13.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialControlul vamal, in prezenta destinatarului

Controlul vamal, in prezenta destinatarului

Ca urmare a intrebarilor sosite de la cititorii "Romaniei libere" referitoare la nelamuriri legate de legislatia vamala in vigoare, Autoritatea Nationala a Vamilor, prin dl Marcel Mutescu, director al Directiei Tehnici de Vamuire si Tarif Vamal, raspunde cu precizarile de rigoare. Speram ca acestea sa le fie utile cetatenilor si, in acelasi timp, sa usureze activitatea inspectorilor vamali.

Pentru scoaterea sau introducerea bunurilor apartinand persoanelor fizice din/in statele membre Uniunii Europene, respectiv Romania, in/din state terte se aplica atat reglementarile comunitare, cat si cele nationale.

Mihaela Dobrescu, Braila:
1. In procesul de recrutare pentru diverse functii in cadrul Autoritatii Nationale Vamale, unde se publica anunturile de recrutare? Recrutarea se face doar cu oameni din sistem sau si din afara?

» In conformitate cu legislatia in vigoare, functiile publice vacante scoase la concurs de Autoritatea Nationala a Vamilor se publica in Monitorul Oficial, Partea a III-a, in presa centrala si pe site-ul propriu al institutiei, www.customs.ro, astfel incat persoanele interesate sa poata obtine informatiile necesare (conditii de varsta, studii, vechime, conditii specifice, compartimentul in care este postul vacant, etc.) in vederea participarii la concurs.
La concursul de recrutare pot participa atat persoane din afara institutiei, cat si din cadrul institutiei.

Alexandru Bichir, Bucuresti:
2. Pentru produse aduse din afara Uniunii Europene cat se plateste la vama? Care este procentul?

»Taxele vamale aplicabile la punerea in libera circulatie a marfurilor din state terte Uniunii Europene in Romania sunt cele cuprinse in Tariful vamal comun de import al Uniunii Europene, adoptat prin Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2658/87 privind Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful vamal comun.
Pentru cunoasterea taxelor vamale aplicabile incepand cu data de 01.01.2007 la punerea in libera circulatie a marfurilor in teritoriul vamal comunitar, va sugeram sa  consultati Regulamentul Consiliului CEE nr. 1549/2006, care se afla in baza de date a Comisiei Europene, accesibila pe pagina de internet a acesteia la adresa www.ec.europa.eu, cat si pe site-ul Autoritatii Nationale a Vamilor, www.customs.ro, sectiunea "Reglementari comunitare aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2007", subsectiunea "Informatii privind Tariful Vamal Comun ce contine taxe vamale, taxe antidumping, restrictii, etc. aplicabile de la data de 01.01.2007".  

Elena Vultur, Bucuresti:
3. Cand se primeste un pachet din strainatate, de la rude, pana unde merge inspectarea lui?

»Potrivit art. 40 si 42 din Regulamentul (CEE) nr. 2913/92 al Consiliului de instituire a Codului Vamal Comunitar, marfurile care sosesc la biroul vamal sau in alt loc desemnat sau aprobat de autoritatile vamale sunt prezentate autoritatilor de catre persoana care a adus marfurile pe teritoriul vamal al Comunitatii sau, dupa caz, de persoana care isi asuma raspunderea pentru transportul marfurilor ulterior acestei intrari.
Potrivit Conventiei Postale Universale, gestiunea coletelor postale este in sarcina operatorului postal. In consecinta, controlul vamal se efectueaza la solicitarea organelor postale si in prezenta destinatarului.

Mircea Alexandrescu, Iasi:
4. Cand iesi in tarile Uniunii Europene, ce obiecte trebuie declarate la iesirea din tara? si ce suma de bani? Exista interdictii pe grupe de produse?

» O data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, teritoriul vamal al Romaniei a devenit parte integranta din teritoriul vamal al Uniunii Europene, iar pentru bunurile apartinand persoanelor care calatoresc in Uniunea Europeana nu se mai efectueaza control vamal si nu se mai intocmesc formalitati vamale.
Potrivit Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 4 din 1 aprilie 2005 privind efectuarea operatiunilor valutare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei – Partea I, nr. 297/08.04.2005, Norma nr. 6 din 01.04.2005 privind importul si exportul fizic de instrumente de plata sub forma de numerar, persoanele fizice pot introduce sau scoate in/din Romania instrumente de plata in valuta si in moneda nationala (leu) sub forma de numerar, fiind obligate sa declare autoritatilor vamale romane instrumentele de plata sub forma de numerar aflate asupra lor, care sunt egale sau depasesc echivalentul a 10.000 euro/persoana/calatorie.
Prin instrumente de plata sub forma de numerar se intelege:
a) valuta efectiva/moneda nationala (leu), respectiv numerarul sub forma bancnotelor si monedelor in circulatie;
b) instrumentele negociabile la purtator incluzand:
(I) instrumentele monetare la purtator, cum sunt cecurile de calatorie;
(II) instrumentele negociabile (cecuri, bilete la ordin si ordine de plata/mandate) care sunt fie la purtator, andosate fara restrictii, intocmite catre un beneficiar nenominalizat, fie in acea forma in care titlul este transferat la livrare;
(III) instrumente (incluzand cecuri, bilete la ordin si ordine de plata/mandate) semnate, dar fara specificarea numelui beneficiarului.
Nedeclararea la autoritatile vamale romane a instrumentelor de plata sub forma de numerar, in valuta si/sau in moneda nationala (leu), pe care persoanele fizice le au asupra lor la intrarea/iesirea in/din Romania si care depasesc limitele stabilite prin norme constituie contraventie si se sanctioneaza conform prevederilor legale in vigoare.
Obligatia persoanelor fizice de a declara instrumentele de plata sub forma de numerar pe care acestea le introduc sau le scot in/din Romania nu se considera a fi indeplinita daca informatiile sunt incomplete sau incorecte.

Gheorghe Pitulescu, Bucuresti:
5. Daca doresc sa trimit un pachet in America, la niste rude, ce nu am voie sa pun in pachet? Alimente, cosmeticale am voie?

» Bunurile la care se face referire nu sunt supuse restrictiilor la scoaterea lor din tara si nu se supun platii drepturilor vamale de export. Totusi, pentru produsele alimentare exista diverse restrictii impuse de catre statele de destinatie. In ceea ce priveste restrictiile impuse de catre SUA, va sugeram sa va adresati Ambasadei SUA.  

Horia Rusu, Bacau:
6. Vreau sa plec in concediu cu autovehiculul personal pe care l-am cumparat in leasing (sau prin credit la banca). Am nevoie, la iesirea din tara, de vreun act din partea bancii sau a societatii de leasing cu care am incheiat contractul?

» Din punctul de vedere al autoritatii vamale, la iesirea de pe teritoriul vamal al Uniunii Europene dvs. trebuie sa faceti dovada dreptului de a dispune de autovehiculul in cauza.
Pentru informatii suplimentare, va sugeram sa va adresati Ministerului Internelor si Reformei Administrative – Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, institutie care are in atributie efectuarea controlului documentelor de inmatriculare a autovehiculelor si a documentelor de identitate ale persoanelor care intra sau ies in/din Romania.
Precizam, totodata, ca incepand cu data de 01.01.2007, data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, nu se mai efectueaza control vamal la frontiera Romaniei cu Bulgaria si Ungaria, birourile vamale fiind desfiintate.   

Eduard Tomescu, Ploiesti:
7. Inainte de 1 ianuarie 2007 nu se puteau trimite in Occident electronice si electrocasnice. Acum se pot trimite? Aceste produse, daca sunt aduse in tara din tarile Uniunii Europene, mai sunt supuse taxelor vamale?
» Referitor la scoaterea bunurilor din tara, va facem cunoscut ca pana la data de 01.01.2007 nu a existat nici o interdictie cu privire la scoaterea produselor electronice  din tara. O data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, teritoriul vamal al Romaniei a devenit parte integranta din teritoriul vamal al Uniunii Europene, iar pentru bunurile ce fac obiectul schimburilor comerciale dintre statele membre nu se mai efectueaza control vamal, nu se mai intocmesc formalitati vamale si nu se datoreaza taxe vamale.

Ovidiu Matei, Bucuresti:
8. Pentru Australia si Noua Zeelanda care sunt reglementarile vamale in vigoare?

» Pentru marfurile care fac obiectul schimburilor comerciale intre Uniunea Europeana si statele terte, inclusiv Australia si Noua Zeelanda, sunt aplicabile reglementarile vamale comunitare, respectiv Regulamentul (CEE) nr. 2913/92 al Consiliului de instituire a Codului Vamal Comunitar si Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2454/1993 privind dispozitii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2913/92 privind instituirea Codului Vamal Comunitar (Jurnalul Oficial – seria L, nr. 253/11.10.1993).

Cele mai citite

Vântul puternic a suspendat manevrele în porturile de la Marea Neagră

Vântul puternic suspendă, sâmbătă, manevrele în porturile de la Marea Neagră, potrivit jurnalul.ro. Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că au fost...

Ciolacu reafirmă că alianța PSD-PNL îl are pe Cătălin Cîrstoiu candidat la Primăria generală a Capitalei

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că în prezent Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria generală a Capitalei, potrivit spotmedia.ro. El a subliniat că...

Bulgaria: Captură de heroină de aproape 8,5 milioane euro într-un camion ce venea din Iran către Europa de Vest

Heroina era ascunsă în 618 pachete în interiorul celor 156 de saltele de dormit declarate oficial şi transportate în camion. Oficialii au evaluat captura...
Ultima oră
Pe aceeași temă