18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialCum să trăieşti un an după cuvântul Bibliei

Cum să trăieşti un an după cuvântul Bibliei

O scriitoare americană de 30 de ani din Dayton, Tennessee, a trăit un an după preceptele biblice, în încercarea de a iniţia o dezbatere despre felul în care femeile aleg să respecte doar anumite învăţături din Biblie.

Evanghelista Rachel Held Evans şi-a început proiectul în 1 octombrie 2010. A respectat toate învăţăturile din Biblie, din Vechiul şi Noul Testament. S-a supus soţului ei, şi-a lăsat părul să crească, şi-a croit singură hainele, a învăţat să gătească, şi-a acoperit capul când se ruga, i s-a adresat soţului ei cu “stăpâne”, a încercat să fie blândă şi tăcută, nu a bârfit şi a locuit în curte, povesteşte scriitoarea pe blogul personal.

(Accesaţi aici blogul personal al lui Rachel Held Evans.)

În timpul anului în care a respectat cuvântul Bibliei, a vizitat o comunitate amish din Pennsylvania, o mănăstire benedictină din Alabama şi satele din Bolivia. A îngrijit un bebe de jucărie, a servit mâncare trecătorilor şi a stat tăcută lângă quackeri.

Fiecare lună a dedicat-o unei virtuţi lăudate în Biblie: gentileţe, ataşamentul faţă de familie şi pentru treburile casnice, obedienţă, vitejie, modestie, frumuseţe, puritate, fertilitate, respect, tăcere, caritate şi credinţă. Pe parcursul anului, s-a ghidat după cele zece porunci biblice pentru femei. (Citiţi aici preceptele după care s-a ghidat scriitoarea.)

Totodată, ea a intervievat femei care practică poligamia, evreice, amish şi evangheliste, ca să înţeleagă perspectivele lor asupra feminităţii. A citit Biblia şi a examinat versetele care se refereau la mame, fiice, soţii, văduve, regine şi preotese.

Cel mai greu i-a fost să se supună soţului ei, a povestit scriitoarea pentru npr.org. “A fost o provocare, pentru că eu şi soţul meu avem o relaţie bazată pe egalitate. A fost cam ciudat să încercăm să impunem o ierarhie în relaţia noastră”, spune Evans.

Printre altele, în Biblie se spune că o femeie trebuie să-şi preamărească soţul la poarta oraşului. Rachel a scris o pancartă cu “Dan is awesome” (Dan este grozav, n.r) şi l-a aşteptat la intrarea în oraş.

“Oamenii credeau că am pierdut un pariu”, îşi aminteşte ea.

Scopul meu nu a fost să iau în râs Biblia şi nici să glorific elementele patriarhale. Am urmărit să iniţiez o conversaţie despre felul în care interpretăm şi aplicăm preceptele biblice în viaţa noastră de zi cu zi. Sper că aventurile mele le vor inspira pe femei să fie mai permisive cu ele însele şi cu celelalte, pentru că adevărul este că toate alegem când vine vorba de feminitatea biblică”, îşi explică scriitoarea demersul.

Citiţi aici mai multe despre Rachel Held Evans.

 

Cele mai citite

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă