6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialO cercetătoare de la Stanford, aflată pe lista neagră a jihadiștilor, avertizează:...

O cercetătoare de la Stanford, aflată pe lista neagră a jihadiștilor, avertizează: „Islamismul non-violent e mai periculos decât cel violent“

Ayaan Hirsi Ali, scriitoarea și activista de pe lista neagră a jihadiștilor, avertizează Occidentul că extremiștii duc o campanie ideologică pentru a distruge instituțiile politice ale lumii libere. Islamul este un cal troian care ascunde o mișcare politică non-violentă: dawa.

Ayaan Hirsi Ali, născută în 1969 în Somalia, este unul dintre adversarii de temut ai islamiștilor extremiști. Din cauza criticilor la adresa extremismului religios, ea nu poate ieși din casă fără un bodyguard, pe numele său fiind emise multiple „fatwa“ (decret religios prin care e acuzată că a încălcat legea islamică – n. red).

Dacă acum 10 ani susținea că Islamul este incapabil de schimbare și făcea apel la musulmani să se convertească sau să își abandoneze complet credințele religioase, astăzi ea consideră că Islamul are nevoie de reformă și că responsabili pentru aceasta ar trebui să fie „musulmanii Mecca“, adică cei care cred într-o versiune mai moderată a Islamului – cea „promovată de profetul Mahomed“ înainte de anul 622, când a migrat la Medina, iar religia a luat o turnură militantă și ideologică, precizează publicația Wall Street Journal.

Într-o carte publicată recent, Ayaan Hirsi Ali, cercetător la Universitatea Stanford, argumentează că cea mai mare amenințare cu care Occidentul se confruntă este „dawa“ – campania ideologică pe care o duc islamiștii și care este complementară jihadului. Astfel, ea lansează un apel președintelui american, Donald Trump, să adopte o strategie amplă împotriva dawa – extremismul non-violent – , „înainte să fie prea târziu“ și avertizează că inclusiv Uniunea Europeană, „așa cum o știm“, este în pericol să se năruiască.

Islamul, între religie și ideologie politică

Într-un interviu acordat publicației americane, ea îndeamnă Occidentul să privească Islamul cu alți ochi. În opinia sa, acesta trebuie perceput „nu doar ca religie, ci și ca ideologie politică“.

„A ne raporta la Islam doar ca la o religie, așa cum facem cu Creștinismul sau Budismul, înseamnă să ne asumăm riscul de a ignora dawa – activitățile pe care islamiștii le întreprind pentru a întreține entuziasmul musulmanilor, prin intermediul unei campanii prin care se încearcă impunerea Legii Șariei inclusiv în țările Occidentale“, susține Hirsi Ali.

Această religie este un cal troian care ascunde mișcarea politică islamistă, consideră activista. Hirsi Ali argumentează că, din moment ce dawa reprezintă o activitate misionară, cei care o propovăduiesc beneficiază, în societățile libere, de o protecție a legii mai mare decât cea pe care au avut-o marxiștii sau fasciștii în trecut. Ea explică cum, în Statele Unite și Europa, dawa se întâmplă sub ochii tuturor.

„Scopul este de a converti non-musulmanii la un Islam politic și de a-i împinge pe cei deja existenți spre extremism. Țelul suprem este de a distruge instituțiile politice ale societăților libere, pe care să le înlocuiască cu Șaria“, argumentează Hirsi Ali, precizând că acesta este „un proces fără sfârșit“, care se va încheia doar atunci când utopia islamică va deveni o realitate.

Ayaan Hirsi Ali prezintă, în cartea sa, mai multe grupuri despre care susține că „profită de avantajele unei societății incluzive, pentru a-și promova agenda“. Ea argumentează că islamismul beneficiază de ajutorul unor instituții precum Centrul Southern Poverty Law (SPLC).

„Ei merg la oameni precum cei din SPLC și le spun: «Putem să ne asociem cu voi, pentru că și noi vrem să vorbim despre ce vorbiți voi: despre drepturi civile. Iar musulmanii sunt o minoritate, asemenea vouă». Astfel, ei joacă rol de victimă, iar SPLC mușcă momeala. Și nu doar ei, ci și Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU). Islamiștii se infiltrează în aceste instutiții istorice“, afirma activista.

Eroarea Occidentului, după 11 septembrie 2001

În opinia sa, Occidentul a comis o eroare colosală după atentatul din 11 septembrie, întrucât a dezvoltat o obsesie pentru noțiunea de „teroare“.

„Îndreptându-ne atenția doar spre actele de violență, am ignorat ideologia islamistă care stă la baza acestor acte. Eroarea noastră a fost că nu am dus un război al ideilor împotriva Islamismului politic și a celor care propagă această ideologie. Ceea ce este descris de islamiști drept «jihad», pentru noi poartă numele de «terorism» și cred că preocuparea noastră față de el reprezintă o formă de încredere exagerată. Ne spunem că terorismul este calea celor slabi și că dacă reușim să eradicăm al-Qaeda, ISIS și liderii lor, adepții extremismului religios vor înceta. Dar acest mod de gândire este greșit. De fiecare dată când liderii occidentali anihilează o grupare, o alta apare sau cea actuală ia o altă formă. Acest lucru se întâmplă din cauză că ignorăm dawa“, argumentează scriitoarea somaleză.

Hirsi Ali susține că statele lumii ar trebui să iasă din acest joc și să „confrunte deschis inamicul – activiștii, islamiștii care au acces la normele și ideologia occidentală“.

Apel către Donald Trump: „Dawa trebuie combătută precum comunismul“

În opinia sa, liberalii occidentali sunt complici la segregarea culturală islamistă. Astfel, Hirsi Ali dorește ca Administrația Donald Trump și restul statelor Occidentale să lupte pentru a combate dawa, „așa cum au făcut-o în cazul Armatei Roșii și ideologiei comuniste, în perioada Războiului Rece“.

„Agenții dawa beneficiază de protecția constituțională pe care chiar ei ar desființa-o dacă ar deține puterea“, susține activista.

Citându-l pe filozogul austro-britanic Karl Popper, ea susține că „dacă societățile extind toleranța și asupra celor intoleranți, atunci cei toleranți vor fi distruși“. Astfel, ea propune ca soluție „dreptul de a nu îi accepta pe cei intoleranți“.

„Congresul trebuie să ofere președintelui ustensilele necesare pentru a desființa rețeaua dawa, în Statele Unite“, pentru că practicanții ei „lucrează continuu pentru a împiedica asimilarea musulmanilor în societățile occidentale. Este asimilare versus dawa. Islamiștii le spun familiilor musulmane să își protejeze copiii de societățile din Vest. Acest lucru n-ar trebui să se întâmple“, afirmă Hirsi Ali, argumentând că acești copii ar trebui să beneficieze de o gândire critică, de libertate, de drepturile omului.

O altă soluție, afirmă ea, ar fi ca persoanele dornice să se mute în Occident să fie supuși unui test, în care să fie întrebați dacă simpatizează grupuri extremiste din țările de origine.

„Avem de-a face cu o mișcare ideologică letală, iar noi folosim împotriva ei doar mijloace de supraveghere și militare? Trebuie să înțelegem gravitatea pe care dawa o implică“, susține ea.

SUA nu au pârghii să lupte

Activista argumentează că Statelor Unite le-ar fi dificil să combată diversele forme de extremism non-violent, cunoscut sub numele de dawa, din cauza modului în care instanțele de judecată interpretează Primul Amendament. Din acest motiv, excepționalismul american devine un „handicap excepțional“.

Astfel, ea motivează că Statele Unite ar trebui să fie în gardă, pentru că programul islamului politic „este complet incompatibil cu Constituția SUA“, cu pluralismul religios, cu egalitatea dintre sexe și cu alte drepturi fundamentale, printre care tolerarea minorităților sexuale.

„Sunt peste tot: în familii, în școli și universități, în închisori, în armată. Nu le putem permite să își urmeze țelurile fără să fie controlați de nimeni“, subliniază Ayaaan Hirsi Ali.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă