarii erau întotdeauna singuri atunci când înfigeau ace în păpuşile voodoo şi notau pe o foaie numărul de ace utilizate. În acelaşi timp, fiecare soţ trebuia să îşi măsoare glicemia înainte de micul-dejun şi înainte de a merge la culcare.

Potrivit rezultatelor, cu cât glicemia era mai scăzută, cu atât numărul acelor înfipte în păpuşile voodoo era mai mare. Legătura dintre glicemie şi gradul de furie persista chiar şi atunci când se lua în calcul faptul că soţii se declarau satisfăcuţi de acea căsătorie.

La finalul celor 21 de zile, cuplurile au fost invitate să facă un al doilea test. Participanții trebuiau să apese pe un buton cât mai repede posibil atunci când o ţintă roşie apărea pe monitorul unui computer. Câştigătorul din ­fiecare cuplu avea atunci dreptul de a-şi supune partenerul unui zgomot foarte puternic şi doar el avea voie să decidă intensitatea şi durata ­sunetului.

Rezultatele au arătat că voluntarii cu cele mai mici concentraţii de zahăr în sânge provocau sunetele cele mai puternice şi le acţionau pe duratele cele mai mari. O altă analiză a relevat că voluntarii care au înfipt cele mai multe ace în păpuşile voodoo erau, totodată, aceia care şi-au supus soţii celor mai mulţi decibeli şi pentru cele mai lungi perioade de timp.

Acest fenomen se explică prin faptul că glucoza este principalul “carburant” al creierului şi că gradul de control de sine necesar pentru a stăpâni accesele de furie şi impulsurile agresive necesită multă ­energie, au subliniat autorii. “Creierul cântăreşte doar 2% din greutatea noastră, dar el consumă 20% din caloriile noastre”, a subliniat profesorul Bushman, care recomandă tuturor soţilor, înaintea unei discuţii dificile cu partenerul de viaţă, “să se asigure că nu îi este foame”.

Cele mai citite

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle...

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă