7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialGeneralul care ne salvează: Gabriel Oprea

Generalul care ne salvează: Gabriel Oprea

Stă în poziție de drepți în fața lui Klaus Iohannis, chiar și la întâlnirile de taină, fiindcă îl „sprijină“ pe președintele țării, oricare ar fi el. Răspunde în același timp comenzilor lui Victor Ponta, mai ales acum că premierul i-a lăsat țara pe mână, având mai multă încredere în liderul UNPR (Uniunea Națională pentru Progresul României) decât în fruntașii PSD.

Generalul în rezervă Gabriel Oprea, vicepremier și ministru de Interne, a reușit în ultimii 15 ani să-i ducă de nas pe cei mai importanți oameni ai României, cu o abilitate care pare să-i depășească posibilitățile. Oamenii care îl cunosc bine îl descriu ca pe o ființă frustă, cu o vulgaritate naturală asumată, un om fără pretenții intelectuale, care se exprimă greu și transpiră ușor, dar care știe exact care sunt țintele pe care vrea să le doboare. Are un simț al subordonării bine dezvoltat încă din perioada în care a făcut școala de ofițeri, în sensul că știe cui să îi facă temenele și în ce fel. Doar așa a reușit să strângă atât de multe stele: în 2003, Adrian Năstase l-a ajutat, prin intermediul lui Ion Iliescu, să devină general de brigadă, iar în 2009, Traian Băsescu l-a făcut general cu patru stele. Doar gradul de mareșal îi lipsește, în rest a primit tot ce-și dorește fără să fi tras măcar un glonț în Irak sau în Afganistan.

Klaus Iohannis are, la rândul lui, nevoie de acest militar fără carieră, despre care nu se știe ce a făcut între 1993 și 2001. Dacă vrea să-l dea jos pe Victor Ponta și să facă o majoritate alături de liberali, președintele nu se poate lipsi de cele 55 de voturi pe care Oprea le are în Parlament prin partidul său surogat. Generalul are, însă, vise mai mari. Înțelege că PSD se sfărâmă în mâinile lui Victor Ponta și se pregătește să joace împreună cu UNPR cartea patriotismului și a forței justițiare care salvează România din mâinile corupților, incompetenților și trădătorilor.

În așteptarea momentului potrivit, generalul se urcă pe un cal alb și se transformă într-un veritabil erou: luptător anticorupție, care o susține pe Codruța Kövesi și care îl amenință pe Victor Ponta că orice modificare la Codurile Penal și de Procedură Penală îl va obliga să părăsească barca social-democraților. Onorabilitatea lui se reconstruiește văzând cu ochii, iar toți cei care îl privesc cu neîncredere din pricina relației sale cu PSD vor fi obligați să-și schimbe percepția și să înțeleagă că este pur și simplu „un slujitor al interesului național“. E adevărat că trecutul lui nu este prea limpede, că legăturile generalului cu liderul minerilor Miron Cozma (consemnate în imagini) nu au fost lămurite, că despre cei opt ani lipsă din biografia sa oficială nu se știe nimic, că făcea parte din mafia lui Adrian Năstase (după cum spunea Traian Băsescu) și că își schimbă opțiunile politice în așa fel încât să rămână la putere. Toate acestea sunt doar niște detalii, care nu-i vor face pe oameni să-și schimbe impresia despre general, mai cu seamă că, într-un sondaj pe care l-a comandat în numele Ministerului de Interne, Gabriel Oprea are o notorietate de aproape 80% și o credibilitate de 27 de procente.

Ambiția lui este să aibă un milion de membri de partid, să rămână într-o relație amiabilă cu PSD, pentru orice eventualitate. Să intre pe sub pielea președintelui, pentru a-și conserva spațiul de nișă al „interesului național“ în următorii ani și, la o adică, să poată sta și la masa liberalilor. Generalul crede că patriotismul de vitrină este suficient pentru ca toate acestea să fie posibile.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă