La inchisoarea Aiud, legionarul Anania se ocupa cu "reeducarea" comunista a camarazilor sai

de Rl online , 04 februarie 2006
In "Romania libera" din 17 ianuarie am publicat articolul "In celebra sa carte Orizonturi rosii generalul Pacepa il deconspira pe IPS Bartolomeu Anania ca agent al Securitatii". Textul a fost preluat integral de site-ul Mitropoliei Ardealului de la Sibiu (www.mitropolia-ardealului.info, sectiunea "Opinia publica protesteaza") si difuzat pe diverse retele de internet in intreaga lume. In mediile eclesiastice din tara noastra se cunostea inca din 1992, cand cartea generalului Ion Mihai Pacepa a aparut si in Romania (prima ei versiune romaneasca a fost publicata la New York in 1988!), ca actualul inalt ierarh Bartolomeu Anania a fost trimis in SUA si Canada de catre Securitatea comunista cu misiunea precisa de a dezbina exilul romanesc, incepand cu anul 1965. Chiar si fara dezvaluirile incendiare ale generalului Ion Mihai Pacepa, fost sef al spionajului romanesc (si implicit al subordonatului sau, pe numele de atunci Valeriu Anania), sarea in ochi in biografia actualului IPS Bartolomeu Anania detaliul uimitor ca imediat dupa eliberarea sa, in august 1964, din inchisoarea Aiud, la doar cateva luni, in februarie 1965, a fost trimis de regimul comunist la Arhiepiscopia Ortodoxa Romana din SUA si Canada, unde a activat timp de 12 ani! Volumul "Orizonturi rosii" are marele merit ca deconspira in termeni fara echivoc misiunea de agent al Securitatii (DIE) pe care a avut-o Anania in dezbinarea exilului romanesc, fiind pretuit pentru aceasta de insusi dictatorul Nicolae Ceausescu! Mai ramanea de lamurit ce s-a intamplat cu detinutul Valeriu Anania (inchis in 1958 in lotul legionarilor de la Aiud) in timpul celor sase ani de detentie, astfel incat la doar cateva luni de la eliberarea sa din teribila inchisoare sa castige increderea Securitatii si sa fie trimis pentru 12 ani de activitate "misionara" in SUA si Canada. Si asta in circumstantele in care actualului patriarh Teoctist Arapasu, propus pentru aceeasi "misiune", i s-a refuzat viza de intrare in SUA din cauza orientarii sale marcant comuniste!
Opinia publica romaneasca are la indemana in clipa de fata cel putin trei carti cutremuratoare (pe langa "Orizonturi rosii"), unde se dezvaluie adevarata identitate a ierarhului care a provocat cea mai grava criza din istoria Bisericii Ortodoxe Romane, scindand Mitropolia istorica a Ardealului si facandu-l pe mitropolitul Andrei Saguna sa se rasuceasca in mormant. Din perspectiva memoriilor semnate de fosti camarazi ai sai (asadar sursa cea mai directa si credibila!), traseul biografic al actualului inalt ierarh Anania pare de-a dreptul odios: desi legionar convins din frageda adolescenta, in inchisoare se recicleaza in comunist zelos, trecand de partea tortionarului Gheorghe Craciun, seful "reeducarii" de la Aiud, si torturandu-i - la randul sau - pe fostii camarazi, care au rezistat eroic ofertelor Securitatii cu pretul unor suferinte inimaginabile. Trimis de Securitate in "misiune" in SUA si Canada, legionarul Anania - convertit definitiv la comunism - va duce o activitate diabolica de compromitere a altui camarad al sau, legionarul Viorel (Valerian) Trifa, care a refuzat pana la capat colaborarea cu comunismul, ca si semnatarii cartilor ce deconspira adevarata identitate a actualului arhiepiscop al Clujului. Aparute de-a lungul celor 15 ani de libertate a cuvantului, de dupa evenimentele din decembrie 1989, aceste volume tiparite intr-un tiraj modest intruneau toate premisele sa fie cunoscute doar de un numar mic de cititori, avand in vedere actuala criza a sistemului de distributie a cartii in Romania. Se pare insa ca diabolica vocatie diversionista a IPS Bartolomeu Anania, verificata in timpul anilor lungi cat a slujit cu zel sistemul comunist, nu l-a lasat sa doarma nici la cei 85 de ani pe care ii va implini in martie 2006. Puciul patriarhal din noaptea de 3 spre 4 noiembrie 2005 a Sfantului Sinod, cand IPS Anania si locotenentii sai au pus la cale actuala schisma fara precedent din sanul Bisericii Ortodoxe Romane, a starnit din nou, aducandu-l fara nici un rost la suprafata, tot namolul istoric ce parea sa se fi asezat definitiv pe fundul albiei acestui timp al tranzitiei societatii romanesti spre un curs viitor al sau, mai linistit si mai limpede.
Publicam in grupajul de mai jos cateva fragmente revelatoare din doua volume care il ingroapa pur si simplu pe actualul pretendent la tronul noii Mitropolii a Clujului. Atentie, aceste texte sunt postate si pot fi citite in intregime pe site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului de la Sibiu, dar si pe alte site-uri (www.procesulcomunismului.ro), fiind la indemana unui public extins la scara planetara. Dupa aceste dezvaluiri incendiare ar fi o mare greseala ca actuala putere sa se impovareze inutil, sustinand si dandu-si girul initiativelor schismatice ale unor astfel de personaje sinistre, compromise total de istorie, care fac si azi doar ceea ce au stiut sa faca mai bine toata viata: sa dezbine! Misiunea actualei guvernari si a celor ce vor urma este sa elucideze circumstantele nebuloase in care au fost posibile ororile comunismului, astfel incat aceste tragedii sa nu se mai repete niciodata in istoria noastra. Este si rostul paginilor care urmeaza.

Comentarii

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.