19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialDunărea este blocată de gheață. Circulația navelor fluviale a fost întreruptă

Dunărea este blocată de gheață. Circulația navelor fluviale a fost întreruptă

Navigaţia pe Dunărea fluvială, între Porţile de Fier 2 şi Brăila, a fost închisă, marţi, din cauza podurilor de gheaţă.

Această decizie a fost anunțată de către directorul Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, Dorian Dumitru.

Podurile de gheață au blocat fluviul între Cenavodă și Hârşova. În plus, sloiuri de gheață plutesc pe diferite sectoare, acoperind suprafața apei, în unele zone, până la 80 la sută.

”Pe Dunărea fluvială s-a închis circulaţia de la Brăila în amonte până la Porţile de Fier 2 din cauza gheţii. Este o decizie luată de AFDJ în consultanţă cu căpităniile zonale de port, cu adminstraţia căilor navigabile din Bulgaria şi din Serbia. Navele fluviale sunt în porturi, pe timp de iarnă aşa e navigaţia”, a spus directorul AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru.

Potrivit acestuia, gheața de pe Dunărea fluvială nu poate fi spartă în acest moment, întrucât bucățile sparte nu ar curge și ar îngheța la loc.

Portul Medgidia este și el închis.


Citește și: Singura navă spărgător de gheață din România începe să acționeze pe canalul Sulina

Remorcherul “Perseus”, singura navă din România cu clasă de gheață, și-a început luni misiunea în județul Tulcea, urmând să spargă un pod de gheață.


În schimb, pe Dunărea maritimă, de la Galați la Sulina, nu sunt poduri de gheaţă, dar navele circulă în condiţii de iarnă.  

Directorul AFDJ Galaţi a precizat că în zona Tulcea continuă acţiunile de spargere a gheţii. În acest context, nava ”Mamaia 2” a efectuat marţi dimineaţă o cursă pentru a prelua pasageri din mai multe localităţi din Delta Dunării, transportându-i la Tulcea deoarece navele de pasageri nu mai pot circula pentru că nu sunt clasificate drept nave cu clasă de gheaţă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 767. Statele Unite au aprobat ajutorul pentru Ucraina, de 61 de miliarde USD

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat ajutorul pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari. Votul în Camera Reprezentanților s-a desfășurat în...

Partidul AUR susține că este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția

Politicianul Dan Tanasă, purtător de cuvânt al AUR, susține că partidul său este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția, Neue Zürcher Zeitung (NZZ). "Un...

Ultimul pas pentru operaționalizarea IMM Plus, îndeplinit

După aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Plus de către Comisia Europeană la 9 aprilie a.c., a fost publicat Ordinul comun care stabilește...
Ultima oră
Pe aceeași temă