11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecial"Rusii fac scenarii pentru dezmembrarea Romaniei"

“Rusii fac scenarii pentru dezmembrarea Romaniei”

Presupusa expulzare a trei diplomati rusi – care ar fi fost facuta cunoscuta de catre presedintele Traian Basescu la o intalnire cu ambasadorii UE, saptamana trecuta – a devenit pretextul ideal pentru publicarea in presa a unor asa-zise scenarii ale rusilor pentru "dezmembrarea Romaniei".
O analiza a unui anume Andrei Safonov, politolog transnistrean, ofera prilejul ziarului "Gardianul" sa afirme pe prima pagina – in articolul intitulat "Rusii fac scenarii pentru dezmembrarea Romaniei" – ca "analisti si strategi rusi simuleaza pe calculatoare evolutii apocaliptice pentru regiunea in care ne aflam, iar asemenea "eseuri tactice" ajung apoi pe mesele politicienilor". Potrivit publicatiei mai sus citate, Safonov crede ca "Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeana si Ucraina fac jocurile in zona, fiecare cu ponderea ei. UE are un rol tot mai evident, iar Ucraina ar putea profita de unele situatii geopolitice nou-create".
"In acest context, Romania ar deveni tot mai expansionista si ar ataca pe doua fronturi: spre teritoriile istorice din Ucraina si spre Republica Moldova. De aceea, ar fi necesara revenirea Rusiei, singura speranta si pentru Transnistria. Dezmembrarea Romaniei este un scenariu incorect politic, dar necesar. Procesul ar fi acelasi ca in cazul Iugoslaviei, al Cehoslovaciei sau al URSS. Budapesta ar lua Transilvania, iar Chisinaul si-ar subordona Iasii. Numai asa s-ar putea rezolva tensiunile din sud-estul Europei", scrie ziarul "Gardianul" in editia de astazi, invocand presupusa analiza lui Safonov. Acelasi Safonov "intuieste", potrivit ziarului "Gardianul", ca "Bucurestiul vrea ca R. Moldova sa formeze o federatie cu Transnistria pentru ca Tiraspolul sa nu aiba statut juridic in momentul in care s-ar realiza unirea Basarabiei cu Romania". "Daca Romania va putea integra R, Moldova, atunci ea va deveni lider regional, consolidata de resursele de gaz ucrainean de pe platoul Marii Negre, iar tamponul moldovean dintre Romania si Transnistria, dintre Romania si Ucraina dispare. Bucurestiul nu a acceptat niciodata ca Benderi (Tighina) sa fie scoasa din componenta R. Moldova", ar fi spus Safonov, citat de "Gardianul".
Potrivit aceluiasi ziar, Andrei Safonov "vede realipirea Transilvaniei la Ungaria, preluarea Moldovei istorice de catre Chisinau, cu tot cu Iasi, iar regiunile din sud-vest sa treaca la Serbia". "Dezmembrarea Romaniei, asa cum s-a intamplat cu Iugoslavia, Cehoslovacia sau URSS, nu ar face lumea sa sufere. S-ar rezolva multe probleme financiare. Iar daca dispare pentru totdeauana speranta reconstituirii Romaniei Mari, atunci opozitia pro-romana de la Chisinau nu mai rezista", ar fi mai sustinut politologul transnistrean, citat de ziarul "Gardianul".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă