13.4 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialPutin nu va expulza diplomați americani, deși Statele Unite au anunțat o...

Putin nu va expulza diplomați americani, deși Statele Unite au anunțat o asemenea măsură de represalii împotriva Rusiei

UPDATE 15,45: Guvernul de la Moscova nu va expulza diplomați americani ca răspuns la acțiunile Washingtonului, chiar dacă, în conformitate cu uzanțele internaționale, Rusia ar avea motive pentru o replică adecvată, a declarat vineri președintele Vladimir Putin, informează RIA Novosti și TASS preluate de Agerpres.

“Evaluăm noile acțiuni neprietenoase ale Administrației Obama aflată la sfârșit de mandat ca fiind provocatoare, îndreptate spre subminarea continuă a relațiilor ruso-americane. Acest lucru contravine în mod evident atât intereselor poporului rus, cât și celui american. Dat fiind răspunderea deosebită pe care SUA și Rusia le au pentru menținerea securității globale, acest lucru aduce prejudicii și întregului complex de relații internaționale”, a subliniat șeful statului rus.


Ministerul de Externe de la Moscova a propus, vineri, preşedintelui Vladimir Putin expulzarea din Rusia a 35 de diplomaţi americani, ca reacţie la un anunț similar transmis joi seară de Statele Unite, care vor expulza diplomați ruși, anunţă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de agenția TASS.

“Bineînţeles că Rusia nu poate să nu răspundă la ofensele de acest tip, reciprocitatea este o regulă în diplomaţie şi în relaţiile internaţionale”, a declarat vineri ministrul Serghei Lavrov.

“Astfel, Ministerul rus de Externe şi oficiali ai altor instituţii i-au prezentat preşedintelui rus sugestii privind declararea drept personae non gratae a 31 de diplomaţi ai Ambasadei Rusiei din Moscova şi a patru diplomaţi de la Consulatul american din Sank-Petersburg”, a precizat Serghei Lavrov.

În plus, Ministerul rus de Externe cere închiderea unui complex de vacanţă şi a unui depozit de aprovizionare din Moscova, utilizate de diplomaţii americani.

Serghei Lavrov a catalogat drept lipsite de fundament acuzaţiile Administraţiei Barack Obama privind implicarea Rusiei în scrutinul prezidenţial american.

“Administraţia în exerciţiu a SUA, condusă de Barack Obama, atribuie Rusiei toate păcatele grave, încercând să ne acuze de eşecurile proprii în materie de politică externă; acum, au formulat noi acuzaţii, lipsite de fundament, conform cărora statul rus s-ar afla în spatele încercărilor de influenţare a campaniei electorale americane, lucru care ar fi condus la înfrângerea candidatului democrat”, Hillary Clinton, a declarat Serghei Lavrov.

Dmitri Medvedev, premierul Rusiei, a exprimat regret, vineri, că Administraţia Barack Obama îşi încheie mandatul printr-o “agonie antirusă”, o referire la expulzarea de către Washington a 35 de diplomaţi ruşi.

“Este păcat că Administraţia Barack Obama, care a început mandatul cu relansarea cooperării bilaterale, îl încheie printr-o agonie antirusă”, a scris premierul Medvedev pe Twitter.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...

Atacurile asupra libertății presei, la nivel mondial, s-au intensificat. Siguranța jurnaliștilor în România, motiv de îngrijorare

Atacurile politice asupra libertăţii presei, inclusiv detenţia jurnaliştilor, suprimarea instituţiilor media independente şi difuzarea pe scară largă a dezinformării s-au intensificat în mod semnificativ...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă