13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Guvernul Ponta 2 e pe ducă. Urmează Ponta 3

REVISTA PRESEI: Guvernul Ponta 2 e pe ducă. Urmează Ponta 3

Din Adevărul aflăm Ce sunt „minunăţiile drăceşti“ care ar fi debusolat-o pe Iulia, adolescenta fugită la mănăstire. Despre reiki şi radiestezie. Călugării de la Mănăstirea Sihăstria Rarăului din Suceava, acolo unde Iulia Ionescu a stat o noapte, au acuzat profesorii de la Colegiul „Sfântul Sava“ din Bucureşti că fata ar fi fost debusolată de „minunăţiile drăceşti“ practicate de aceştia şi aplicate pe elevi. Adevarul.ro vă detaliază ce înseamnă reiki şi radiestezie, practici terapeutice neconvenţionale care ar fi debusolat-o pe Iulia.

Tot din Adevărul aflăm că Antonescu şi Ponta au început „jocul fricosului”. ADRENALINĂ Situaţia din USL seamănă cu faimosul „joc al fricosului”: două automobile gonesc unul spre celălalt, iar cine trage primul de volan pentru a evita ciocnirea pierde partida. Poate vă amintiţi de jocul extrem în care două maşini se îndreaptă una spre alta, pe o stradă cu un singur sens, iar şoferul care trage primul de volan pentru a evita impactul este declarat pierzător. Aşa arată astăzi criza dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu. Singura soluţie ca USL să reziste este ca unul dintre protagonişti să accepte condiţiile celuilalt – adică să învârtă volanul. Dacă nu o face niciunul, impactul devine inevitabil, iar alianţa se rupe.

Guvernul Ponta 2 e pe ducă. Urmează Ponta 3, scrie Evenimentul Zilei. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a dat premierului Victor Ponta un ultimatum, cerându-i să decidă, până luni, dacă vrea un guvern USL, caz în care vor continua guvernarea, sau un guvern USD, caz în care el va cere demisia premierului. Ca răspuns, Ponta a numit interimari la ministerele PNL: pe sine la Finanţe şi pe Constantin Niţă la Economie. Zilele USL sunt numărate, iar PNL este deja aproape ieşit de la guvernare. EVZ a analizat costurile acestui gest pentru liberali. În afară de cele nouă poziţii în guvernul Ponta – şase miniştri şi trei miniştri delegaţi – plus 20 portofolii de secretar de stat şi 15 prefecţi, liberalii pierd controlul peste instituţii şi companii care administrează bugete de miliarde de euro.

Şi tot din EVZ aflăm că Super “big-brother”-ul pieţei financiare generează controverse. O serie de prevederi din proiectul de ordonanţă de urgenţă care va consfinţi înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială au stârnit dispute.

Şi tot în EVZ mai citim despre faptul că Românii preferă rigoarea nemţească în locul birocraţiei britanice. Rata şomajului este în creştere în România, iar şanse de a găsi un loc de muncă pe piaţa internă pentru românii care ştiu meserie sunt modeste. În timp ce la noi, cele mai multe oferte pentru muncitorii calificaţi sunt de confecţioneri îmbrăcăminte pe salariul minim pe economie, pentru munca afară firmele de recrutare caută muncitori calificaţi, dintre meserii diverse, pe lefuri de mii de euro pe lună.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Socialiştii sunt pe primul loc, creştere spectaculoasă pentru partidele extremiste, informează Gândul. Gândul vă prezintă în premieră europeană primele pronosticuri privind alegerile europarlamentare din luna mai, realizate de VoteWatch.eu. Potrivit primelor rezultate ale sondajelor la nivelul celor 28 de membri, Socialiştii europeni vor avea un avans de aproximativ 19 locuri în PE în faţa Popularilor, ceea ce le dă şanse la preşedinţia Comisiei. Îngrijorătoare, însă, sunt ascensiunea incredibilă a comuniştilor şi a mişcărilor naţionaliste.

Instabilitate la graniţele României. Federalizarea Ucrainei, un cadou otrăvit pe care Rusia îl oferă Vestului, scrie Cotidianul. De la inceputul protestelor din Ucraina, presa rusa fidela Kremlinului i-a catalogat pe ucrainenii iesiti pe strazile Kievului drept huligani, homosexuali, fascisti finantati de puterile occidentale ostile Rusiei pentru a da o lovitura de stat.

Iliescu s-a trezit făcând paralele între „răzmeriţa” din Ucraina şi „Piaţa Universităţii” din 1990, scrie Curentul. Intrat într-o adâncă stare de letargie politică, din care nu mai scoate capul decât atunci când vreun ziarist curios îi aşează un microfon în faţa gurii, Ion Iliescu s-a trezit dându-şi cu părerea despre situaţia dramatică din Ucraina. Şi a făcut-o exact aşa cum ştie el, de o viaţă întreagă: ca un bătrân bolşevic obişnuit să întoarcă adevărul pe dos şi să-l interpreteze după cum îi pică lui cel mai bine.

Tot în Curentul mai citim că Sociologul de casă al social-democraţilor, Vasile Dâncu, îşi ia tainul de la PSD via FRF. Pesediştii au pus la cale o nouă afacere de partid care vine să îndestuleze pe toată lumea la masa banului public, respectiv modernizarea stadionului „National Arena”.

Capital scrie că Drumarul român care vrea să cucerească Africa. Chiar dacă afacerile cu statul încă îi mai asigură lui Florea Diaconu 70% din rulajul anual al Delta ACM, el încearcă să reducă această dependenţă, în favoarea pieţelor externe, din cauza contractelor publice tot mai puţine.

Petrom valorează 10 miliarde de euro după profitul record anunţat ieri, de 1 mld. euro. Pe Bursă, cea mai mare companie românească are o capitalizare la jumătate pentru că acţiunile sunt ilichide, scrie Ziarul Financiar.

Petrom, cea mai mare companie din România, a raportat ieri un profit record pe 2013 de 1,09 miliarde de euro, care multiplicat cu media multiplilor de profit ai companiilor din sector, de circa 10, ar conduce la o valoare a Petrom de peste 10 miliarde de euro.

Totuşi, valoarea companiei din prezent de pe bursa de la Bucureşti este de aproape două ori mai mică, respectiv 5,8 miliarde de euro. Analiştii spun că principalul motiv pentru care Petrom se tranzacţionează la un multiplu mai mic de profit este faptul că free-float-ul (acţiunile libere la tranzac­ţionare) Petrom este prea mic, astfel că fondurile cu mulţi bani ocolesc compania.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă