11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialSchimbarea la fata a centrului Clujului

Schimbarea la fata a centrului Clujului

» Una dintre cele mai vechi si valoroase piete urbane din Europa Centrala si de Est isi redefineste chipul impietrit in arhitectonica istorica.

» Piata Unirii este "punctul zero" al orasului Cluj-Napoca.

» Este locul care si de la care se contureaza imaginea orasului, personalitatea lui, in jurul acestei piete constituindu-se in trecut cetatea medievala.

Piata Unirii este cea mai mare deschidere interna pe care o are Clujul, de aproximativ 200 m, fiind una dintre cele mai mari din vechile piete aflate in centrul si sud-estul Europei. Exista piete centrale in alte orase de dimensiuni mai mari, insa acestea s-au format cu mult mai tarziu decat cea de la Cluj. In prezent, Piata Unirii a devenit principalul punct financiar-comercial al orasului, o presiune crescanda pentru centrul istoric, o problema pe care urbanistii incearca s-o rezolve in urmatorii ani.

Un centru de 4 milioane de euro
In cel mult doi sau trei ani Piata Unirii va avea un alt look, corespunzator secolului XXI, pastrandu-si vechea amprenta medievala. Biroul de arhitectura Planwerk din Cluj, un grup de arhitecti si urbanisti romani si germani, este cel care va realiza noua fata a centrului istoric al Clujului. "Piata Unirii va fi un spatiu suplu, sa spunem mai golit, mai liber, un spatiu liber si de exprimare, si de circulatie, mobilat in unele zone de interes cu elemente de atractie. Un pavilion de informatii si servicii urbane, o fantana arteziana care nu este o bariera, ci un loc de trecere, cu vegetatie  specifica", a spus Eugen Panescu, arhitect din cadrul Biroului Planwerk. Arhitectul clujean a mai spus ca centrul orasului va deveni si o zona pietonala pe laturile de est si vest, unde circulatia rutiera va fi suprimata, totul fiind in legatura cu Bulevardul Eroilor, si el transformat in mare parte ca pasaj pietonal. Clujul va avea o piata centrala noua, de aproximativ 4 milioane de euro. "Cred ca la inceputul anului 2008 vom incepe lucrarile efective la Piata Unirii, intrucat e nevoie de o alocare bugetara suplimentara, bani care nu exista in bugetul pentru 2007", a mentionat primarul Clujului, Emil Boc, despre acest proiect cuprins in strategia de dezvoltare urbana. Boomul noilor constructii se resimte si in zona centrala a Clujului. "Acest val de constructii in zona istorica a orasului a devenit unul deosebit de ingrijorator… Pentru aceasta sunt de vina cel putin trei factori: investitorii, adica cei care comanda aceste lucrari, arhitectii, cei care le proiecteaza, si administratia locala, care prin mecanismele ei le promoveaza si le autorizeaza", a declarat presedintele filialei Transilvania a Ordinului Arhitectilor din Romania, serban Tiganas. Pe de alta parte, profesorul arhitect Vasile Mitrea de la Facultatea de Arhitectura si Urbanism de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, membru in Comisia Nationala a Monumentelor, a precizat ca centrul istoric al orasului este un atu care trebuie valorificat la maximum pentru comunitate. "O serie de orase cauta ca din asemenea oferte lasate de catre secolele anterioare sa-si faca un mijloc care sa adauge cate ceva, uneori consistent, la bugetul local. Ca acest centru istoric sa devina competitiv, sa se bucure de atentia turistilor, dar mai ales a specialistilor, el ar trebui conservat… Pericolul actual este ca acest centru istoric al Clujului este agresat cu tot felul de interventii. si, din pacate, nu cei mai buni arhitecti sunt cei care intervin", a adaugat Vasile Mitrea.
Acelasi loc, mai multe nume
Fiecare etapa din dezvoltarea urbana a Clujului si-a imprimat, in timp, propria amprenta asupra pietei centrale a orasului. Intr-o cronologie istorica, Piata Unirii este cea de-a doua piata a Clujului, dupa vechea Piata Mica (actuala Piata Muzeului), vechiul centru al orasului pana in secolul XIV (O-var, in maghiara, orasul vechi). Cunoscuta in Evul Mediu ca fiind Piata Mare, spre a fi deosebita de Piata Mica, in acest loc, denumit si careul orasului, a fost ridicata, la sfarsit de secol XIV, de catre colonistii sasi, biserica gotica cu hramul Sfantul Mihail, care de altfel este si patronul orasului. In ultima parte a secolului al XIX-lea numele pietei a fost schimbat in Piata Principala, denumire ce nu a rezistat prea mult. In primii ani ai secolului XX piata a fost denumita Piata Regele Matia, dupa numele monarhului Matia Corvin, nascut la Cluj, nu departe de centrul istoric al orasului. Dupa 1918, devine Piata Unirii, nume care il poarta si acum, dupa ce in perioada comunista a purtat numele Piata Libertatii, nume providential avand in vedere ca aici au murit primii clujeni in timpul evenimentelor din decembrie 1989, cand armata a tras in manifestantii civili.

Lectie de istorie in aer liber
In mijlocul pietei se afla Biserica Sf. Mihail si statuia ecvestra a regelui Ungariei medievale Matia Corvin, opera a sculptorului Ioan Fadrusz. Pe laturile pietei au fost construite de-a lungul timpului o serie de cladiri, unele dintrele ele devenind celebre. In partea estica se afla Palatul Banffy (astazi Muzeul de Arta), ridicat la sfarsit de secol XVIII, inceput de secol XIX. Timp de mai bine de 50 de ani aici a fost resedinta guvernatorului Transilvaniei, Clujul fiind capitala provinciei Transilvania din cadrul Imperiului Habsburgic. Doua siruri de cladiri-gemene, construite in oglinda, de la care porneste din piata strada Iuliu Maniu, sunt cunoscute ca edificii ale vechiului Status Catolic din Transilvania. Pe latura sudica se afla cladirea vechii primarii, unde inca se mai pot vedea case de secol XVII si XVIII. Tot aici, se afla sediul sucursalei Bancii Nationale, intr-o cladire construita la sfarsit de secol, in stil Art Noveau (Jugendstill). In coltul sud-vestic se afla cladirea hotelului Continental (vechiul "New York"), ridicata la 1894. In imediata apropiere se afla Casa Rhedey, fosta resedinta nobiliara, a unuia dintre cei mai renumiti nobili maghiari din Transilvania, inrudit cu familia regala britanica. De remarcat ca in Casa Rhedey a functionat unul din primele teatre publice din Imperiul Habsburgic, cu multi ani inainte de cel din Viena, Praga sau Budapesta. Pe latura de nord a Pietei Unirii, intr-o cladire ridicata in acelasi sfarsit de secol XIX, in stil eclectic, se afla astazi consulatul Republicii Ungaria. In vecinatatea lui, la doar cateva case distanta, intr-o cladire de ev mediu se afla colectia de istorie a farmaciei, una dintre cele mai vechi si spectaculoase din Europa. Pe latura vestica se afla cladirile parohiei romano-catolice, vechi edificii medievale care, in timp, au suferit schimbari arhitectonice, din Renastere, baroc si chiar eclecticul secolului XIX. Dupa anul 2000, in mijlocul pietei, in parcul din fata statuii lui Matia Corvin, in urma unor sapaturi, arheologii Muzeului National de Istorie a Transilvaniei au gasit ruinele unor vechi locuinte romane dintr-o piateta a vechii colonii Napoca. De altfel, specialistii din domeniu spun ca vechiul for roman, centrul vechii urbe, s-ar afla pe latura de nord a Pietei Centrale, in imediata apropiere a Bisericii Sfantului Mihail.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....
Ultima oră
Pe aceeași temă