10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăSe dă startul la lupte interne în partidele din coaliție

Se dă startul la lupte interne în partidele din coaliție

În PNL, atacul se dă în acest moment împotriva lui Ludovic Orban, împotriva căruia i-a creat deja o coaliție care vrea să îl debarce de la șefia partidului.

Primul care a lovit a fost Rareș Bogdan. Acesta l-a acuzat pe Orban că a condus partidul de unul singur, că a impus o listă de miniștri și că a ieșit din Palatul Victoria cu „capul mare”.

„Partidul a fost condus de un singur om, de Ludovic Orban. Noi nu am avut, nici eu, nici Robert Sighiartău, nici Iulian Dumitrescu, nici Mircea Hava, nici Raluca Turcan, Florin Roman, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Emil Boc, nu am avut niciun fel de putere reală în cadrul guvernării. (…) Cu excepția unui singur om, toți premierii care au ajuns la Palatul Victoria au ieșit de acolo trăncăniți la cap. Au ieșit de acolo cu capul umflat. (…) Ludovic Orban, din păcate, în loc să intre acolo și să rămână omul care a fost, la rândul lui i s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele alfa, lupul alfa”, a declarat Rareș Bogdan, într-un interviu pentru Aleph News.

El a subliniat că Orban nu este „un om rău” și că a fost un premier bun într-o perioadă grea, însă a fost discreționar în decizii și a venit cu o listă de miniștri pe care a supus-o votului, fără dezbatere în partid.

Bogdan a completat că regretă că nu a ieșit a doua zi după alegerile parlamentare să ceară demisia președintelui PNL, fiind primul președinte de partid din ultimii 30 de ani, care a pierdut alegerile și care a rămas în funcție, ceea ce este anormal. „Tensiunile au rămas. Partidul e pe un butoi de pulbere”, a subliniat el. 

„El (nr – Orban) nu avea de ce să demisioneze din poziția de prim-ministru, trebuia să-și dea demisia din poziția de președinte de partid”.
RAREȘ BOGDAN, EUROPARLAMENTAR PNL

BPN-ul nu a mai fost convocat

Afirmațiile lui Bogdan au fost imediat susținute de cele ale secretarului general al PNL, Robert Sighiartău, care crede că Orban trebuie să demisioneze de la șefia partidului.

„Din păcate, n-am reușit să avem o discuție privind acestea alegeri și n-am făcut o analiză în BPN cu privire la ceea ce s-a întâmplat, pentru că, până la urmă, tot timpul poporul are dreptate, iar la alegerile generale PNL s-a clasat pe locul doi, după PSD”, a spus Sighiartău, la Digi24.

Potrivit acestuia, liberalii sunt nemulțumiți și de rezultatul negocierilor din interiorul coaliției și că PNL a cedat ministere importante. „Era bine dacă aceste discuții le aveam în BPN, numai că el n-a mai fost convocat de ceva timp”, a spus Sighiatău. 

Goțiu și Pațaichin, puși la zid

Pe de altă parte, nici la USR PLUS lucrurile nu sunt roz, după atacurile pe care Mihai Goțiu și Ivan Pațaichin le-au primit. Goțiu a fost atacat chiar de membrii formațiunii care au cerut ca fostul senator să nu fie numit la șefia Gărzii de Mediu sau secretar de stat la Ministerul Mediului. Între timp, Declic a pornit o campanie de susținere pentru Goțiu la Garda de Mediu, care a strâns câteva mii de semnături.

La rândul său, fostul canoist Ivan Patzaichin s-a retras din grupul consultativ alcătuit la iniţiativa USR PLUS în vederea stabilirii viitorului guvernator al Deltei Dunării, declarându-se “surprins de violenţa atacurilor” lansate la adresa sa pe acest subiect. „Eu n-am avut niciodată alte interese decât de a contribui la dezvoltarea Deltei şi la bunăstarea oamenilor săi. (…) Sper să continue această consultare, să ducă la rezultate frumoase şi le doresc succes celor ce o vor duce la bun sfârşit”, a scris Ivan Patzaichin pe Facebook. USR PLUS anunţa iniţierea unui proces transparent şi consultativ pentru stabilirea conducerii executive a ARBDD și îi adresase lui Patzaichin invitaţia de a forma un grup consultativ reprezentativ. 

TEHNIC VORBIND

Opozanții lui Orban

Printre opozanții lui Orban, se află și Emil Boc, Ilie Bolojan, Gheorghe Falcă, Florin Roman, Alina Gorghiu.

Propunere pentru șefia PNL

Potrivit lui Sighiartău, această grupare va face o propunere pentru șefia partidului în următoarele săptămâni.

Congres

O parte dintre liberali, printre care și Orban ar vrea un congres în iunie, în timp ce premierul Florin Cîțu ar fi vrut congresul de abia în toamnă.

BPN

Momentan, liberalii acuză că nici Biroul Politic Național al PNL nu a mai fost convocat de câteva săptămâni.

Pierderea alegerilor

Miza lui Orban ar fi fost ca PNL să se claseze cu doar câteva voturi în fața PSD la alegerile din 6 decembrie, însă obiectivul a fost ratat.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă